Maandag 25/05/2020

Crisis in Argentinië, nu ook in het voetbal

De crisis in Argentinië laat zich ook voelen in de sport. Het einde van het voetbalkampioenschap verliep in chaos en de start van de volgende competitie is nog onzeker. Wel zeker is dat de voetballers zich mogen verwachten aan een loonverlies van 30 procent en mogelijk wordt het voorbeeld van het basketbal gevolgd, waar bijna alle dure buitenlanders uit de competitie geweerd zijn.

Brussel

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

Sergio Maciel was een van de vele duizenden Argentijnen die enkele weken geleden hun ongenoegen uitten met luid ketelgeklop op straat. De economische crisis, die het land op de rand van het bankroet bracht, zorgde voor massaal protest. Winkels en banken werden bestormd en er vielen 26 doden.

Op dat moment had Maciel liever de straat op een andere manier ingenomen, als kampioen van Argentinië. Hij is namelijk verdediger bij Racing Club, dat voor het eerst in 35 jaar nog eens de titel kon veroveren in het Argentijnse voetbalkampioenschap. Maar omdat de veiligheid niet kon gewaarborgd worden, besloot de Argentijnse voetbalbond AFA de laatste beslissende wedstrijden van het kampioenschap uit te stellen. Sergio Marchi, hoofd van de spelersorganisatie FAA, pleitte zelfs voor een uitstel tot eind februari, wanneer de rust volledig teruggekeerd zou zijn. Dat was echter niet naar de zin van de voetbalfans, zeker niet van de supporters van de clubs die nog in de running waren voor de titel. De discussie was zo hevig dat de interim-regering van president Ramon Puerta even de financiële bekommernissen aan de kant moest schuiven om zich te mengen met de voetbalproblematiek. De betrokken partijen kwamen overeen dat de beslissende wedstrijden op 27 december zouden worden afgewerkt. Die dag behaalde Racing Club dan toch de langverwachte titel na een gelijkspel tegen Vélez. Er volgde een groots volksfeest, maar lang duurde de vreugde niet. Net zoals het hele land zit het Argentijnse voetbal in een diepe crisis. Het is nog steeds niet zeker of de competitie, die normaliter op 8 februari van start gaat, uiteindelijk wel zal afgetrapt worden. Rafael Savino, ondervoorzitter van San Lorenzo, liet weten dat "zijn club in een penibele situatie zit". Een gelijkaardige reactie komt van Andrés Ducatenzeiler, secretaris van Independiente: "Als het van ons afhangt, start het kampioenschap niet." Begrijpelijk vindt Pedro Pomillo, ondervoorzitter van Boca Juniors: "Wanneer er geen serieuze maatregelen worden genomen, zullen er op het einde van het kampioenschap slechts een viertal clubs overblijven."

Hoewel de voetbalbond twee transfers per club toelaat, kondigden verscheidene ploegen, waaronder San Lorenzo en Boca Juniors, al aan geen versterkingen op het oog te hebben. "Gezien de economische situatie en met de devaluatie van de peso is het voor ons onmogelijk nieuwe spelers aan te werven", zegt San Lorenzo-voorzitter Alberto Guil. Om de huidige schuldenput van 19,7 miljoen euro wat te dempen, werd aanvaller Bernardo Romeo inmiddels aan Hamburg verkocht. Guil had de speler graag nog enkele weken gehouden zodat hij met San Lorenzo kon aantreden in de finale van de Mercosur Cup, maar het water stond hem aan de lippen en de aanvaller zit intussen al in Duitsland. Verwacht wordt dat een hele resem Argentijnse topvoetballers hem zullen volgen naar het buitenland.

Mogelijk ondergaat de voetbalwereld zelfs dezelfde evolutie als het basketbal. Daar zagen de meeste clubs zich al verplicht hun dure buitenlandse spelers van de hand te doen. Voorlopig hebben nog maar twee ploegen niet-Argentijnen op hun loonlijst. Die worden echter niet in dollars, maar in peso's betaald. Een praktijk die ook in het voetbal gemeengoed blijkt te zijn. Daarom wordt verwacht dat de devaluatie van de nationale munt geen al te grote invloed zal hebben. "We hebben wel spelerscontracten uitbetaald in dollars", zegt Vélez-ondervoorzitter Juan Carlos González. "Maar diegenen die in deze munt willen betaald worden, zullen niet blijven." In de contracten wordt immers duidelijk de gelijke verhouding met de peso gestipuleerd. Voor hetzelfde bedrag in dollar zullen dus niet méér peso's moeten opgehoest worden, tenzij het contract wordt herzien.

De blijvers zullen ook zwaar moeten inleveren. Carlos Bianchi, de trainer die Boca Juniors de meeste titels bezorgde, kreeg een nieuw contractvoorstel waarbij hij 1,1 miljoen euro zou verdienen. Niet slecht, maar wel 335.000 euro minder dan zijn huidige loon. Bianchi ging er niet op in. Zijn opvolger zou het aanvankelijk moeten stellen met 780.000 euro, maar met de devaluatie van de peso zakte zijn loon tot een half miljoen. Opmerkelijk is de houding van River Plate. Zij azen op grote namen als Juan Esnaider of Daniel Fonseca. "Toch gaan we niemand kopen, hoogstens wordt een lening overwogen", zegt voorzitter José Maria Aguilar. Zijn club zit wel met een maandelijks deficit van 2,2 miljoen euro. Aguilar wil echter geen bruuske maatregelen treffen: "Als je in een trein die 180 kilometer per uur rijdt aan de handrem trekt, zullen alle passagiers sterven." Toch voorziet ook hij een looninlevering van 30 procent voor zijn personeel.

Intussen worden de ontwikkelingen in het Argentijnse voetbal ook in het buitenland gevolgd. Zo denkt de Uruguayaanse voetbalwereld eraan preventieve maatregelen te nemen. "We moeten een boodschap sturen naar de verenigingen en hun leden, zowel spelers als trainers, dat de uitgaven en de lonen onmogelijk op het huidige peil kunnen blijven", zegt Fernando Nodar van de Uruguayaanse club Danubio.

Ook de Argentijnse topvoetballers in Europa volgen de situatie in hun land op de voet. "Het zijn de politici die een rijk land naar de afgrond brachten", zegt AS Roma-voetballer Gabriel Batistuta. "Het doet me pijn mijn land op de knieën te zien", zegt Lazio-speler Hernan Crespo. "Mijn familie heeft het goed, maar vele vrienden lijden." Dat zijn rekening goed gespekt is en blijft, doet evenwel geen schaamtegevoelens opwellen. "Waarom zou ik? Ik heb toch van niemand iets gestolen?"

Voetbal

Vélez-ondervoorzitter González: 'Spelers die in dollars betaald willen worden, zullen niet blijven'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234