Donderdag 21/10/2021

Onderwijs

Crevits wil met actieplan alle kleuters op school krijgen

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. Beeld photo_news
Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits.Beeld photo_news

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft een actieplan klaar dat ook de laatste percentages kleuters die niet naar school gaan toch in de klas moet krijgen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Eind vorig jaar beloofde Crevits dat ze in 2016 met maatregelen zou komen om alle kleuters op school te krijgen. Uit een rapport van het Departement Onderwijs en Vorming bleek toen dat kinderen die niet naar de kleuterklas gaan tot vijf keer meer kans lopen op zittenblijven.

Informeren en sensibiliseren

Concreet was 1,3 procent van de kleuters in Vlaanderen vorig schooljaar niet ingeschreven, onder wie meer dan 850 vijfjarigen. Tegelijk bleek 3 procent van de ingeschreven vijfjarigen - of 2.326 in absolute cijfers - te weinig aanwezig.

Een actieplan rond kleuterparticipatie moet daar nu een mouw aan passen. Het mikt op het wegwerken van drempels en het informeren, sensibiliseren en betrekken van ouders. Tegelijk zal de situatie van rondtrekkende kleuters, zoals Romkinderen, gemonitord worden en komt er een kleutercoördinator om lokale knelpunten in steden als Antwerpen, Gent en Oostende te analyseren.

"Het is belangrijk om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en de aanwezige expertise maximaal in te zetten", verduidelijkt het kabinet-Crevits nog in de kranten. Er zullen ook meer data uitgewisseld worden over de kinderen, onder meer tussen de Centra voor Leerlingenbegeleiding en Kind en Gezin, zodat er beter zicht komt op problematische thuissituaties.

Onderfinanciering

Oppositiepartij sp.a reageert tevreden op de plannen van Crevits. "Net zoals de minister geloven wij als sp.a eerder in sensibiliseren, responsabiliseren en opvolgen dan sanctioneren, bijvoorbeeld door het afnemen van kindergeld", zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez.

Sp.a blijft er wel bij dat ook dringend een oplossing moet komen voor wat ze "de onderfinanciering van het kleuteronderwijs" noemt. "Voor elke 8 euro die een lagere school krijgt, krijgt een kleuterschool er maar 6", verduidelijkt parlementslid Steve Vandenberghe.

"Naar de kleuterklas gaan heeft enkel een meerwaarde als wij als overheid ervoor zorgen dat onze kleuterscholen voldoende middelen hebben om kwalitatief kleuteronderwijs aan te bieden."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234