Zondag 17/10/2021

Onderwijs

Crevits over forse N-VA-kritiek op M-decreet: "Timing is op zijn zachtst gezegd vreemd"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tijdens een plenaire zitting in het Vlaams Parlement in maart. Beeld Photo News
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tijdens een plenaire zitting in het Vlaams Parlement in maart.Beeld Photo News

Het M-decreet, waardoor kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs les kunnen volgen, moet fors worden bijgestuurd. Regeringspartij N-VA wil dat leerlingen weer sneller terechtkunnen in het buitengewoon onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) noemt "de timing van N-VA op z'n minst vreemd".

Voor de zomer moet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een actieplan voor het basisonderwijs presenteren. Zo luidt de eis van de onderwijsvakbonden, die dreigen met een staking en een investering van een half miljard euro vragen.

Regeringspartij N-VA geeft aan dat binnen het actieplan ook het M-decreet, waardoor leerlingen met bijzondere zorgnoden zich kunnen inschrijven in het gewoon onderwijs, moet worden herbekeken. Dat stelt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls, de onderwijsspecialist van de N-VA, in naam van de partij.

“Voor ons maakt het bijsturen deel uit van het actieplan. We moeten kijken naar de redenen waarom de werkdruk in de klas zo sterk is verhoogd en moeten dat aanpakken. Enkel extra geld vrijmaken, is niet de oplossing. Zelfs een verdubbeling van de huidige middelen zou onvoldoende zijn. De leerlingen die veel extra noden hebben, gaan we zo niet helpen. Zij moeten kunnen teruggaan naar het buitengewoon onderwijs, waar de expertise wel continu aanwezig is. We willen daarom stevig naar het M-decreet kijken. Vooral naar de letter, maar ook om de geest ervan bij te schaven.”

Regeringspartij N-VA vraagt om het M-decreet, waardoor leerlingen met specifieke zorgnoden zich kunnen inschrijven in het gewoon onderwijs, bij te schaven. Beeld Belga
Regeringspartij N-VA vraagt om het M-decreet, waardoor leerlingen met specifieke zorgnoden zich kunnen inschrijven in het gewoon onderwijs, bij te schaven.Beeld Belga

Gedragsproblemen

De N-VA gaat zo in tegen de verzuchtingen van het Europees Comité voor Sociale Rechten, een orgaan van de Raad van Europa. Dat liet in maart verstaan dat Vlaanderen te weinig werk maakt van inclusie en dat te veel kinderen de toegang tot het gewoon onderwijs wordt ontzegd.

Voor alle duidelijkheid: het aantal leerlingen in het buitengewoon basisonderwijs lag in 2014-2015, het jaar voor het M-decreet inging, op 27.483. Nu gaat het om 24.414, een daling van ruim 11 procent. Verschillende basisscholen hebben al meermaals laten weten dat ze de stijgende hulp- en zorgvragen niet aankunnen.

“Ik heb onlangs basisscholen bezocht waar kinderen met serieuze gedragsproblemen in de klas zitten”, zegt Daniëls. “Met alle respect, maar die leerkrachten komen nauwelijks aan lesgeven toe. Er blijft ook onvoldoende aandacht over voor de andere leerlingen, die ook hun noden hebben. Wat zijn we dan aan het doen? We moeten opletten dat we de sterke punten van ons buitengewoon onderwijs niet kapotmaken en tegelijk de kracht van het gewoon onderwijs verminderen. Natuurlijk moet er zorg zijn in elke school, maar wij vinden niet dat eerst de leerkracht én de leerling er onderdoor moeten gaan voor er kan worden doorverwezen naar het buitengewoon onderwijs. Voor ons is het doel inclusie in de samenleving.”

"We sturen al bij"

Crevits komt deels tegemoet aan de bestaande verzuchtingen en geeft aan dat ze de komende weken een aantal bijsturingen wil doorvoeren. "Het plan basisonderwijs speelt in op noden die veel ruimer zijn dan de zorg voor kinderen. Verder zullen kinderen met een lichte mentale beperking en leerstoornis ook na twee jaar in het buitengewoon onderwijs kunnen blijven, wat voorheen niet kon."

Ze stelt dat geen enkel kind en geen enkele leerkracht in het onderwijs mogen verdrinken.

Minister Crevits reageert dan ook verrast op de "uithaal" van coalitiepartner N-VA, zei ze deze ochtend op Radio 1. "We hebben een aantal weken geleden binnen de Vlaamse regering al beslist om het M-decreet bij te sturen", zegt ze. "Daarom vind ik de timing op zijn zachtst gezegd wat vreemd. We zijn al samen aan het werk om dat bij te sturen."

"We zien ook dat gedragsproblemen het basisonderwijs extra onder druk zetten. Daarom heb ik vorig jaar al 15 miljoen euro extra voorzien. Daarnaast breid ik het aanbod van type 3, voor kinderen met gedragsstoornissen, in het buitengewoon onderwijs verder uit. Met de centra voor leerlingenbegeleiding wordt bekeken of alle kinderen die daar nood aan hebben er ook effectief terechtkunnen."

Onderhandelingstafel

Open Vld-onderwijsspecialist Jo De Ro benadrukt dat zijn fractie het decreet destijds niét mee heeft goedgekeurd, "en dit in tegenstelling tot de andere partijen die bekvechten", zegt hij. "N-VA en CD&V hebben destijds geen oor gehad voor al onze waarschuwingen, maar unaniem het M-decreet gestemd. Soms lijkt het alsof ze dat vergeten zijn."

Over de mogelijke bijsturing van het decreet spreken de liberalen zich niet uit. "Sinds het begin van de legislatuur hebben wij zeer hard achter de schermen gewerkt om verbeteringen aan te brengen. Ook over de bijsturing van het initiële decreet zullen wij achter de schermen hard werken. Wij zullen onze voorstellen doen aan de onderhandelingstafel."

Oppositiepartij Groen vindt het idee om leerlingen weer sneller naar het buitengewoon onderwijs te sturen alvast geen goed plan. "Het gebrek aan ondersteuning en de structurele onderfinanciering in het basisonderwijs los je niet op door segregatie opnieuw in te voeren. N-VA ontloopt haar verantwoordelijkheid met deze harde demarche", zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

Volgens sp.a is de Vlaamse regering zélf verantwoordelijk voor de problemen met het M-decreet. "De invoering van het decreet moest gepaard gaan met een grondige hervorming én investeringen," zegt onderwijsexperte en Vlaams parlementslid Caroline Gennez. "Deze regering heeft van in het begin miljoenen bespaard op onderwijs en nadien de middelen voor de individuele begeleiding van leerlingen afgeschaft. De gespeelde verontwaardiging mag dus achterwege blijven."

Lees hier het standpunt van Remy Amkreutz 'Het M-decreet groeit voor onderwijsminister Crevits stilaan uit tot een hoofdpijndossier'.

Afhaken

Het Gemeenschapsonderwijs blijft resoluut achter inclusie staan. Een eventuele bijsturing van het M-decreet lijkt het GO! pas aangewezen als er een officiële evaluatie heeft plaatsgevonden.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft aan dat basisscholen nauwelijks in staat zijn goede zorg te verlenen aan alle kinderen, ook zonder het M-decreet. “Het is juist dat heel wat scholen vooral afhaken op de gedragsproblemen en dat bijkomende ondersteuning nodig is”, zegt topman Lieven Boeve. “Wat het M-decreet zelf betreft, blijft het grote probleem dat het in de vorige legislatuur is aangenomen zonder een uitgewerkt plan van aanpak."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234