Video
Criminaliteit in Antwerpen weer met 13 procent gedaald
De criminaliteit is het voorbije jaar in de stad Antwerpen met 13 procent gedaald. Sedert 2012 is er zelfs een terugloop van 23 procent. Dat deelden burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters mee. Het gaat om de derde daling in de jaarcijfers op rij. Sinds 2012 ging de criminaliteit al in totaal met 23 procent achteruit.
Op zowat alle vlakken werden er minder feiten vastgesteld.Voor de korpsprioriteiten op het vlak van misdrijven tegen eigendom was er een daling van 9 procent, met uitschieters van -38 procent bij handtasroven en -21 procent bij diefstal met wapenvertoon of -gebruik.
Drugsmisdrijven, eveneens een prioriteit van de Antwerpse politie, gingen met 29 procent achteruit. Andere sterke dalers waren inbraken in handelszaken (-31 procent), gauwdiefstallen (-28 procent) en aanrandingen (-20 procent).
Bij de weinige stijgers valt drugsaanmaak (+56 procent) zoals cannabisplantages op, maar dat zou te verklaren zijn door "het overwaaien van dat fenomeen vanuit Nederland".
De daling was wel niet overal in de stad even aanzienlijk. In Hoboken viel er zelfs een lichte stijging waar te nemen.
Toch past De Wever voor euforie. Zo is de drugscriminaliteit meer 'ondergronds' gegaan - in panden en auto's - en vertoont begin 2016 een lichte stijging. "We passen ons aan en pakken die verschoven criminaliteit gericht aan", zegt De Wever.
2015: het jaar waarin Antwerpen 13 % minder criminaliteit kende t.o.v. het jaar voordien, over àlle fenomenen heen: https://t.co/cDhCuehqrW
— Politie Antwerpen (@LPAntwerpen) 18 april 2016
Volgens Serge Muyters heeft de reorganisatie van de lokale politie in 2015, zonder een hoger budget, bijgedragen tot een betere beteugeling van de criminaliteit. "We zetten méér blauw in op straat (150 operationele agenten extra) en we doen het intelligenter."
"De interventieteams zijn gecentraliseerd aan de Noorderlaan en er rijden er nu per etmaal een honderdtal rond in de stad. Door meer en zichtbaarder op het terrein aanwezig te zijn, kunnen onze mensen meer criminelen betrappen en het heeft uiteraard ook een afschrikeffect. Daarnaast zorgt de 'war on drugs' ervoor dat de met drugs gepaard gaande criminaliteit eveneens afneemt."
"De tendens van dalende cijfers wordt jaar na jaar duidelijker", zegt burgemeester Bart De Wever, die ook Defensie bedankt voor hun hulp om Antwerpen "open en gastvrij te houden in een jaar vol terreurdreiging". De aanwezigheid van de militairen in het straatbeeld had wel slechts een "marginaal rechtstreeks effect" op de cijfers, zo blijkt.
Ondanks de gunstige cijfers weigert De Wever naar eigen zeggen euforisch te worden. "Je hebt weinig mensen nodig om veel te verprutsen", stelt hij. "Bovendien beseffen we dat de 'war on drugs' nooit volledig gewonnen kan worden. Zo is het openlijk, agressief dealen op straat aan het verdwijnen naar meer 'ondergrondse' activiteiten. Maar de politie past haar aanpak aan die verschuiving aan."