Donderdag 06/05/2021

Onderwijs

Crevits: "Nee, de meeste leraars komen niet uit het beroepsonderwijs, wel uit het aso"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Beeld Wouter Van Vooren
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.Beeld Wouter Van Vooren

Wie als leerkracht afstudeert, heeft voordien meestal een aso-diploma behaald. In tien jaar tijd is hierin nauwelijks verandering gekomen, zo stelt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

In de nasleep van de tegenvallende resultaten van de Vlaamse 10-jarigen voor begrijpend lezen werd ook gesproken over de kwaliteit van de jonge leerkrachten. "Dat vooral leerlingen uit het beroepsonderwijs leraar worden, klopt niet", zegt Crevits. "Ik heb dat laten onderzoeken, precies omdat ik het zo vaak hoor. Als je naar de gediplomeerde uitstroom van onderwijzers kijkt, dan komt de helft uit het aso. Dat percentage blijft stabiel, net als de totale uitstroom, die op peil blijft."

Schommelingen

Concreet: bij de lerarenopleiding lager onderwijs schommelde het percentage tussen 45,8 procent aso'ers (academiejaar 2006-2007) en 56,6 procent (2009-2010). Vorig academiejaar had van alle afgestudeerden 52,2 procent voordien aso gevolgd. De instroom van het beroepsonderwijs blijft al jaren rond de 1 procent hangen. Bij de gediplomeerden van de lerarenopleiding voor het secundair onderwijs lag in 2015-2016 het percentage aso'ers op 48,8. Ook hier zijn er geen grote schommelingen te zien. Wel is het aantal studenten dat uit het bso afkomstig is gedurende de jaren voorzichtig gestegen tot 3,6 procent.

De lerarenopleidingen blijven klappen krijgen. In vijf jaar tijd is het aantal studenten dat begint aan een lerarenopleiding aan de hogeschool, universiteit of Centrum voor Volwassenenonderwijs met bijna 20 procent gedaald. Het aantal afgestudeerden blijft wel op peil, geeft ook Crevits aan. "Ik zie liever zeven studenten starten en uiteindelijk ook afstuderen, dan dat er tien beginnen en slechts vijf met succes de eindmeet halen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234