Vrijdag 18/09/2020

Coronacrisis

Crisiscentrum waarschuwt: ‘Extra testcapaciteit zal nodig zijn tijdens piek griepperiode’

Beeld BELGA

België bevindt zich in de kop van Europa wat het aantal testen per dag betreft, ‘maar het najaar en de winter zullen voor problemen zorgen omdat onder andere de griep opduikt’. Daarvoor waarschuwt het crisiscentrum in een persconferentie. Verder leggen de woordvoerders de nadruk op de mentale gezondheid en afspreken met vrienden en familie. ‘Durf nee zeggen.’

Zoals iedere maandag, woensdag en vrijdag gaf ook vandaag het crisiscentrum een persconferentie over de laatste ontwikkelingen en trends van de laatste coronacijfers. 

“België heeft ondertussen een grote testcapaciteit uitgebouwd”, zegt viroloog en woordvoerder Steven Van Gucht. “We bevinden ons in de kop van Europa. We hebben een maximale testcapaciteit van ongeveer 30.000 testen per dag. Maar veel testen is niet evident. Het komend najaar en de winter zullen voor problemen zorgen omdat er meerdere virussen zullen bijkomen, zoals de griep. We zullen rond de piek van de griep in januari en februari rond de 60.000 testen moeten doen per dag.”

Ambitieus plan

De ministers voor Volksgezondheid hebben deze week de basis gelegd voor de toekomstige teststrategie in België, aldus Van Gucht. “Ze hebben een ambitieus plan om ook de komende maanden in de kop van de koers te kunnen blijven, maar dat vraagt een gecoördineerde aanpak en overleg met heel veel overheden, huisartsen en labs.”

Zo werden er duidelijke prioriteiten afgesproken voor wie getest kan worden. Dat zal ook afhangen van de fase van de epidemie. Bedoeling is dat iedereen binnen die prioriteiten getest kan worden. Als er niet voldoende capaciteit is, vallen de onderste prioriteiten af. Een overzicht.

Fase 1: weinig circulatie van het virus

In fase 1 zijn er minder dan 15 besmettingen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken. Dan wordt er ruim getest, zowel mensen met milde of zware klachten, contactpersonen als reizigers.

Fase 2: verhoogde circulatie van het virus

In fase 2 zijn er tussen 15 en 50 besmettingen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken. Dan veranderen de prioriteiten licht. Reizigers die terugkeren uit een oranje zone hoeven dan niet langer getest te worden.

Fase 3: intense circulatie van het virus

In fase 3 spreken we van meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken. Ook dan zijn er weer lichtjes andere prioriteiten. Reizigers die terugkeren uit een rode zone worden dan niet meer getest, maar ze moeten wel in quarantaine. Ook hoogrisicogevallen zullen maar één in plaats van twee keer getest hoeven te worden.

Als een gemeente of groter gebied in fase 3 zit, zal het ook mogelijk worden om personeel van woon-zorgcentra maximaal één keer per maand te screenen op een besmetting met het virus. “Het preventief screenen bij afwezigheid van symptomen – bij mensen die niet ziek zijn bijvoorbeeld of binnen scholen en bedrijven – wordt niet aangeraden”, aldus Van Gucht.

Stijgend percentage

De maatregelen in Antwerpen werpen hun vruchten af, maar in andere steden, zoals in het Brusselse Gewest zien we een sterke toename, aldus Van Gucht. “In West-Vlaanderen en Limburg zien we gelukkig een daling van de weekgemiddelden.” De ziekenhuisopnames blijven voorlopig stabiel, net als het aantal overlijdens.

“Gelukkig zien we nog geen grote drama’s in de ziekenhuizen en de woon-zorgcentra’s”, legt Van Gucht uit. “Het heeft er nu mee te maken dat we een sterk verbeterde testcapaciteit hebben. We zijn beter in staat om de ijsberg onder water te zien liggen, maar we moeten wel tijdig zien wanneer die boven water komt. Het virus kan nog steeds voor grote problemen zorgen.”

De stijging in het aantal besmettingen is niet enkel te wijten aan de grotere testcapaciteit, legt Van Gucht nog uit. “De stijging is nog steeds heel reëel. Het percentage positieve testen is fel gestegen”, klinkt het.

Mentale gezondheid

Woordvoerder Yves Stevens: “Voor velen is deze situatie een mentale opdoffer. Corona domineert al maandenlang ons leven, onze gesprekken en het nieuws. Het weegt op iedereen en kan sterke emoties opwekken. We moeten ons bewust zijn dat deze emoties van tijdelijke duur zijn.”

Stevens geeft enkele tips mee om deze emoties te boven te komen. “Erken je gevoelens, praat erover met vrienden en familie of met een organisatie die een luisterend oor biedt. Wees ook spaarzaam in het volgen van het nieuws, u hoeft niet alles te volgen. Volg ook enkel betrouwbare en erkende nieuwsbronnen. Geniet nu vooral van de mooie zomerdagen en zoek manieren om te ontspannen. Blijf ook zeker in contact met vrienden en familie door een telefoontje of videogesprek. Heb daarnaast ook aandacht voor kwetsbare groepen zoals grootouders en alleenstaanden.”

‘Durf nee zeggen’

“Durf nee te zeggen tegen uitnodigingen voor een cafébezoek of een barbecue met vrienden of familie”, besluit Stevens. “U bent niet asociaal of saai als u nee zegt. U neemt daarentegen uw verantwoordelijkheid voor iedereen. Echte vrienden zullen dat ook begrijpen, want het gaat hier om de gezondheid van ons allemaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234