Donderdag 02/12/2021

Crisis in de crèche

Waarom ligt CD&V dwars als Open VLD via een fiscale aftrek de dienstencheques voor kinderopvang gratis wil maken voor de laagste inkomens?

Kristl Strubbe is voorstander van gratis dienstencheques voor de laagste inkomens

Ik kan niet anders dan juichen bij het standpunt van ex-CD&V-minister Wivina Demeester (DM 23/2). Ze klaagt het tekort aan kinderopvang aan. Geen tekort moet onze ambitie zijn, zegt ze. Ze haalt meteen ook een Nederlandse mama aan die zo blij is met al die goedkope, flexibele en kwaliteitsvolle kinderopvang in Vlaanderen. En wat meer is: we hoeven ons niet schuldig te voelen omdat we onze kinderen naar de opvang sturen, want iedereen doet het! Wel, dat viel in goede aarde bij Wivina. En bij mij.

Maar dan maakt Wivina een rare kronkel. Er moet meer kinderopvang komen, zelfs gratis af en toe, maar paars doet niets. Paars houdt zich liever bezig met vlottere scheidingsprocedures, in plaats van met kinderopvang. Qué?

Sinds 3 jaar is kinderopvang de volle verantwoordelijkheid van CD&V-minister Inge Vervotte. Er zijn 15.000 plaatsen te kort in de kinderopvang, zegt de sector. Neem nu Mechelen: hier is plaats voor 900 kindjes. Volgens de berekeningen van Kind en Gezin zouden we zo'n 2.000 plaatsen moeten hebben. Meer dan 1000 (duizend!) plaatsen te kort dus. Onze Mechelse minister Inge Vervotte deed onlangs een geste en gaf geld voor 170 extra plaatsen. Honderdzeventig. Moet het gezegd dat het een druppel op een hete plaat is?

Open VLD wil niets liever dan de combinatie werken en gezin makkelijker te maken. Het is Open VLD die een pleidooi voor meer flexibele en occasionele opvang opgestart heeft binnen de Vlaamse regering. Als resultaat daarvan is er nu eindelijk het actieplan flexibele en occasionele kinderopvang, met onder andere ruimere openingsuren van kinderdagverblijven en dienstencheques voor kinderopvang aan huis.

Ik doe daarbij nog gauw 2 suggesties die Inge Vervotte kunnen inspireren. Begin alvast met een centrale wachtlijst om meteen op de nood te kunnen inspelen: een kinderopvangloket per gemeente bijvoorbeeld, dat alle aanvragen en vrije plaatsen centraal bijhoudt en jonge ouders kan doorverwijzen. Start met een waarborgfonds voor kinderopvang zoals in Nederland. Zij stellen zich borg tegenover de bank om geld te krijgen voor een startende onthaalmoeder of kinderdagverblijf.

Wivina Demeester pleit ook voor het gratis maken van kinderopvang voor de laagste inkomens. Ze volgt daarin meerderheidspartij Spirit. Wat weerhoudt minister Vervotte om dat aan te kaarten binnen de Vlaamse regering? Meer nog, waarom ligt CD&V dwars als Open VLD via een fiscale aftrek de dienstencheques voor kinderopvang gratis wil maken voor de laagste inkomens?

En dan nog dit: scheiden, mevrouw Demeester, is een van de meest pijnlijke gebeurtenissen in een mensenleven. Niemand gaat daar vlot over, geloof mij. De ex-partners gaan vaak gebukt onder het gevoel dat ze gefaald hebben en voelen zich schuldig. Kinderen zijn er het grootste slachtoffer van. Scheiden vlotter maken verlicht hun lijden. Dat heeft paars gedaan, inderdaad, en dat getuigt volgens mij van meer naastenliefde en inspiratie dan ik menig christen heb zien tonen.

Kristl Strubbe (Open Vld) is gemeenteraadslid in Mechelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234