Woensdag 16/10/2019

Crèche vermindert kans op leukemie

BRUSSEL l Bij ukjes die naar een kinderdagverblijf of onthaalmoeder gaan, is het risico op leukemie zo'n 30 procent kleiner.

Tot die verrassende conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Berkeley in Californië. Ze analyseerden de gegevens van veertien eerdere studies die in totaal twintigduizend kinderen omvatten. Zesduizend onder hen leden aan leukemie. Uit een vergelijking bleek dat kinderen die op jonge leeftijd naar een crèche of onthaalmoeder waren gegaan zowat 30 procent minder kans hadden om leukemie te krijgen. Toen de onderzoekers enkele 'zwakkere' studies buiten beschouwing lieten, steeg dat zelfs tot 40 procent. De invloed zou vooral merkbaar zijn bij kinderen uit kleine gezinnen.

Een beter immuunsysteem zou het verschil verklaren. "De theorie is dat kinderen die vroeg in contact komen met allerlei virussen een beter functionerend immuunsysteem hebben", zei dr. Patricia Buffler van Berkeley aan de Britse zender BBC. "Hun lichaam zou beter in staat zijn om de ziekte af te weren."

Het exacte mechanisme achter die vaststelling kunnen de onderzoekers voorlopig niet blootleggen. "We weten eigenlijk niet wat leukemie veroorzaakt", zegt ook professor Stefaan Van Gool, die als kinderoncoloog verbonden is aan het Leuvense Gasthuisberg. "Algemeen wordt ervan uitgegaan dat er twee samenvallende omstandigheden moeten zijn. Dat kan een genetisch defect zijn en eventueel een virale infectie maar in feite is het een heel complex gegeven. Allerlei factoren kunnen een rol spelen gaande van milieufactoren zoals pesticiden tot een zekere familiale aanleg."

Voor Van Gool is de hypothese dat een beter werkend immuunsysteem een gunstige invloed heeft niet ondenkbaar. "Eerder is in dit soort associatiestudies ook al geopperd dat de klassieke vaccinaties de kans op leukemie verkleinen. Dit soort studies levert geen harde bewijzen maar dat doet niets af aan het waarheidsgehalte. Statistisch kun je er wel degelijk dingen uit afleiden maar het is niet zo dat je je kind per se behoedt voor leukemie door het naar een crèche te sturen."

Het aantal leukemiegevallen gaat trouwens in stijgende lijn, zo blijkt uit cijfers van het Automated Childhood Cancer Information System (Accis). Op dit moment krijgt ongeveer 1 op de 20.000 kinderen af te rekenen met leukemie. "De ziekte treft vooral peuters en kleuters", aldus Van Gool. "Al zijn er ook uitlopers naar lagere schoolleeftijd en bij baby's. De meest gunstige versie van leukemie geeft een overlevingskans van 80 procent. Bij sommige andere vormen is dat maar 50 procent." (KH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234