Donderdag 25/02/2021

Crevits wil beroep van leerkracht aantrekkelijker maken en pleit voor meer burgerschapsvorming

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Volgens Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits zullen de hervorming van de lerarenopleiding en het aantrekkelijker maken van de loopbaan een tekort aan leerkrachten vermijden. Daarnaast wil ze dat er in de eindtermen meer aandacht komt voor 'burgerschap'. Dat zegt ze in aanloop naar de eerste schooldag.

Instapproef voor aspirant-leerkrachten

Bij de start van het komende academiejaar zullen de aspirant-leerkrachten voor de eerste keer een instapproef moeten afleggen. Die wordt dit jaar nog afgenomen na de inschrijving, met het oog op evaluatie van het systeem, maar volgend jaar gebeurt dat ervoor. De verplichte, maar niet-bindende, toets moet de opleiding versterken.

"De bedoeling is allerminst om mensen af te schrikken", zegt Hilde Crevits. "We willen hen enkel wijzen op de competenties die nodig zijn om leerkracht te worden en hen de kans geven die bij te spijkeren. Het moet een wake-up call zijn."

Crevits verwacht dat het aantal studenten zal stijgen, ook omdat het in de toekomst mogelijk zal worden te kiezen voor een educatieve master. "Zo zal iemand die naar de universiteit gaat op 18 kunnen kiezen om leraar secundair onderwijs te worden, nu beslis je dat pas na je studie. Op die manier kunnen klassenraden in het middelbaar aanraden om leerkracht te worden, wat de instroom ten goede zal komen."

De minister werkt ook aan de aantrekkelijkheid van het beroep. "Grootste pijnpunt is de begeleiding van jonge starters, dat moet beter. Daarnaast is er een groep die afhaakt omdat ze te traag een vaste job vinden. Dat kan worden opgelost als scholen samenwerken in een groter schoolbestuur, zodat ze een poule van leerkrachten kunnen aanwerven die eerst vervangingen opdoet en dan toegroeit naar een vaste job."

Ook de vaste benoeming blijft voor Crevits een belangrijk onderdeel van de aantrekkelijkheid van de job, ook al ligt die onder vuur door Open Vld en sommige N-VA'ers. "De collega's in de regering zijn het eens over de vaste benoeming", aldus de minister. "We hebben deze legislatuur overigens al gezorgd dat leerkrachten sneller in het jaar vast benoemd worden."

Burgerschap

"Ik vind dat er op school veel meer aandacht moet gaan naar burgerschapsvorming", aldus Crevits. "In het eindtermendebat moeten we daar binnen onder meer Nederlands, godsdienst en geschiedenis een formulering voor vinden. We moeten dat veel duidelijker omschrijven, zeker in deze tijden."

Crevits wijst in het bijzonder naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de grondwet. "We moeten onze jongeren duidelijk aanleren wat dat betekent", zegt ze. "Elke jongere die de school verlaat, waar hij ook vandaan komt, moet dat weten. We moeten trots zijn op de samenleving die we hier kennen en dat ook uitdragen." De minister ziet vooral een taak weggelegd voor het secundair onderwijs.

Anderstaligen in onderwijs

Crevits maakt zich overigens sterk dat onze scholen de instroom van anderstaligen als gevolg van de asielcrisis zullen kunnen bolwerken. Die krijgen momenteel een jaar Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN), maar ook daarna zullen ze worden begeleid. "We hebben al 141 extra vervolgcoaches aangesteld, goed voor een investering van 7,7 miljoen euro, om de jongeren te begeleiden en hen ook te helpen een richting te vinden die geschikt is voor hen. Ze zorgen er ook voor dat een klas goed kan blijven functioneren."

Volgens de recentste cijfers zaten er bij het einde van het schooljaar 4.105 leerlingen uit het basisonderwijs en 4.696 uit het secundair in OKAN-klassen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234