Zaterdag 26/09/2020

Crevits opent jacht op de eeuwige student

Minister van Onderwijs Crevits (CD&V) wil optreden tegen jongeren die jarenlang en zonder succes dezelfde opleiding volgen.Beeld PHOTO_NEWS

Een student die aan een Vlaamse universiteit buist voor zijn eerste jaar zal zich niet meer zomaar aan een andere universiteit of hogeschool kunnen inschrijven. Voortaan krijgen alle instellingen van het hoger onderwijs inzage in het studiesucces van jongeren. "Dit zal studenten aanzetten om sneller een meer geschikte opleiding te kiezen."

Jongeren die jarenlang en zonder succes dezelfde opleiding volgen, zullen voortaan sneller dwingende maatregelen opgelegd krijgen. Vroeger konden ze daaraan ontkomen door naar een andere universiteit of hogeschool te trekken, maar dat zal voortaan niet meer mogelijk zijn. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigt het nieuws aan deze krant.

Momenteel hebben hogescholen en universiteiten geen weet van het studiesucces van een student die van een andere instelling afkomstig is. Dankzij de nieuwe beslissing zullen de instellingen in een databank kunnen zien welke vakken de instromende student bij zijn oude universiteit of hogeschool heeft gevolgd en welke punten daarbij werden gehaald.

• Uniefs en hogescholen zullen in databank studieverleden van jongeren kunnen bekijken

• Studenten die naar een andere instelling trekken, zullen onder meer worden verplicht om voor een aantal vakken te slagen

Bindende voorwaarden

"Dit is een zeer goede zaak", zegt Didier Pollefeyt, vicerector onderwijs aan de KU Leuven en voorzitter van de werkgroep onderwijs binnen de Vlaamse Interuniversitaire Raad. "Studenten worden zo gedwongen om zich vroeger te heroriënteren naar een studie die wel bij hen past. Ze zullen ook beseffen dat als ze elders met dezelfde opleiding willen beginnen, die andere instelling hen ook strenge voorwaarden zal opleggen."

De verwachting is dat studenten daardoor eerder een nieuwe opleiding zullen kiezen aan hun eerste universiteit of aan een hogeschool. "Dat wij hun studievoortgang zullen kunnen volgen, is een positieve evolutie", zegt Johan Veeckman, directeur van de Arteveldehogeschool en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad. "Het is logisch gezien de maatregelen die de instellingen gaan nemen."

Amper 30 procent van de jongeren behaalt op tijd zijn bachelordiploma. Om dit cijfer te verhogen, grijpen de instellingen elk op een andere manier in. Leuvense eerstejaars moeten minstens 30 procent van de opgenomen studiepunten halen. Als ze daar niet in slagen, dan mogen ze zich het jaar erna niet voor dezelfde opleiding inschrijven. Aan de UGent moeten studenten aan het eind van hun tweede jaar tenminste 75 procent van de punten van het eerste jaar hebben behaald als ze hun opleiding willen voortzetten.

Als zulke studenten van instelling veranderen, krijgen ze bij de herstart voortaan de bindende voorwaarden van hun nieuwe universiteit of hogeschool opgelegd en kunnen ze deze niet, zoals nu het geval is, ontwijken. Zo zullen ze bijvoorbeeld worden verplicht om voor een bepaald aantal vakken te slagen of moeten ze studiebegeleiding volgen.

"Het is belangrijk om studenten te stimuleren meer studiesucces te boeken en eventueel sneller een meer geschikte opleiding te kiezen", zegt Crevits. "Dit zal jongeren aanzetten om een goed doordachte studiekeuze te maken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234