Zondag 22/09/2019

Crèches met sluiting bedreigd

Dat onthaalouders en kinderverzorg(st)ers maar al te vaak geconfronteerd worden met de opmerking ‘Het is toch maar gewoon met kindjes spelen’ is al erg genoeg. Maar dat nu ook door een stomme administratieve fout tientallen crèches de deuren dreigen te sluiten is nog het toppunt (DM 1/3). Mensen mogen er eens bij beginnen stil te staan dat kinderverzorg(st)ers vandaag de dag broodnodig zijn. In deze maatschappij kan men het zich gewoonweg niet meer permitteren thuis te blijven tot de kinderen naar school gaan. Veel alleen werkende onthaalouders hebben zo elke dag ongeveer zeven kinderen onder hun hoede. Soms moeten deze mensen vijftig uur per week of meer werken. Dit is echt ongehoord. Ik denk dat weinig mensen beseffen hoe zwaar deze job is, en hoe weinig deze mensen verdienen. Naar mijn mening verdienen deze mensen het grootste respect en mogen we blij zijn dat ze zich ondanks alles blijven inzetten om voor onze kindjes te zorgen. Ik hoop van harte dat kinderverzorg(st)ers en onthaalouders een betere toekomst tegemoet kunnen gaan, want zoals de situatie nu is, kan het niet langer. En we willen toch niet dat we binnenkort zonder crèches en onthaalouders zitten?

Freya Clauwaert, Scheldewindeke

Wat kunstenaars verdringen

Dirk van Bastelaere citeert in zijn opiniestuk (DM 2/3) met instemming de term ‘lotsgemeenschap’ die door Bart De Wever in het communautaire debat is binnengesmokkeld, maar de invulling van dat begrip is historisch betwistbaar. Iedereen die school gelopen heeft zal weten dat onze ‘lotsgemeenschap’ meer dan het Vlaamse gewest betreft: de geschiedenis heeft ons verbonden met het hertogdom Brabant, met het prinsbisdom Luik, met Henegouwen en zelfs met het verre Luxemburg (Godfried van Bouillon). En sedert 1830 delen wij Vlamingen expliciet het lot van onze anderstalige landgenoten: we zijn allen Belg geworden.

Van Bastelaere minimaliseert het belang van de Franse taal en cultuur in Vlaanderen; hij gaat voorbij aan het feit dat in ons onderwijs uren worden besteed aan het verwerven van die taal en niet aan het Russisch, Chinees of noem maar op. Dit gebeurt omdat het Frans onze belangrijkste tweede landstaal is.

Ten derde: waarom is het beter om wél solidair te blijven met de francofone Belgen? We zullen in Europa hoe dan ook solidair moeten blijven met economisch zwakkere regio’s. Bovendien kan de balans van de welvaart omslaan. Er is ook een meer fundamentele en principiële reden: solidariteit is een basisattitude die men niet ad hoc aanneemt. Ik zie in de programma’s van onze nationalisten ook weinig solidariteit met onze eigen vierde wereld - onze lage pensioentjes en werklozen, bijvoorbeeld - en nauwelijks enige solidariteit met de derde wereld. Een Vlaanderen geleid door onze nationalisten zal een rechts en neoliberaal Vlaanderen zijn waar de solidariteit nooit boven het niveau van de aalmoezen zal uitstijgen.

Ten slotte vind ik het heel goedkoop om het initiatief van de KVS af te schieten omdat er leden van de PVDA bij betrokken waren: daarmee insinueert van Bastelaere dat het om een extreemlinks complot zou gaan terwijl vele van de deelnemende kunstenaars (ik denk nu aan Will Ferdy) ofwel partijloos zijn ofwel allesbehalve links.

Het zou even goedkoop van mij zijn indien ik zou opmerken dat Sint-Niklaas een bruin nest is geworden en dat van Bastelaere daardoor aangestoken is.

Staf De Wilde, De Haan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234