Donderdag 18/08/2022

Crisis duwde staatsschuld naar bijna 311 miljard euro in 2008

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De federale staatsschuld is vorig jaar opgelopen tot 310,8 miljard euro. Dat is 25 miljard euro of 8,8 procent meer dan de 285,8 miljard van eind 2007. De schuldgraad steeg van 84 procent van het bruto binnenlands product in 2007 naar 89,7 procent in 2008. Dat staat in het jaarverslag 2008 van de federale staatsschuld dat dinsdag werd voorgesteld. De stijgende staatsschuld en schuldgraad zijn toe te schrijven aan de financiële crisis, met name aan de financiële steun van de overheid aan de financiële instellingen.

Steun aan banken
Minister van Financiën Didier Reynders benadrukte de impact van de financiële crisis en de miljardensteun aan de banken op de overheidsfinanciën. Zo komt de impact van de steun aan de financiële sector op de schuldratio overeen met 6,3 procent van het bbp. "Zonder de interventies in de financiële sector zou de schuldgraad verder gedaald zijn tot 83,4 procent van het bbp", aldus Reynders.

Volgens Jean-Pierre Arnoldi, topman van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën, was 2008 door de financiële crisis moeilijk te vergelijken met andere jaren. Volgens Arnoldi heeft de financiële crisis alvast het belang van de euro bewezen. Nog een gevolg van de financiële crisis is dat beleggers opnieuw meer kiezen voor zekerheid. Zo kende de uitgifte van Staatsbons in december 2008 een fenomenaal succes. Er werd voor 483,3 miljoen euro op ingetekend, terwijl eerdere uitgiftes in 2008 tussen 47,7 miljoen en 83,5 miljoen euro opleverden.

Weinig rooskleurige vooruitzichten
Minister van Financiën Didier Reynders wijst erop dat de federale staat het geheel aan injecties in de financiële sector wil recupereren. Het gaat dan om banken die hun leningen terugbetalen aan de staat en om toekomstige opbrengsten uit dividenden of de verkoop van aandelen, aldus Reynders. Op die manier zou de schuldgraad volgens Reynders opnieuw kunnen dalen, al moet er natuurlijk rekening gehouden worden met de weinig rooskleurige financiële vooruitzichten voor de komende jaren. Zo verwacht de Nationale Bank dat het overheidstekort in 2009 zal oplopen tot 5,5 procent van het bbp, terwijl het stabiliteitsprogramma 2009-2013 voorzag in een tekort van 3,4 procent van het bbp.

Volgens Reynders wordt na de zomer een begroting voor de periode 2010-2011 opgemaakt. "Dan zal worden bekeken tegen welke termijn en op welke manier de begroting in evenwicht kan gebracht worden", aldus Reynders. Bedoeling is ook om een aantal herstelmaatregelen te evalueren. Zo kan volgens Reynders bijvoorbeeld bekeken worden of de btw-verlaging in de bouw in 2010 kan verlengd worden. Belangrijk worden ook de financiële afspraken die gemaakt zullen worden met de gemeenschappen en gewesten. (belga/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234