Vrijdag 04/12/2020

Crevits werkt aan schoolbank voor elk vluchtelingenkind

Beeld BELGA

Vlaanderen bereidt zich volop voor op de impact van de vluchtelingencrisis op het onderwijslandschap. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft daarover overleg gepleegd met de onderwijskoepels, de VVSG, Fedasil en het Rode Kruis. Met name in de omgeving van (nieuwe) collectieve opvangvoorzieningen kan de druk op het onderwijs verhogen. Daar wordt niet alleen overlegd met de scholen, maar er worden ook middelen voorzien voor mobiele units.

Ook onderwijs in de collectieve centra zelf is niet uitgesloten. Daarnaast komt er ook flexibilisering van het systeem van het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers.

De vluchtelingencrisis heeft ook een impact op het Vlaamse onderwijs. Het aantal minderjarige vluchtelingen lag in augustus op 5.237. Dat is nog onder het aantal van juli 2012 (7.926), maar verwacht wordt dat de cijfers de komende maanden sterk zullen stijgen.

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits nodigde vandaag alle betrokkenen (onderwijskoepels, VVSG, Fedasil, Rode Kruis) uit voor een overleg. Bedoeling was om de noden in kaart te brengen en maatregelen voor te bereiden.

Vlaanderen organiseert al onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Bedoeling is de regelgeving daar wat te versoepelen. In het basisonderwijs is er geen probleem. Daar kunnen scholen doorheen het jaar onthaalklassen organiseren zodra er vier leerlingen in aanmerking komen.

Noodkreet
Maar in het secundair onderwijs moeten scholen zich in principe voor 1 september aanmelden om OKAN te organiseren. Daar wordt nu een mouw aan gepast zodat die scholen ook doorheen het jaar onthaalklassen kunnen starten. In het Vlaams Parlement wordt daarvoor ook een nooddecreet ingediend door Jo De Ro (Open Vld), Kris Van Dijck (N-VA) en Kathleen Helsen (CD&V).

Noden in kaart brengen
Wat de scholen in de omgeving van de collectieve opvangvoorzieningen betreft, wil Crevits de noden goed in kaart brengen. Verwacht wordt dat 10 procent van de vluchtelingen minderjarig is. "Als zo'n centrum 500 mensen opvangt, gaat het dus om een 50-tal minderjarigen en dat zet druk op de scholen", klinkt het. In gemeenten waar al langer asielzoekers worden opgevangen, is er meestal al de nodige expertise, maar in de omgeving van de nieuwe opvangvoorzieningen gaat het voor veel scholen om een nieuwigheid.

"Aanpak op maat"
Crevits wil naar eigen zeggen werk maken van "een aanpak op maat". Daarbij is ook onderwijs in de centra zelf niet uitgesloten. "Al is dat niet de eerste keuze", zegt de CD&V-minister. Verder wordt ook 2,3 miljoen euro voorzien voor mobiele units die kunnen ingehuurd worden om capaciteitsnoden op te vangen.

Crevits wil de situatie op te voet volgen en zal de cijfers maand na maand monitoren.

Mobiele units
Vervoer van opvangVolgens Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open Vld) wordt het cruciaal om snel in te spelen op de noden van scholen en gemeenten. Daarbij kunnen de voorgestelde mobiele units zeker een rol spelen. De Open Vld'er vindt wel dat er moet gekeken worden naar een mogelijke spreiding van leerlingen in de omgeving van collectieve opvangcentra om op die manier te vermijden dat de druk op een beperkt aantal scholen in de betrokken gemeente terechtkomt. "Waarom niet leerlingenvervoer organiseren naar de omliggende gemeenten?", aldus De Ro. Vraag is dan wel wie dat vervoer moet organiseren.

De piste om eventueel onderwijs te organiseren in de opvangcentra zelf, botst bij De Ro op verzet. "Dat zou indruisen tegen verschillende adviezen. Dat kan enkel als het gaat om een heel korte periode. Experts zijn het erover eens dat kinderen en jongeren zo snel mogelijk onderwijs moeten krijgen in een normale onderwijssituatie, dus niet in zo'n centrum", klinkt het.

Vlaams Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bevestigt: "Dit is enkel aanvaardbaar op de korte termijn. Op langere termijn kan dit niet de bedoeling zijn. Het is belangrijk voor kinderen dat ze ook contacten hebben buiten het centrum. Dus op langere termijn moet zeker een andere oplossing gezocht worden in een gewone onderwijsomgeving".

Migrantenkinderen in het opvangcentrum van Sijsele.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234