Zondag 09/05/2021

Crevits draait besparingen terug

Goedkopere boeken, koten of maaltijden. Hogescholen en universiteiten krijgen voortaan jaarlijks 2,5 miljoen euro extra om aan (kwetsbare) studenten te verschaffen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) draait zo een eerdere besparing terug.

"Een drama." Zo omschreven studenten anderhalf jaar geleden de besparingen van de Vlaamse regering op de middelen voor studentenvoorzieningen. Een onverwachte ingreep, maar wel een met grote gevolgen. Hogescholen en universiteiten gebruiken dat geld immers voor een waaier aan dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan de financiering van studentenartsen of busabonnementen, maar ook aan het verlagen van de huurprijs van koten, betaalbare maaltijden in studentenrestaurants of goedkoper sporten.

"Wij verloren een half miljoen euro per jaar", zegt vicerector studentenbeleid Rik Gosselink van de KU Leuven. "Gelukkig heeft de universiteit de helft van dat bedrag bijgelegd. Verder hebben we besparingen doorgevoerd. Zo hebben de studentenrestaurants Alma en de fietsverhuurdienst Velo minder subsidies gekregen." Crevits brengt daar nu verandering in, zo leert De Morgen. Zij draait de besparingen van oktober 2014 terug en geeft de hogescholen en universiteiten jaarlijks opnieuw 2,5 miljoen euro erbij. Het betekent dat het hoger onderwijs voortaan 46,7 miljoen euro krijgt voor studentenvoorzieningen.

"Studentenvoorzieningen zorgen ervoor dat iedere jongere kan studeren in het hoger onderwijs", zegt Crevits, die de middelen verkreeg tijdens de recente begrotingscontrole. "Wij hebben vertrouwen in het sociaal beleid van de hogescholen en universiteiten en we willen dat versterken met bijkomende middelen voor de studentenvoorzieningen. In één beweging trekken we het gemiddelde bedrag per student gelijk tussen hogescholen en universiteiten. Het sociaal beleid mag geen onderscheid kennen naargelang een student zich inschrijft in een hogeschool of universiteit."

Crevits komt zo haar belofte na. "Als er één besparing is die ik nog teruggedrongen zou willen krijgen, is het die wel", zei ze immers eerder. Gosselink reageert dan ook tevreden. "Uiteraard zijn wij hier blij mee. We hebben er bij de regering op aangedrongen om deze middelen opnieuw te voorzien. De minister heeft vanaf het begin gezegd dat ze dit ongedaan wilde maken. Nu kunnen we de draad weer oppakken. Onze studenten zullen dit absoluut gaan merken."

Vooral voor de financieel minder gegoede studenten betekent de extra financiering een steun in de rug. Zij merkten de afgelopen jaren hoe projecten niet meer konden doorgaan of bepaalde steunmaatregelen werden verlaagd of afgebouwd. "Het geeft ons weer meer zuurstof", zegt Johan Veeckman, directeur van de Arteveldehogeschool en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora). "We zien nu dat minder studenten op kot gaan omdat ze het zich niet kunnen veroorloven. Wij geven hen een toelage (tot 85 euro per maand, RA) om dat toch mogelijk te maken en kunnen nu meer hulp voorzien, zeker voor de studenten bij wie de financiële nood het hoogst is."

Noden blijven groot

Tegelijkertijd beklemtonen de bestuurders dat nog niet alle leed geleden is. Zo vragen de hogescholen, die de voorbije jaren fors meer studenten mochten verwelkomen, meer geld. Waar zij in 2008 nog zo'n 6.800 euro per student van de overheid kregen, daalde dat tot zo'n 5.000 euro vandaag. Juist daarom lanceerden zij vorige week de petitie #wantwijzijnhetwaard, die inmiddels zowat 7.500 keer ondertekend werd. "Wat minister Crevits nu realiseert, wordt door ons zeer gewaardeerd, laat dat duidelijk zijn", zegt Veeckman. "Maar we moeten ook toegeven dat het om een kleine druppel gaat. Onze noden blijven groot."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234