Zondag 18/04/2021

Criminelen infiltreren in industrie en wetenschap

De inventaris van mensen, groeperingen en tendensen die de geheime diensten in de gaten houden, is lang. Toch blijkt het gevaar op Belgische bodem mee te vallen. De echte dreiging komt uit het buitenland en verkent nieuwe terreinen, zoals de technologische, energie- en grondstoffenindustrie.

Niet alleen terroristische netwerken, sektarische organisaties of spionnen uit het buitenland worden vakkundig doorgelicht, ook van een boel ‘gewonere’ mensen en bewegingen wordt het reilen en zeilen nagegaan. De Morgen zet de meest in het oog springende daarvan op een rijtje.

De Staatsveiligheid maakt een onderscheid tussen ideologisch extremisme en religieus extremisme. In die eerste categorie gaat het zowel over extreem rechts als over extreem links. Extreem rechts blijkt in ons land vooral in Vlaanderen actief te zijn, aldus het verslag, “in de vorm van groepen en partijen die zich binnen onze democratische staatsinstellingen genesteld hebben”. Het Vlaams Belang wordt niet bij naam genoemd, splintergroeperingen die banden hebben met het VB wel. “De ultranationalistische actiegroep Voorpost heeft de politieke moeilijkheden in België in 2008 aangegrepen om haar traditionele anti-Belgische en Vlaams-nationalistische acties verder op te voeren. Tijdens deze protestacties kwam het nu en dan tot schermutselingen met tegenbetogers, doch echte gewelddadigheden bleven uit.” Ook de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en sommige afdelingen van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) worden genoemd.Ook de skinheads bleken in 2008 nog actief te zijn, al wordt de skinheadscene volgens het rapport volledig beheerst door Blood & Honour. “Zowel qua omvang als qua maatschappelijke impact blijft de skinheadbeweging al bij al een marginaal verschijnsel in ons land”, meent de Staatsveiligheid. Maar: “De contacten met buitenlandse gelijkgezinden maken de skinheadscene in werkelijkheid een pak groter.”Net als extreem rechts wordt ook extreem links in de gaten gehouden. De PVDA is volgens het verslag aan een “heropleving” begonnen, “door voortaan de gematigde revolutie uit te dragen. De verwijzing naar Stalin of Mao is niet meer gepast, althans niet meer ten opzichte van de buitenwereld.” De voormalige leiders van de extreem linkse terreurgroepering CCC (Cellules Communistes Combattantes), Bertrand Sassoye en Pierre Carette, worden expliciet opgevolgd door de Staatveiligheid, gezien hun “niet afgezwakte geloof in de noodzaak van gewapende strijd”.Ook het Animal Liberation Front (ALF) liet in 2008 opnieuw van zich horen, maar de geheime diensten zien er weinig gevaar in. De naam ALF, zo luidt het, functioneert immers als een label dat activisten gebruiken om meer ruchtbaarheid te geven aan hun acties.

De activiteiten van extremistische islamitische entiteiten nemen niet af, constateert de Staatsveiligheid. “Er is geen grootscheepse evolutie ten opzichte van voorgaande jaren, al kan wel van een toenemende lokale veranderingen van radicale initiatieven worden gewaagd. Ook ontstaan er steeds meer etnische gemengde initiatieven én zijn er beduidend meer bekeerlingen actief in radicale netwerken.”Aan één groep wordt wel extra aandacht besteed: de Pakistaanse islamisten. “Zowel de gepleegde als de verijdelde aanslagen van de laatste jaren vertoonden immers steeds duidelijke banden met Pakistaanse terreurorganisaties”, verantwoorden de geheime diensten zich. Voorlopig is er geen informatie voorhanden over een concrete of imminente dreiging voor ons land, maar niets valt uit te sluiten. Eén van de prioriteiten van Staatsveiligheid is een beter zicht krijgen op de reisbewegingen van de Pakistaanse diaspora.

De criminele infiltratie in de wettelijke economie blijft een ander zorgenkind van de geheime diensten. Witwasoperaties en allerhande soorten (fiscale) fraude komen voor in verschillende sectoren, zoals de diamanthandel of de sport (denk aan de gok-Chinees), maar ook in minder voor de hand liggende industrieën. Zo blijken de energie- en de grondstoffensectoren almaar meer bedreigd te worden door criminele groepen. “De grondstoffensector omvat ook een zeker aantal oligarchen die gelinkt zijn aan criminele groepen”, klinkt het.Daarnaast houdt de Staatsveiligheid zich ook bezig met de bescherming van wat heet ‘het wetenschappelijk en economisch potentieel’, kortweg de Belgische industrie en wetenschappelijke centra. Vooral de strijd tegen de oprukkende economische spionage wordt zeer ter harte genomen, met bijzondere aandacht voor kennis- en informatieondernemingen. “Die beschikken door de aard van hun activiteiten over gevoelige of strategische informatie van particulieren of andere bedrijven. Typische voorbeelden hiervan zijn de consultancybureaus en financiële dienstverlenders.”Ook in de strijd tegen de verspreiding van massavernietigingswapens wordt gesproken van een “groeiende bezorgdheid omtrent de controle en de zogenaamde onaantastbare overdrachten van technologieën, hoofdzakelijk in de vorm van kennislekken.”

Op het internationale vlak krijgt Congo tot slot een veeg uit de pan. Over de contracten die Congo afsloot met China schrijft de dienst: “Het afsluiten en uitvoeren van deze contracten gaat vaak gepaard met donkere zones die geheime clausules of feiten van omkoping impliceren, waaruit enkel de personen aan de macht voordeel halen. De omkoping in Congo beperkt zich niet tot deze contracten en speelt zich op alle vlakken af. De Staatsveiligheid tracht de werking van deze omkoping te begrijpen, om de witwasnetwerken bloot te leggen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234