Dinsdag 27/07/2021

Coronavirus

Crisis keldert elektriciteitsprijzen

De kerncentrale van Tihange Beeld Bart Leye
De kerncentrale van TihangeBeeld Bart Leye

De coronacrisis zorgt voor bijzonder lage elektriciteitsprijzen – in België en internationaal. ‘Dit is hét moment om van contract te veranderen’, benadrukt consumentenorganisatie Test Aankoop.

Door de lockdown is het elektriciteitsverbruik in België drastisch gedaald. Veel bedrijven werken maar op halve kracht of hebben de deuren gesloten. In vergelijking met de lente van 2019 ligt het verbruik ruim 20 procent lager. Tegelijk blijft het aanbod behoorlijk hoog: vier van de zeven kerncentrales draaien. De zonne- en windmolenparken produceren volop dankzij het zonnige en winderige weer.

“Het aanbod is vandaag groter dan normaal, terwijl de vraag veel lager is. Het gevolg is dat de prijzen een ferme duik nemen”, zegt Alex Polfliet van het advieskantoor Zero Emission Solutions. “In de weekends zijn er zelfs negatieve prijzen. Dit betekent dat de energieproducenten geld moeten betalen aan industriële bedrijven om hun stroom te verbruiken. Als ze dat niet doen, dreigt het netwerk overbelast te raken.”

Tijdens de werkweek schommelt de elektriciteitsprijs momenteel rond 20 euro per megawattuur. In normale omstandigheden bedraagt die prijs 40 à 50 euro. Tijdens het voorbije paasweekend dook de elektriciteitsprijs door overproductie geregeld ver onder het nulpunt, soms tot maar liefst min 115 euro per megawattuur.

Koopjes

Gezinnen en kmo’s kunnen niet rechtstreeks profiteren van de negatieve prijzen. Alleen de bedrijven die zich bevoorraden op de energiemarkt kunnen zo koopjes doen. De lage prijzen leveren wel indirect voordeel op voor gezinnen en kmo’s. Polfliet: “Hun energieleveranciers bevoorraden zich op de energiemarkt. Zij kunnen daar nu elektriciteit inkopen aan lagere prijzen. Wat zich dan op termijn weer kan vertalen in lagere facturen voor de gezinnen en kmo’s. Op die manier winnen ze wel.”

Test Aankoop wijst erop dat consumenten ook kunnen profiteren van de internationale context. Op de buitenlandse markten zijn de elektriciteitsprijzen evenzeer ingestort. Door Covid-19, maar ook door de lage olie- en gasprijzen. De olieprijzen zijn gekelderd door de ruzie tussen Saudi-Arabië en Rusland. De gasprijzen door de zachte winters van de afgelopen jaren. “Internationaal hangen de prijzen van elektriciteit, olie en aardgas erg nauw samen, omdat in veel landen olie en gas nodig zijn om elektriciteit op te wekken”, vertelt woordvoerder Simon November.

Test Aankoop adviseert zijn leden om snel van energiecontract te wisselen. Zeker wie een vast contract heeft. Wie een variabel contract heeft geniet automatisch van de prijsdalingen. “Bij de vaste contracten loopt het maximale besparingspotentieel, dat is het verschil tussen het duurste en het goedkoopste contract op de markt, voor elektriciteit momenteel op tot 150 à 170 euro per jaar. En dat is dan nog buiten de zogenaamde welkomstpromoties van sommige leveranciers gerekend.”

Onbetaalde facturen

De energiewereld zelf zit intussen met de handen in het haar. Producenten maken geregeld elektriciteit met verlies. Vorig weekend zijn verschillende windmolenparken daarom stilgelegd. Electrabel, de uitbater van de kerncentrales in Doel en Tihange, laat zijn reactoren wel nog draaien. “In deze crisis willen we ervoor zorgen dat de bevoorrading van ons land altijd gegarandeerd is”, laat het bedrijf weten.

Ook de energieleveranciers hebben het lastig. Ze kunnen gebruikmaken van de lagere prijzen op de energiemarkt. Tegelijk hebben ze meestal lang op voorhand elektriciteit ‘geboekt’ om hun klanten te kunnen bevoorraden. Door Covid-19 valt die afname veel lager uit dan verwacht. “Een deel van de te veel aangekochte volumes moeten we nu verkopen. Op een markt waar de prijzen laag en zelfs negatief zijn, leidt dat tot zware verliezen”, meldt Eneco in de zakenkrant De Tijd.

Sectorfederatie FEBEG waarschuwt bovendien dat de risico’s op onbetaalde facturen snel toenemen door de coronacrisis. “De voorbije jaren bedroegen de onbetaalde facturen voor onze sector rond de 85 miljoen euro. We verwachten een stijging van 50 tot 100 procent in 2020”, zegt topman Marc Van den Bosch.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234