Zaterdag 18/01/2020

Crisis deert superrijken niet

De wereld telde vorig jaar een recordaantal van 12 miljoen dollarmiljonairs. Hun vermogen klom tot een recordbedrag van 46.200 miljard dollar, dankzij stijgende aandelen en oplopende vastgoedprijzen.

De groeivertraging die de wereldeconomie vorig jaar liet optekenen deert de rijken niet. Uit de jaarlijkse telling van consultancybureau Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management blijkt dat het aantal dollarmiljonairs gestegen is van 11 miljoen in 2011 naar 12 miljoen vorig jaar. Dat is een stijging met 9,2 procent.

Een dollarmiljonair is voor consultancybureau Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management een man of vrouw met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar (750.000 euro), de eigen woning niet meegeteld.

Voor Martin Dieussaert, VP Financial Services van Capgemini Belgium, is het een verrassing dat de rijkenpopulatie wereldwijd met bijna 10 procent is toegenomen "in tijden van crisis en ellende". "In de regio Azië/Pacific en in de Verenigde Staten is er een sterke groei, maar ook Europa blijft tot mijn verbazing niet achter", zegt hij.

3/4 wereldwijd bnp

De stijging was het grootst in Noord-Amerika, dat met 3,73 miljoen het grootste aantal miljonairs telt. Daarmee steekt Noord-Amerika Azië en het gebied van de Stille Oceaan net de loef af. In die regio steeg het aantal dollarmiljonairs tot 3,68 miljoen. In 2011 hadden Azië en het gebied van de Stille Oceaan voor het eerst Noord-Amerika ingehaald.

Het vermogen van de dollarmiljonairs klom met 10 procent tot 46.200 miljard dollar (34.500 miljard euro). Dat bedrag komt overeen met driekwart van het wereldwijd bruto binnenlands product.

Die toename is vooral een gevolg van de stijging van aandelenkoersen. De interventies van centrale banken in Amerika en in Europa waren daar niet vreemd aan. Zij pompten vorig jaar massaal veel geld in de slabakkende wereldeconomie, wat zich vertaalde in euforie op de aandelenmarkten.

Daarnaast zorgden stijgende vastgoedprijzen voor de aanwas van vermogens. Ook activiteiten in de kunst-, cultuur- en sportwereld hadden een gunstig effect op de portefeuille van dollarmiljonairs.

Omdat de aandelenmarkten het niet zo goed deden in Latijns-Amerika nam het aantal rijken in die regio maar beperkt toe. Maar wat daar opvalt, is dat rijkdom er zeer extreem is. "Je hebt er geen huis-tuin-keukenmiljonairs", zegt Dieussaert. "Latijns-Amerika heeft ongeveer 500.000 rijken, tegen 3,4 miljoen in Europa. Maar als je kijkt naar de rijkdom die ze samen hebben, is het verschil miniem." Latijns-Amerikaanse rijken hebben samen 7.500 miljard dollar, de Europese 10.900 miljard dollar.

Je hebt rijk, rijker en rijkst. De vermogens van de miljonairs zijn zeer ongelijk verdeeld. Er lopen op de aardbol circa 111.000 mensen in die laatste categorie rond. Het gaat om individuen met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar. Samengeteld beschikken zij over liefst 35,2 procent van het totale vermogen van alle rijken in de wereld.

Onder de miljonairs bevinden zich naar verluidt overigens steeds meer vrouwen en jongere mensen. Vooral in Azië zouden de vrouwelijke vermogenden in opmars zijn. "En veel bankiers vragen zich af hoe daarmee om te gaan. Ze zijn immers gewoon van iemand van 65 jaar in een grijs kostuum voor zich te hebben", stelt Dieussaert.

In Azië en Latijns-Amerika zijn de rijken gemiddeld tussen 40 en 45 jaar. Wat opvalt is dat ze hun oude levensstijl aanhouden. Draagt de nieuwe rijke dan een jeans en T-shirt en loopt hij op sportschoenen? "Toch niet, maar nieuwe rijken zijn veel discreter. Ze passen hun levensstijl aan hun maatschappelijke omgeving aan. Ze trachten hun weelde en rijkdom te verbergen", zegt Kris Poté van Capgemini België.

Voorzichtige Japanners

Bij de keuze van beleggingen geniet de eigen regio duidelijk de voorkeur. Zowel Europeanen, Amerikanen en Aziaten beleggen 70 tot 80 procent van hun vermogen in het eigen werelddeel.

Japanse miljonairs zijn extreem voorzichtige beleggers. Ze houden de helft van hun vermogen aan als cash of deposito's, dubbel zoveel als de miljonairs uit andere regio's. Japanners beleggen relatief weinig in vastgoed en obligaties.

Toch blijft meer dan de helft (53 procent) van de dollarmiljonairs geconcentreerd in drie landen: VS, Japan en Duitsland. Maar dat zal niet lang meer duren. Capgemini verwacht dat hun aandeel in de komende jaren zal afnemen. "Azië en het gebied van de Stille Oceaan zal in de komende jaren de grootste aanwas van dollarmiljonairs kennen", aldus Poté.

Met 12,2 procent kende die regio de grootste groei in rijkdom. Daar zijn ook de sterkste stijgers terug te vinden. In Hongkong steeg het aantal dollarmiljonairs met een spectaculaire 35,7 procent, in India met 22 procent. Ook Indonesië, China en Thailand lieten een tweecijferige groei optekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234