Crisis? Welke crisis?
Landbouwkrediet is een middelgrote bank, niet beursgenoteerd en de kredietcrisis is geen gevaar. Allen daarheen met onze spaarcenten? "We zijn de zevende Belgische bank. Excuseer, sinds vorige week de zesde, maar dat is onze verdienste niet. Uiteraard hebben wij ook kredieten, maar geen slechte", legt CEO Luc Versele uit. "300.000 euro subprimekredieten (risicovolle kredieten, HV) op een balanstotaal van 7,5 miljard euro is verwaarloosbaar."
De crisis voelen ze ook bij Landbouwkrediet (Europabank en Keytrade zijn deel van de groep), maar vooral omdat het geld duurder is geworden en dat zal de winst drukken. Versele: "We denken nog steeds winst te maken in 2008, maar 10 tot 20 procent minder dan een jaar geleden, wat geen probleem is, want de laatste vijf jaren waren uitzonderlijk goed."
Landbouwkrediet is voor 50 procent in handen van coöperanten en de andere helft is eigendom van Crédit Agricole Frankrijk, inzake eigen vermogen (47 miljard euro) de zesde bank van de wereld en groter dan BNP-Paribas dat vorige week Fortis België overnam.
Sven Nys stond de voorbije week in alle kranten met de melding dat zijn bank Landbouwkrediet 5,55 procent rente gaf. Dat leek op opportunisme, maar het was een voortzetting van een bestaande campagne. De Nys-advertentie werd deze zomer in onverdachte tijden gelanceerd, met het oog op diens olympische deelname en ze werd een groot succes. "Daarom en ook omdat het veldritseizoen nu start, hebben we besloten om die campagne te verlengen. Maar die 5,55 procent geldt wel maar voor vijf maanden. Dat staat duidelijk vermeld, maar ik wil daar eerlijk in zijn, want we zitten momenteel in een haaienmarkt waarin alle middelen goed zijn om geld binnen te halen."
(HV)
Twee gouden medailles
Landbouwkrediet deed het vorige zomer op de Olympische Spelen beter dan heel het Belgian Olympic Team. Twee van hun renners kwamen met olympisch goud naar huis. Paul Manning en Ed Clancy maakten deel uit van de fantastische achtervolgingsploeg die op de vier kilometer met 61,7 kilometer per uur een nieuw wereldrecord neerzette.
Luc Versele: "De Engelse bond heeft gevraagd om een drietal renners bij ons onder te brengen om op het continent een wegprogramma te kunnen rijden. Voor ons geen probleem, ze kosten ons bovendien geen cent."
Het wielerseizoen 2008 is nog niet afgelopen, maar was nu al een goed jaar. "Grote overwinningen hebben we niet, maar we hebben meegekoerst en Bert De Waele wordt echt een uitstekende renner, zijn talent wordt nog te vaak miskend. Hij was de beste Belg in de Waalse klassiekers en vierde in Parijs-Brussel." In 2007 was Landbouwkrediet meer dan vierhonderd uur te zien op tv, in 2008 zal dat ongetwijfeld nog meer zijn.
(HV)