Zondag 04/12/2022

Crevits terug naar school: "Niet te vergelijken met dertig jaar geleden"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Onderwijsminister Hilde Crevits heeft op uitnodiging van de Vlaamse Scholierenkoepel een uurtje geschiedenis gevolgd aan het Koninklijk Atheneum Koekelberg. "Een heel andere geschiedenisles dan dertig jaar geleden", zegt Crevits. "Zelfs het schoolbord is veranderd."

redactie

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) organiseert vrijdag een 'Terug naar de klas'-dag. Om opnieuw voeling te krijgen met de dagelijkse realiteit volgen de directeurs van de onderwijskoepels en de parlementsleden die zich specialiseren in onderwijs enkele lessen bij een school in hun buurt.

Crevits koos voor het KA Koekelberg, de school van VSK-voorzitster Lora Hasenbroekx. "Ik kreeg een les over globalisering, die startte bij de kledij van elke leerling", zegt de minister. "Een goede aanpak, want zo werd iedereen verplicht om deel te nemen aan de les. Mijn medeleerlingen waren tien jongens en tien meisjes, een zeer multicultureel publiek."

De schoolbanken zijn dezelfde gebleven, maar voor de rest ging zowat alles de voorbije decennia op de schop, stelde de minister vast. "De leerlingen moeten 's ochtends zelfs niet meer op de speelplaats verzamelen."

Lora Hasenbroekx van VSK is tevreden met het experiment. "Politici nemen dag in dag uit beslissingen over onderwijs. Wij vinden dat ze dan ook moeten weten hoe het er in de realiteit aan toe gaat", zegt ze. "De materie blijft wellicht grotendeels dezelfde, maar de manier van onderwijzen verandert snel."

VSK denkt erover na van de dag een jaarlijks evenement te maken.

Planlastvermindering

Socioloog Filip Van Droogenbroeck lichtte vandaag zijn doctoraatsonderzoek toe in De Standaard. Hij onderzocht de werksituatie van leerkrachten en ontdekte dat ze er niet uitspringen op het vlak van werkdruk of werkuren. Ze rapporteren ook niet meer problemen met hun mentale gezondheid dan anderen. Zijn er wel problemen dan hebben die vaak niets te maken met het lesgeven, maar alles met de administratieve druk. De leerkrachten zien het nut van al die paperassen niet in, aldus de socioloog.

Hilde Crevits geeft hem gelijk. "We hebben afgesproken dat we de planlast zullen verminderen waar we kunnen. We hebben al achttien maatregelen genomen, waaronder de afschaffing van het ziektebriefje in de weken voor of na een schoolvakantie. Die maatregelen komen echter voornamelijk de directies ten goede."

De minister werkt aan een pakket dat de last verlicht voor de leerkrachten. Mogelijk kan dat voor de zomer al worden goedgekeurd. "De meeste leerkrachten hebben geen problemen met het lesgeven, ook al moeten ze langer gaan werken. Het is de papierwinkel daarrond die heel veel druk zet", erkent Crevits.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234