Maandag 29/05/2023

Onderwijs

Crevits: "De kloof in ons onderwijs dichten? Taal vormt de sleutel"

Hilde Crevits, vanavond in Terzake op Canvas.  Beeld kos
Hilde Crevits, vanavond in Terzake op Canvas.Beeld kos

Vlaamse jongeren behoren tot de wereldtop wanneer het gaat om lezen, wiskunde en wetenschappen, dat blijkt uit het langverwachte PISA-onderzoek van OESO. Aan die ‘gouden medaille’ echter ook een keerzijde: de groep van sterk presterende leerlingen gaat achteruit, en ook de kloof met de zwakkeren wordt groter. “Een onrustwekkende tendens” waarvoor "de sleutel in de taal ligt", zo zei minister van Onderwijs Hilde Crevits vanavond in Terzake.

HV

De kloof tussen de sterkst presterende leerlingen en de zwakst presterende leerlingen in ons onderwijs, is bijzonder groot geworden, zo blijkt uit de resultaten van het OESO-rapport. Bovendien wordt de groep vijftienjarigen die het basisniveau van lezen, wiskunde en wetenschappen niet haalt groter: in 2003 bedroeg die groep nog 11 procent, vandaag is dat al 17 procent. Bovendien vertonen jongeren uit die groep opvallende gelijkenissen met elkaar: vooral kinderen met een thuistaal anders dan het Nederlands of jongeren uit een gezin dat zich in een sociaaleconomische probleemsituatie bevindt, komen erin terecht.

Een tendens die in heel Europa terugkomt, maar die wel bijzonder onrustwekkend is, zo zegt ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Het aantal jongeren in Vlaanderen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, is enorm toegenomen. De spijtige realiteit is dat je kansen op school op die manier afnemen. We zien een heel grote connectie tussen de migratiestatus en slechtere prestaties op school: autochtone leerlingen doen het uitstekend op school, maar leerlingen die kwetsbaarder zijn, of leerlingen met een migratieachtergrond, die doen het slechter. De taal vormt daar een sleutel.”

Tweede generatie

Opmerkelijk feit daarbij is volgens Crevits dat de tweede generatie migranten qua taal geen vooruitgang geboekt blijkt te hebben op de eerste generatie: “De eerste generatie migranten scoort op het gemiddelde OESO-niveau, dus daar zitten we op Europese koers, maar de tweede generatie - dus kinderen die hier al geboren zijn, maar wiens ouders uit het buitenland kwamen - die boekt geen vooruitgang ten opzichte van de eerste. Ze blijken niets bijgeleerd te hebben en dat baart me zorgen.”

Om de kansen van jongeren uit ‘kwetsbare gezinnen’ te vergroten, en zo ook de kloof tussen allochtone en autochtone leerlingen in ons stelsel te dichten, wil Crevits dan ook voluit inzetten op het talige aspect: “We moeten gerichter gaan inzetten op maatregelen die ervoor zorgen dat alle jongeren het basisniveau halen. We moeten naar het formuleren van duidelijke eindtermen, ook wat betreft basisgeletterdheid, waar elke jongere over moet. In het eerste middelbaar willen we die algemene vorming versterken.”

Beeld uit de bijbehorende reportage in Terzake over de situatie op het Koninklijk Atheneum Antwerpen.  Beeld kos
Beeld uit de bijbehorende reportage in Terzake over de situatie op het Koninklijk Atheneum Antwerpen.Beeld kos

Verder wil Crevits ervoor zorgen dat ouders van anderstalige kinderen zich meer betrokken voelen bij het onderwijs, en hen doen beseffen hoe belangrijk een Nederlandstalige thuissituatie voor hun kinderen kan zijn. Ook benadrukt ze dat de Vlaamse regering de eerste regering is die nu al actief inzet op het bevorderen van de taalvaardigheid bij zeer jonge kinderen: “We zijn de eerste regering die kleuterscholen extra middelen geeft om kleuters de taal beter aan te leren.”

Differentiatie

Tot slot gaat Crevits ook bevestigend in op de claim dat de kloof enkel gedicht kan worden door een onderwijssysteem dat inzet op differentiatie. “Die eis naar differentiatie zit met zoveel woorden in de onderwijshervorming die momenteel op tafel ligt”, klinkt het. “Leerlingen uitdagen op hun niveau, en tegelijkertijd leerlingen die een achterstand oplopen, de kans geven om die achterstand op school weer in te halen, dat is ook waar wij op willen inzetten. Met deze maatregelen moet het lukken om ook jongeren die de taal onvoldoende beheersen mee over het basisniveau heen te tillen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234