Zaterdag 03/12/2022

Crisis of niet, Umicore stevent af op record

BRUSSEL l De materiaaltechnologiegroep Umicore voorspelt recordcijfers. Het bedrijf verraste door voor de tweede keer op rij zijn prognoses te verhogen na beter dan verwachte resultaten. De vier verschillende activiteiten presteerden elk beter dan of gelijk aan de verwachtingen.

"We presteerden sterk, en dat in een economisch klimaat dat als moeilijk omschreven wordt", zei gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers. "Al onze divisies zitten op peil, al ging het iets minder bij de autokatalysatoren. We hielden in het begin van het jaar rekening met een lastig economisch klimaat, maar we zitten nu comfortabel genoeg om een recordjaar neer te zetten."

Thomas Leysen neemt op 19 november het voorzitterschap van Karel Vinck over, die zich terugtrekt uit zijn functie. Marc Grynberg, nu nog aan het hoofd van de autokatalysatorenpoot, wordt vanaf eind november de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Umicore. Leysen zal afscheid nemen met een recordjaar voor de materiaaltechnologiespecialist, en dat ondanks een dreigend recessieklimaat in zowel de Verenigde Staten als in Europa. "We zitten in groeiende en attractieve markten", luidt het.

Umicore trekt zijn vooruitzichten op, ondanks de herstellende dollar en de dalende metaalprijzen. "Die gebeurtenissen zitten in de verhoogde prognoses verwerkt", zegt Thomas Leysen. "De dollargevoeligheid speelt overigens slechts een kleine rol voor ons. Een daling van de edelmetaalprijzen treft ons in de recyclageactiviteiten, maar we gaan ervan uit dat die over het hele tweede halfjaar nog op een hoog niveau zullen blijven."

De autokatalysatoren vormen een kwart van de activiteiten van Umicore. De zwakke autoverkopen op de Amerikaanse markt in de eerste zes maanden waarvoor veel analisten en beleggers hadden gevreesd, werden gecompenseerd door een groei in de opkomende markten als China en Zuid-Korea. Umicore is samen met het Britse Johnson Matthey en het Duitse BASF wereldmarktleider op de markt voor autokatalysatoren.

Hoewel de grootste markt ter wereld, de Verenigde Staten, achteruit gaat, vreest het bedrijf geen harde klappen uit die hoek. "We verwachten nog niet meteen een herstel in de Verenigde Staten, maar we vangen dat op in de groeiregio's", zegt Leysen. "We zijn een wereldspeler. We bouwen een nieuwe fabriek in India, een markt met veel mogelijkheden gezien de bevolking en de grote achterstand in de milieu- en uitstootwetgeving. Er zullen hoe langer hoe meer kleine en efficiënte wagens komen."

"Katalysatoren gaan de komende vijftien jaar zeker niet verdwijnen. We gaan nog profiteren van de steeds strengere wetgeving voor de uitstootrechten. Als de brandstofmotor plaats moet ruimen voor een elektrisch aangedreven model, zitten we met onze technologie voor herlaadbare batterijen ook goed. Ideaal voor ons zou zijn dat de hybridemotor een grote doorbraak kent. Daarin kunnen zowel batterijen als katalysatoren van Umicore."

Umicore denkt het boekjaar af te sluiten met een bedrijfswinst van 385 tot 405 miljoen euro. De sterkste prestatie kwam andermaal van de tak Edelmetaaldiensten. Die recycleert, onder meer in Hoboken, edelmetalen als goud en platina uit elektronisch schroot als oude gsm's en computers. De historisch hoge prijzen die voor edelmetalen werden aangerekend in de eerste jaarhelft hielpen Umicore aan 22 procent meer bedrijfswinst. Die activiteiten leveren voor het vierde semester op rij een pak meer op dan verwacht.

De afdeling Geavanceerde Materialen haalde 22,4 procent meer bedrijfswinst. Die afdeling levert onder meer kobalt voor herlaadbare batterijen en profiteert van de populariteit van draagbare elektronica.

De kleinste tak van Umicore, de zinkactiviteiten die niet zijn onder gebracht in het vorig jaar afgesplitste Nyrstar, zag de bedrijfswinst met 2,3 procent toenemen, ondanks de slabakkende bouwsector.

De beleggers reageerden gisteren enthousiast op de cijfers en de vooruitzichten en stuurden het aandeel bijna 12 procent hoger.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234