Maandag 12/04/2021

Crianza

undefined

Er zijn veel houtliefhebbers onder de wijnaficionado's. Daarmee bedoelen we dat veel mensen houden van wijn die op eiken vaten rijpte. Niet onbegrijpelijk, want hout biedt voordelen die we niet vinden bij industriële materialen zoals inox. Hout heeft poriën die wat lucht doorlaten in de ene richting en waterdamp en alcoholdamp in de andere. De wijn wordt daardoor soepeler, ietwat minder alcoholisch en geconcentreerder. Hout verleent ook een kruidige toets aan de wijn: zoethout en vanille zijn afkomstig van nieuw eikenhout. En rokerige toetsen worden veroorzaakt door de 'toasting' van de vaten, waarbij de binnenzijde van het vat bewust met vuur wordt bewerkt.

De vattraditie ontstond in Rioja op het eind van de 19de eeuw toen men de stiel leerde van de wijnmakelaars uit Bordeaux. 'Elevé en barrique', zoals de Fransen het noemden, werd in het Spaans letterlijk vertaald als 'crianza', wetende dat criar 'opvoeden' betekent.

In de loop van de 20ste eeuw werd houtlagering in Spanje gereglementeerd. Wijn die geen hout ziet, heet 'joven'. Rode wijn die minstens zes maand op vat rijpt en een jaar op fles, krijgt de stempel crianza mee en bij een reserva wordt dat een jaar op vat en twee jaar op fles. Maar er is stilaan een 'houtmoeheid' opgetreden bij de consument. Te veel vanille en toast, een pijnpunt bij heel wat reserva's, maskeert het echte aroma van de wijn. Vandaar dat velen het bij een crianza houden, die in veel gevallen rijpte op oudere vaten die minder smaakjes afgeven.

Elegante doordrinker
Een fijne doordrinker, deze El Coto, met zijn discrete neus die na walsen verrijkt wordt door fris rood fruit. Geen concentratiebom, maar een wijn die charmeert door zijn evenwicht, fijn tannineraster en een goed geknoopte, zuivere finale. (13%)
El Coto Crianza, Rioja 2012, Colruyt, 6,30 euro HHH

Opgefrist door zuurtjes
Verleidelijke en intense neus met veel specerijen en pitfruit. Vol, rond en vet op de tong, met een structuur die opgefrist wordt door fijne zuurtjes. Makkelijk drinkend zonder beklijvend te zijn. Duidelijke invloed van Amerikaanse eik. (13,5%)
Ramón Bilbao Crianza, Rioja 2013 Delhaize, 7,49 euro HHH

Kers-op-alcohol
Prikkelende neus met lichte alcoholverstuiving. Aroma doorspekt met specerijen, zoethout, zwart fruit en een vleugje kers-op-alcohol. Palet met voldoende fruit om hout en tannine toe te dekken. Korte maar correcte finale. (13,5%).
Castillo Labastida Crianza, Rioja 2013 Aldi, 5,99 euro HH

Cocktails als cadeau

Cadeautjestijd en dan vliegen de boeken in het rond. Met dit boek van sommelier Andy De Brouwer en chef Michel Borsy, Cocktail a Night, kun je echt wat tijdens de feesten. Bedoeling: van iedereen een bartender maken. Voor je het zelf beseft, jongleer je met cocktails en zelfgemaakte siropen dat het een lieve lust is.

Uitgegeven bij Manteau, 19,99 euro

Buffalo op eik

Buffalo is de Belgische stout van brouwerij Van den Bossche, pikzwart met een beige schuimkraag. De Buffalo Stout Grand Cru is de houtgelagerde grote broer, met een subtiele vanilletoets, een licht zuurtje en een mooie diepgang. Kortom, een lekker complex degustatiebier en recent nog bekroond ook.

paterlieven.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234