Donderdag 02/12/2021

Crevits lanceert oproep voor bouw van nieuwe schoolgebouwen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) lanceert een oproep voor de bouw van nieuwe scholen in Vlaanderen en het Brussels Gewest. Ze maakt 300 miljoen euro vrij om zo'n 150.000 vierkante meter nieuwe schoolgebouwen te realiseren. Inrichtende machten en schoolbesturen hebben tot eind mei de tijd om nieuwe clusters van schoolgebouwenprojecten in te dienen, kondigt de minister aan in een mededeling. De scholen zullen via alternatieve financiering gerealiseerd worden. "Om de historische achterstand in scholenbouw stapsgewijs weg te werken, blijven we investeren in de bouw van nieuwe schoolinfrastructuur", benadrukt Crevits.

Instellingen voor het gewoon en het buitengewoon basis- en secundair onderwijs, het volwassenenonderwijs, internaten en Centra voor Leerlingenbegeleiding kunnen zich kandidaat stellen voor de bouw van nieuwe infrastructuur.

Het gaat ofwel om individuele schoolbouwprojecten ofwel om clusters van schoolbouwprojecten, maar telkens met een minimum schaalgrootte en investeringskost van 20 miljoen euro om een voldoende grote efficiëntie en aantrekkelijkheid van het bouwprogramma voor de private partner te waarborgen.

Een cluster van schoolbouwprojecten kan het initiatief zijn van één of meerdere inrichtende machten die samenwerken. De projecten worden beoordeeld op basis van 9 criteria, zoals de dwingende nood aan investering, de financiële haalbaarheid, duurzaamheid en multifunctionaliteit.

DBFM-programma

Er werd gekozen voor DBFM projecten, waarbij de inrichtende machten of schoolbesturen in zee gaan met een private partner voor het ontwerp (design), de bouw (build), de financiering (finance) en het onderhoud (maintain) van een gebouw gedurende 30 jaar.

Tijdens die 30 jaar betalen de schoolbesturen een beschikbaarheidsvergoeding aan die private partner. De Vlaamse overheid voorziet daarvoor in een DBFM-toelage aan het schoolbestuur - 81,5 pct voor de instellingen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs in het gesubsidieerd onderwijs en 71,5 pct voor instellingen van andere onderwijsniveaus, internaten en Centra voor Leerlingenbegeleiding. Voor het Gemeenschapsonderwijs bedraagt de DBFM-toelage 100 pct.

Het nieuwe DBFM-programma is een vervolg op het huidige programma "Scholen van Morgen", goed voor 182 schoolbouwprojecten, met een investeringsbedrag van 1,5 miljard euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234