PersconferentieCrisiscentrum
Crisiscentrum: ‘We kunnen niet spreken van het begin van een derde golf’
Met de intrede van de Britse coronavariant, vele besmettingen onder kinderen en nieuwe coronagolven in andere Europese landen, klinkt de vraag steeds luider: is ons land op weg naar een derde coronagolf? De persconferentie van het crisiscentrum bracht duidelijkheid.
Video. Van Gucht: “Sterke stijging bij kinderen onder tien jaar”
Viroloog Steven Van Gucht: “We kunnen niet spreken van het begin van een derde golf. We zien een stijging in het aantal besmettingen, maar die is deels gedreven door de extra testing. De dagelijkse ziekenhuisopnames vertoonden eerder een lichte stijging, maar zijn nu gestabiliseerd.”
Kortom: de curve is vooralsnog onder controle. “Ik geloof dat, mits een goede opvolging van de maatregelen, we deze curve zo onder controle kunnen houden”, aldus Van Gucht.
Ook is de krokusvakantie nabij. Dan sluiten de scholen en nemen veel mensen verlof. “Hopelijk wordt dat een welgekomen adempauze”, zegt Van Gucht. “En dan zijn we opnieuw een stap dichter bij de lente.”
‘Vooral extra vastgestelde besmettingen onder kinderen’
Het aantal dagelijkse besmettingen neemt toe in Vlaanderen, blijft stabiel in Wallonië, en daalt in Brussel, zo meldt Gucht. De stijging in Vlaanderen doet zich vooral voor bij kinderen, wat te verklaren valt door het hoge aantal testen in die leeftijdscategorie. De provincie Limburg kent de sterkste stijging, ook vooral onder de jonge leeftijdsgroepen.
“Op dit moment worden driekwart van de nieuwe besmettingen vastgesteld onder kinderen en tieners”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Bij kinderen onder de 10 jaar zien we een sterke stijging van 128 procent. Ook bij tieners zien we stijgingen.”
Ten slotte heeft de Britse variant op nieuw aan kracht gewonnen. In de derde week van januari was 20 procent van de vastgestelde besmettingen er een met de mutant, in de eerste week van de maand bedroeg dat cijfer nog 9 procent. “De Britse variant is aan een opmars bezig.”
Waar circuleert het coronavirus?
De meeste uitbraken vinden nog steeds plaats in de woon-zorgcentra, zo verduidelijkt het crisiscentrum. 33 procent van besmettingen vindt plaats in wzc’s, daarna volgen bedrijven (26 procent) en de scholen (21 procent).