Maandag 04/07/2022

Media

Crisis compleet bij VTM-nieuwsdienst

null Beeld VTM Nieuws
Beeld VTM Nieuws

Een statement tijdens het korte middagjournaal, mensen die willen opstappen en veel ongenoegen. Het ontslag van hoofdredacteur Nicholas Lataire valt in slechte aarde op de nieuwsredactie van VTM.

Jan Debackere

"Dit middagnieuws zal een kort nieuws zijn, een uitzonderlijk nieuws omdat het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop de directie de herschikking van de hoofdredactie aanpakt." Even zag het ernaar uit dat er geen middagnieuws op VTM zou komen, maar dat voornemen werd snel van tafel geveegd. Maar een door Freek Braeckman voorgelezen statement moest er wel in.

De ongeziene zet geeft aan hoe groot de onvrede bij de nieuwsdienst is. De meesten hadden vrijdagochtend bij het opstaan vernomen dat hoofdredacteur Nicholas Lataire ontslagen was. Ook Kris Hoflack, ex-hoofdredacteur van VTM Nieuws en daarna directeur journalistiek, stapt op. An Goovaerts, tot donderdag hoofdredacteur digitaal bij De Morgen, krijgt tijdelijk de leiding in handen.

Schoon schip

De stoelendans is het directe gevolg van een brief die dertien VTM-journalisten woensdag naar de directie verstuurden en die in De Morgen uitlekte. De dertien uitten hun bezorgdheid over de kwaliteit van VTM Nieuws en de werksfeer op de redactie. Zonder Lataire bij naam te noemen, was het duidelijk tegen wie de brief gericht was.

Donderdag voerde de directie van Medialaan de hele dag gesprekken met de ondertekenaars van de brief en andere journalisten. De beslissing over de aanpak van het probleem viel pas erg laat in de avond.

Volgens de directie was er geen andere mogelijkheid dan schoon schip te maken op de redactie. Een van de twee spilfiguren verwijderen was geen oplossing en zou een verse start onmogelijk maken, luidde de redenering.

VTM Nieuws is een sterk merk waar we met zijn allen de afgelopen jaren keihard aan gewerkt hebben”, verklaarden de CEO’s Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx. “Met resultaat. VTM Nieuws staat er. Dat VTM NIEUWS nu schade zou ondervinden door een achterhoedegevecht op de redactie mogen we niet laten gebeuren.”

De redactie dacht daar dus duidelijk anders over. Dat de steun voor Lataire nog groot is, bleek toen hij vrijdagochtend afscheid kwam nemen en de redactie toesprak. De lichten op de redactie bleven uit als symbool voor de donkere dag voor VTM Nieuws. Enkele journalisten namen ook het woord, onder wie één persoon die de brief had ondertekend. Die stelde dat het ontslag van Lataire niet het doel van de brief was.

News City

Het conflict tussen Hoflack en Lataire ettert al een tijdje. Beiden werkten aanvankelijk goed samen, waardoor VTM Nieuws een impuls kreeg en de waardering en de cijfers stegen.

Begin vorig jaar groeide het ongenoegen bij Lataire en enkele journalisten omdat volgens hen niet met Hoflack samen te werken was. Ze stapten naar de directie om zijn ontslag te vragen, maar dat kwam er niet. Officieel waren beide kampen sindsdien verzoend, maar in de praktijk konden Lataire en Hoflack niet meer samen door één deur. Ook de sfeer op de redactie is volgens verschillende journalisten sindsdien minder.

Hoflack werd begin dit jaar benoemd tot directeur journalistiek bij het samengaan van Medialaan en De Persgroep, de uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen en Humo. In die job had hij niets meer te zeggen over VTM Nieuws, maar het conflict bleef sluimeren. Ondertussen liep de versmelting van beide mediabedrijven ook niet van een leien dakje. Het plan is de verschillende nieuwsredacties te laten samenwerken in News City, maar er zijn uiteenlopende visies over hoe je dat het best doet.

Binnen De Persgroep luidt het dat de positie van Hoflack al een tijdje onder druk stond en dat er eind augustus een oplossing moest komen. Die oplossing kwam er niet, wat er mee toe leidde dat de etterbuil helemaal barstte toen de dertien journalisten hun mail verstuurden.

Verschillende bronnen zien Hoflack daarom als het brein achter de mail, om zo Lataire mee te nemen in zijn val. Bij de briefschrijvers wordt die theorie naar het rijk der fabelen verwezen: volgens hen is er wel degelijk een probleem op hun nieuwsdienst en kun je de problemen bij hen niet koppelen aan de problemen bij De Persgroep-Medialaan.

An Goovaerts, die de voorbije zeven jaar bij De Morgen werkte en hoofdredacteur online was, mocht gisteren meteen beginnen met het lijmen van de brokken bij de VTM-nieuwsdienst. Haar vertrek kwam bij De Morgen als een complete verrassing. Wie haar bij de krant zal vervangen, is nog niet duidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234