Dinsdag 06/12/2022

Crisis: overzicht Vlaamse en Franstalige krantencommentaren

Voor Yves Desmet in De Morgen duidt de crisis op het failliet van een politieke generatie: "Het lijfsbehoud voor de dag van morgen is belangrijker dan een oplossing voor de volgende jaren, en alles wordt daaraan ondergeschikt gemaakt. Een woord is geen woord meer, een afspraak geen afspraak, elkaar vliegen afvangen, treiteren en ronduit manipuleren en chanteren is de norm geworden. (...) Want veel belangrijker dan de futiliteit die B-H-V in wezen is, en veel belangrijker dan wie rond dit thema wat stemmen zal weten te winnen en te verliezen, is de vaststelling dat alleen de antipolitiek weer eens sterker geworden is".

In Het Laatste Nieuws stelt Luc Van der Kelen vast dat respect voor gemaakte afspraken een ongewoon fenomeen geworden is in de politiek. Misschien is het omdat Alexander De Croo uit een ander werkmilieu komt, dat hij nog niet is aangetast door de huidige politieke zeden en gewoonten. Van der Kelen haalt uit naar de Franstaligen - "respectloos en arrogant liepen de Onkelinxen en de Milquets achter een extremist aan, wiens enige doel erin bestaat een oplossing voor het probleem onmogelijk te maken" - en de koning. Hij noemde de crisis 'inopportuun', maar het is niet aan de vorst om een morele inschatting te maken van een partijpolitieke beslissing.

Het ontslag van Yves Leterme is voor Peter Vandermeesch het symbool van de onmacht van de Belgische politiek, schrijft hij in De Standaard. "Vinden we geen compromis, dan is een verwerpelijke regimecrisis een realiteit, ongrondwettige verkiezingen inbegrepen", waarschuwt hij. "Voor de vijfde keer - twee keer als formateur en drie keer als premier - in minder dan drie jaar moest Yves Leterme naar het paleis om ontslag te nemen. Een duidelijker teken van de onmacht van de Belgische politiek kan er niet zijn".

Ook Eric Donckier blijft in Gazet Van Antwerpen stilstaan bij de rol van de koning. Het communiqué van het paleis is voor hem hét nieuws van de dag: "De koning wil géén nieuwe verkiezingen. En Yves Leterme ook niet, maar dat hadden we al gedacht. Of de koning als hulpje van eerste minister Yves Leterme". Hij ziet drie mogelijkheden om verkiezingen te vermijden: een regering met sp.a en Groen! in plaats van Open Vld, een regering met enkel CD&V aan Vlaamse zijde - beide onwaarschijnlijk voor Donckier - of een doorstart van de aftredende regering, wat een akkoord over B-H-V impliceert.

Liesbeth Van Impe heeft het in Het Nieuwsblad over het collectief falen van de politiek. "Of we nog verder afglijden zal van de politici afhangen. In een regimecrisis kom je niet zomaar terecht. Een regimecrisis overkomt je niet, je kondigt die af. Het is niet als een glijbaantje: niet te stoppen eens je vertrokken bent". Alexander De Croo heeft volgens haar minstens de verdienste gehad dat hij de Wetstraat even tot stilstand deed komen. Om verder te gaan, moet er écht iets gebeuren.

"Gelukkig valt een economie niet, als een regering valt", merkt Wim Van de Velden op in De Tijd. "De politiek staat nu voor de verpletterende verantwoordelijkheid om deze regeringscrisis niet te doen ontsporen tot een regimecrisis, want dan gaan we daar met z'n allen de prijs voor betalen".

De Franstalige krantencommentaren

In Le Soir vraagt Béatrice Delvaux zich af of "het land nog zin heeft". Wat donderdag gebeurd is, is ernstig omdat de wet van de meerderheid zonder remmingen opdrongen wordt. België heeft voor haar enkel nog zin als "we talrijk genoeg zijn om erin te geloven, eraan te werken en het te doen bestaan". Als de crisis aanhoudt, is dat een teken dat dit niet het geval is. "Dat was helaas het sentiment dat gisteren domineerde".

Voor La Libre Belgique is de crisis een Vlaamse machtsgreep. Dat wordt geïllustreerd met een foto van de badge die de Vlaams Belangparlementsleden donderdag opspelden met als tekst "Splits B-H-V/België".

La Dernière Heure verwijst naar het ophefmakende RTBF-programma "Bye Bye Belgium". Christian Carpentier spreekt van een regimecrisis en dat Open Vld met het ontslag uit de regering-Leterme blijk geeft van een "weerzinwekkende blijk van egoïsme, onvolwassenheid en politieke onverantwoordelijkheid". Niemand weet volgens hem met zekerheid of België hieruit geraakt.

Voor de krantengroep Sud Presse heeft de koning er genoeg van: "Hij heeft er genoeg van ... en wij ook!". De kranten van Vers l'Avenir menen dan weer dat België in gevaar is. De val van de regering veroorzaakt chaos en afgrijzen. Donderdag is voor hen een zwarte bladzijde van de geschiedenis van het land geschreven en België heeft drie dagen om uit de impasse te geraken.

Uit een peiling van Vers l'Avenir blijkt dat voor één Vlaming op drie het einde van België de enige oplossing is.

In l'Echo wijst Martine Maelschalck op de ernst van de toestand. De socio-economische toestand van het land is nog onvoldoende hersteld om zich een nieuwe politieke crisis te kunnen veroorloven. Ze is ook ongerust over het imago van België na de haatdragende slogans van Vlaamse extremisten in het parlement

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234