Zondag 29/03/2020

Update

Crevits wil minder uitsluitingen en wil leerkrachten buitengewoon onderwijs in gewone scholen

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld BELGA

"Elke uitsluiting is er één te veel", zo reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op het bericht over het aantal tijdelijke en definitieve uitsluitingen in het basisonderwijs. Daarnaast lichtte de minister vanavond in Terzake ook toe dat ze dat de omkadering uitbreidt voor leerlingen die van het basisonderwijs overstappen naar een gewone school. Zo zijn er dit jaar al 180 leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs ingezet in het gewoon onderwijs. Volgend jaar zou dat aantal verdubbelen.

De CD&V-minister nuanceert wel de cijfers. Zo gaat omwille van dubbeltellingen niet om 109 leerlingen, maar om 63 tijdelijke uitsluitingen die hebben geleid tot 43 definitieve uitsluitingen. Dat zei ze in het Vlaams Parlement in antwoord op een vraag van Steve Vandenberghe (sp.a).

Er kwamen eerder vandaag verschillende reacties op het bericht over het stijgend aantal uitsluitingen in basisscholen. In het Vlaams Parlement zei minister Crevits dat het gaat om een beperkt aantal op een totaal van 700.000 leerlingen. "Maar elke uitsluiting is er inderdaad één te veel. Scholen doen ook alles wat ze kunnen om het te vermijden", aldus Crevits.

Thuissituatie

De CD&V-minister voegt er wel aan toe dat ze het abnormaal vindt dat scholen niet verplicht zijn die uitsluitingen bij te houden. Ze zijn ook pas sinds 2014 verplicht om via de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) te gaan.

Sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe pleitte in het Vlaams Parlement voor het inzetten van ervaringsdeskundigen. "Scholen zouden er alles aan moeten doen om uitsluitingen te vermijden. Vaak is het gedrag van de leerlingen in kwestie het gevolg van een moeilijke thuissituatie, zoals armoede. Daarom is het essentieel om signalen van problemen thuis snel op te vangen en die kinderen te helpen in plaats van ze uit te sluiten. Om dat mogelijk te maken is er nood aan ervaringsdeskundigen armoede en sociale uitsluiting in ons onderwijs", aldus Vandenberghe.

Minister Crevits reageerde lauw op dat idee. Zij wil naar eigen zeggen niet zomaar de associatie maken tussen problematisch gedrag en de sociale thuissituatie. Wél wil ze dat de CLB's "experts in dienst nemen die de armoedeproblematiek en sociale problematieken bij de mensen zeer goed kennen."

Van buitengewoon onderwijs naar gewoon onderwijs

Door het M-decreet zijn er namelijk minder leerlingen in het buitengewoon onderwijs, waardoor de expertise van die leerkrachten in het gewoon onderwijs kan worden ingezet. "Door het feit dat er nu meer leerlingen in het gewoon onderwijs les volgen, worden er meer leerkrachten die in het buitengewoon onderwijs lesgaven nu ingezet in het gewoon onderwijs", stelde Crevits. "Dit schooljaar waren dat zo'n 180 leerkrachten in de lagere scholen, vanaf volgend schooljaar zullen dat er dubbel zoveel zijn: 370 à 380. Dat moet leerkrachten de kans geven om expertise te delen en te leren omgaan met specifieke situaties."

De minister hoopt zo alvast op een daling van het aantal zware problemen met schoolkinderen. Ze reageert daarom op het nieuws dat basisscholen vorig schooljaar in totaal 109 keer naar het CLB zijn getrokken met de vraag om een leerling tijdelijk of definitief te schorsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234