Woensdag 07/12/2022

Crèches werken noodgedwongen met ongeschoolde kinderverzorgers

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het aantal ouders dat zich door de nieuwe treinregeling genoodzaakt ziet zijn kroost vroeger af te zetten aan de crèche en later op te halen, is niet meer te tellen. Het nieuwe uurrooster zal de vraag naar flexibele kinderopvang dan ook alleen nog maar doen toenemen.

Ook zonder nmbs is het probleem groot. Zo groot dat steeds meer ongeschoolde kinderverzorgsters hun intrede zullen doen in erkende crèches. Dat zorgt voor gemor in de crèches, want veel gediplomeerde kinderverzorgsters zien de komst van ongeschoolde collega's met lede ogen aan. Door de extreme uren die sommige ouders vragen, hebben opvangdiensten geen andere keuze.

Flexibele kinderopvang

De komst van ongeschoolde werkkrachten in de kinderdagverblijven hangt samen met het actieplan flexibele kinderopvang dat dezer dagen door Kind & Gezin ontrold wordt. Het plan voorziet onder meer in een opvang aan huis voor 7 uur 's morgens of na 18 uur 's avonds via een systeem van dienstencheques. Het plan is bedoeld voor alleenstaande ouders met kinderen onder de vier jaar. De opvang gebeurt ofwel door verzorgsters met een diploma ofwel door werklozen die op korte of middellange termijn een opleiding tot begeleider in de kinderopvang volgen.

"In eerste instantie wilde men ongeschoolde werknemers aan huis laten gaan", legt Jan Peeters van het expertisecentrum opvoeding en kinderopvang uit, "maar daar kwam veel protest tegen. Nu is in de meeste gevallen besloten om de gediplomeerde kinderverzorgsters langs te sturen. Zij moeten hun uren kunnen compenseren en op bepaalde momenten vervangen worden. Daarvoor zijn heel wat crèches genoodzaakt ongeschoold personeel in te schakelen."

Het is het minste van twee kwaden, redeneren de kinderdagverblijven. "Aan huis zouden die mensen zonder opleiding er alleen voor staan", zegt Peeters. "In de crèche worden ze ondersteund door een team." Maar toch vindt Peeters het geen goede zaak om een beroep te doen op mensen zonder vorming. "Het is een hardnekkig misverstand dat iedereen met eigen kinderen, en dus ervaring, wel voor goede opvang zal kunnen zorgen", zegt hij. "Uit onderzoek is gebleken dat ervaring omgekeerd evenredig is met affectie die aan kinderen getoond wordt. Ervaring gecombineerd met vorming heeft wel een goede invloed."

Opvang aan huis

"In principe mogen enkel mensen met een diploma in de erkende kinderdagverblijven werken", reageert Leen Dubois van Kind & Gezin . "Behalve de werknemers die door ons gesubsidieerd zijn, staat het kinderdagverblijven echter vrij om ongeschoolde mensen in dienst te nemen. Zolang zij onder supervisie werken, kan dat voor ons. Het is moeilijk in te schatten of hun aantal door dit plan zal stijgen. Wellicht zullen we wel opmerkingen uit de sector krijgen en zal hier en daar blijken dat deze flexibiliteit niet overal haalbaar is."

Of er veel vraag is naar de opvang aan huis, weet Dubois nog niet. "Er is vraag, zeer zeker. Maar waar precies en hoeveel, dat zal de komende maanden duidelijk worden". Volgens Peeters mag de vraag niet overschat worden. "Ouders vullen vaak extremen in als het gaat over opvanguren", zegt hij. "Voor alleenstaanden is het helemaal niet simpel: zij hebben zelden nine to five-jobs. Maar in de praktijk zie je toch dat er zelden kinderen van zes uur 's morgens tot tien uur 's avonds opgevangen moeten worden. De meeste ouders wringen zich wel in bochten om een andere oplossing te vinden." (Kim Herbots)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234