Dinsdag 28/06/2022

NieuwsKinderopvang

Crèche ’t Sloeberhuisje al drie jaar niet meer begeleid, in tegenstelling tot wat Kind en Gezin zegt

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De bewering van Kind en Gezin dat kinderopvang ’t Sloeberhuisje van zeer nabij werd opgevolgd, blijkt niet te kloppen. Sinds eind 2018 werd de crèche niet meer begeleid.

JBG

“Met de hand op het hart: deze opvang is van zeer nabij opgevolgd”, verklaarde woordvoerder Nele Wouters van Kind en Gezin, toen op 18 februari een baby stierf nadat die een hersentrauma had opgelopen in de Gentse crèche. Ze somde vervolgens in Het Laatste Nieuws op wat dat betekende. “Omdat er herhaaldelijke klachten waren, hebben we ’t Sloeberhuisje bevolen om drie jaar pedagogische ondersteuning te nemen. Om ervoor te zorgen dat er meer handen op de werkvloer waren, om de uitbaters te helpen met de oorzaken van de moeilijkheden en om een extra paar ogen te hebben in de opvang.”

Alleen blijkt er geen sprake van een verplichting door Kind en Gezin. De uitbaatster, Davina V.D., heeft zelf aangegeven dat ze zich pedagogisch zou laten ondersteunen. Ze deed dat vrijwillig. “Het klopt dat er geen sprake was van een formele verplichting”, geeft Wouters vandaag toe. “Het is tijdens een gesprek naar aanleiding van enkele klachten dat de uitbaatster ons garandeerde dat ze zich pedagogisch zou laten ondersteunen.”

Kind en Gezin liet uitschijnen dat de coaching voor ‘meer handen op de werkvloer’ en ‘meer ogen in de opvang’ heeft gezorgd. Geen van beide zaken was van toepassing op ’t Sloeberhuisje. Dat bevestigt Vier Hoog, de vzw die de ondersteuning voor zijn rekening nam. “Het was niet de taak van onze coaches om de kinderbegeleiders op de werkvloer te begeleiden of te evalueren.”

’t Sloeberhuisje had recht op maximaal 20 uren begeleiding. Acht uren konden bovendien enkel gebruikt worden voor de uitwisseling van ervaringen met andere uitbaters van crèches. In de twaalf beschikbare uren die overbleven, voerden de coaches voornamelijk gesprekken met uitbaatster Davina V.D.. Die vonden soms op de werkvloer plaats, maar dat gebeurde dan vooral tijdens pauzes of na de sluitingsuren.

Ook werd ’t Sloeberhuisje geen drie jaar ondersteund, maar slechts twee jaar, én dateert die begeleiding al van 2018. Ook dat bevestigt Vier Hoog. Dat ’t Sloeberhuisje al sinds december 2018 niet meer begeleid werd is opvallend, want in juli 2019 kwam een nieuwe klacht over de vader van de uitbaatster. Die zou volgens een anonieme klager kindjes mishandelen in de crèche. Davina V.D. ontkende dat tegenover de Zorginspectie en daarmee was de kous af. Van een eventuele heropstart van de begeleiding was geen sprake.

Rest de vraag waarom Kind en Gezin de waarheid op zoveel punten verdraaide. Probeerde de overheid zo haar verantwoordelijkheid te minimaliseren? “Nee, dat hebben we niet geprobeerd”, benadrukt Wouters. “Ik heb die dag geantwoord op basis van de info die ik had.” Veel dieper wil Kind en Gezin niet meer ingaan op de zaak. “Dat houden we voor de onderzoekscommissie in het parlement.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234