Maandag 06/04/2020

Kerk en misbruik

Crevits: “Iedereen die het slachtoffer werd van misbruik moeten we aanmoedigen om te getuigen”

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V)Beeld Photo News

Het misbruik door geestelijken gebeurde vooral op school, blijkt uit cijfers die voor het eerst bekend zijn geraakt. Het is positief dat de cijfers nu in kaart zijn gebracht, maar het werk is nog niet gedaan. “Deze thema’s zijn nu wel bespreekbaar”, zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

Bijna de helft (43 procent) van het misbruik door geestelijken speelde zich af op school, zo leert een rapport dat de Belgische bisschoppenconferentie bestelde bij professor emeritus Manu Keirse (KU Leuven). 

“Het misbruik van een gezagspositie is altijd ontoelaatbaar en ik zal dat ook altijd fors veroordelen”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Scholen zijn plaatsen waar je met jongeren werkt en die zijn kwetsbaar. Iedereen die het slachtoffer is geworden van misbruik moeten we aanmoedigen om te getuigen, want jarenlang zijn de feiten, de verwoestende gevolgen en het leed ervan voor de slachtoffers onderschat.”

Op zich liggen die cijfers in de lijn van de verwachtingen. Heel wat van de verhalen waren al naar boven gekomen na het losbarsten van het schandaal rond de Brugse bisschop Roger Vangheluwe in 2010. De parlementaire commissie gaf onder meer aan dat er arbitragecommissies moesten komen. 

Waardevol

Daar konden zaken alsnog behandeld worden, ook al waren ze verjaard en was er een gebrek aan bewijslast. De Kerk heeft daar heel wat schadevergoedingen betaald, maar vooral: het lijden van heel wat slachtoffers erkend. Op basis van de gegevens uit die arbitragecommissie heeft Keirse de problematiek ook beter in kaart kunnen brengen.

“Het werk daar is erg waardevol geweest”, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit, die destijds in de bijzondere parlementaire commissie zetelde. “Ik heb als advocate een cliënt bij zo’n arbitrage begeleid. De sfeer was erg sereen en ondersteunend. Dat een geestelijke eindelijk erkende wat hem was aangedaan, betekende erg veel voor mijn cliënt. Het werk dat de Kerk daar in alle rust en discretie heeft gedaan, stond in schril contrast met de verklaringen van sommige gezagsdragers die destijds kwamen getuigen in de commissie. Voor een aantal onder hen was er nog altijd geen vuiltje aan de lucht. Wraakroepend was dat.” 

Leerplannen

De arbitragecommissies hebben dan wel goed gefunctioneerd, het werk is nog lang niet klaar, geeft De Wit aan. “Het blijft nog altijd erg moeilijk voor slachtoffers om naar buiten te komen en klacht in te dienen. Dat geldt voor àlle gezagsrelaties, ook buiten de Kerk: op school, in de sportclub, de jeugdbeweging, in een gezinscontext.”

Volgens onderwijsminister Crevits zijn dergelijke zaken nu op scholen veel beter bespreekbaar. “Het is van groot belang dat er naar jongeren geluisterd wordt, dat er aandacht is voor signalen en dat er hulp geboden wordt”, legt ze uit. Dat wordt ook expliciet opgenomen in de leerplannen. “In de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs is er aandacht voor de weerbaarheid van jongeren. Er staat onder meer dat leerlingen hun eigen fysieke en mentale grenzen en die van anderen moeten leren bewaken en respecteren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234