Zaterdag 03/06/2023

NieuwsKinderopvang

Crevits eist snelle evaluatie van 54 ‘gevaarcrèches’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Hilde Crevits (cd&v) is nog maar pas begonnen als minister van Welzijn en ze moet al een stormpje in de kinderopvang bezweren. Ze eist actie van Kind en Gezin, nu blijkt dat 54 ‘gevaarcrèches’ nog open zijn.

Jeroen Bossaert

Maandag kwam in de onderzoekscommissie naar wantoestanden in de kinderopvang aan het licht dat er de voorbije vijf jaar 100 gerechtelijke onderzoeken zijn geopend naar gevaarlijke incidenten in crèches of bij onthaalouders. Het gaat om dossiers waarin kindjes ernstig gewond raakten of zelfs overleden. Oppositiepartij Groen vlooide uit dat er van die 100 nog steeds 54 open zijn. “Dat is verontrustend”, vindt Vlaams Parlementslid Celia Groothedde.

Kersvers minister van Welzijn Hilde Crevits lijkt die mening te delen en vroeg aan Kind en Gezin om onmiddellijk in actie te schieten. “De veiligheid van de kinderen is van het allergrootste belang. Ik heb daarom gevraagd aan Kind en Gezin om al die crèches prioritair opnieuw te evalueren”, vertelde ze in een interview met VTM Nieuws. De minister wil bovendien dat er vaart achter gezet wordt. “Ik verwacht de resultaten snel. Dat is binnen één of twee weken.”

Voorzorgsprincipe

Het is afwachten of dat betekent dat een deel van de 54 crèches de deuren zal moeten sluiten. In de commissie benadrukte het parket namelijk dat niet alle 100 dossiers geleid zullen hebben tot een veroordeling en dat er in de meeste gevallen wellicht geseponeerd zal zijn wegens een gebrek aan bewijs. “Dat soort zaken is altijd zeer moeilijk op te lossen, zelfs voor het parket”, bekenden de procureurs-generaal.

De overheid hoeft echter niet uit te gaan van een veroordeling of van een sluitend bewijs van mishandeling om een crèche te kunnen sluiten. Ze kan het zogenaamde ‘voorzorgsprincipe’ hanteren en een opvang dichtdoen als er voldoende aanwijzingen zijn dat kinderen er mogelijk gevaar lopen. Het is daarom afwachten hoe Kind en Gezin met die dossiers zal omgaan.

Volgens onze informatie staan er op de lijst sowieso ook crèches die effectief een veroordeling opliepen en die vandaag nog steeds open zijn. Mogelijk worden zij binnenkort wel (tijdelijk) geschorst of zelfs gesloten. Ook crèches die vandaag nog steeds een heleboel tekortkomingen zouden tellen of waar na het gerechtelijk onderzoek nieuwe ernstige klachten zouden zijn binnengevallen, kunnen bij een nieuwe evaluatie mogelijk gesanctioneerd worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234