Zaterdag 06/03/2021

Crasson: 'Het fysiek sterke Brugge is niet meer, het moest plots technisch'

Bertrand Crasson:

Wanneer had hij geen gelijk?

De Coninck: "De tactiek op Brugge. Als je Club dit seizoen hoog vastzette, wat veel kleine clubs wel gedaan hebben, waren ze zwak. Anderlecht is op zijn eigen baklijn gaan hangen. Ze hebben Club beter gemaakt op een moment dat ze echt slecht waren."

Joos: "Zoals Gent nu heeft gedaan in de terugmatch van de beker."

Crasson: "Daerden had in Club-Anderlecht de 3-0 op de voet, hé."

Joos: "Uiteindelijk haalden ze nog een punt met een verre inworp. En hoeveel keer is dat niet gebeurd? Ik vind een verre inworp het ergste wat er is. Zo kun je scoren met FC Bommerskonte tegen Real Madrid. En het is toch echt wel tegen de huisstijl van Anderlecht in. Uw goal op Brugge, Bertrand, dat was de huisstijl."

Crasson: "Merci. (glimlacht)"

Joos: "Mocht de verre inworp niet bestaan, dan was Anderlecht geen kampioen dit jaar."

Crasson: "Voor mij is het meest frappante van dit seizoen dat het het jaar van de doelmannen was. Bailly, Zitka, Renard en Herpoel: heel sterk. Stijnen: sorry, maar dat was een ramp. Alle hoge ballen waren bijna doelpunten."

Hij is de nationale doelman nummer één.

Crasson: "Mijn keuze is gemaakt: Bailly, en niemand anders."

Joos: "Dat vind ik ook."

Crasson: "De vader van Stijnen was ooit assistent van Vandereycken, wat is dat voor iets..."

Dat is toch de reden niet.

Crasson: "Ik heb gehoord van wel. Sorry, maar Stijnen was dit jaar een van de zwakste keepers die ik ooit aan het werk heb gezien in eerste klasse."

Wat vindt een ex-doelman daarvan?

De Coninck: "Bailly is met verve de beste Belgische keeper. Alleen: als hem de twee fouten die hij in de laatste match maakte - door zijn jeugdig enthousiasme - overkomen tegen Portugal, dan wordt hij afgemaakt. Zet Bailly alstublieft niet te snel in de goal van de nationale ploeg."

Joos: "Daar ben ik het niet mee eens."

De Coninck: "Proto hebben ze veel te vroeg gebracht in de nationale ploeg én Anderlecht. Stijnen, vorig jaar, dat was nieuw. Hij ging eens laten zien wat hij kon, vlam. Maar nadien... Kijk, Stijn is opgeleid door Dany Verlinden. Die kwam nooit op een hoge bal. Dat zie je."

"En iets anders: weet je waarom Zitka zo goed is? Hij was afgeschreven op Anderlecht. Vandaag zegt hij nu wel: 'Ik heb dit voor de ploeg gedaan', en zo. Maar wat is het echt: hij had al afscheid genomen van Anderlecht. Vorig jaar is hij erin gekomen toen Proto zich blesseerde, en Zitka zei: 'Kus nu eens allemaal mijn kloten, ik ga nu eens voor mijn eigen spelen'."

Wie is trainer van het jaar?

Crasson: "Vercauteren."

Joos: "Toch maar Broos."

De Coninck: "Voor mij ook. En als Standard straks de beker wint, moet Preud'homme zeker bij de eerste drie zitten."

Moeten we medelijden hebben met Hugo Broos nu?

Crasson: "We moeten hem proficiat wensen."

De Coninck: "Volgend seizoen gaan ze beseffen welke unieke kans ze hebben laten liggen."

Joos: "Het wordt een rotjaar voor Genk."

De Coninck: "Ja, en daarom moeten we wat medelijden hebben."

Crasson: "Broos werd op Anderlecht zot van de druk op zijn persoon. Bij Genk zet hij Vandenbergh op de bank, en niemand zegt iets. Daar kan hij in alle rust werken. Ideaal voor hem."

Joos: "Goed, maar als hij de eerste match tegen Zulte-Waregem verliest, dan is het misschien wel al gedaan."

Wie heeft de beste transfers gedaan afgelopen zomer?

De Coninck: "Prijs-kwaliteit: Genk."

Joos: "En Germinal Beerschot."

Crasson: "Zeker niet Club Brugge."

Wat is daar foutgelopen? Wim, volgens jou waren ze vóór het seizoen de voornaamste concurrent van Anderlecht in de titelstrijd.

De Coninck: "Ik weet het niet. Als je sommige wedstrijden ziet - thuis tegen Anderlecht, in de beker tegen Gent, thuis tegen Standard de eerste zeventig minuten - dan moet je stellen dat de ploeg ongelooflijk slecht heeft gespeeld voor wat hij in huis heeft. Wat daar in die kleedkamer gebeurt, weet ik niet, maar Koen Daerden heeft er zeker zwaar onder geleden. Dat weet ik wel."

Joos: "Ook al scoort Balaban twintig goals in twintig matchen, je verliest wedstrijden door hem."

Crasson: "Niet akkoord. Zonder Balaban was Club tiende. Soit, Degryse heeft Club Brugge een andere stijl willen geven. Het fysiek sterke Brugge is niet meer, het moest plots technisch. De transfers zijn niet gelukt. Vroeger kwamen de flankverdedigers altijd, maar Priske was dit jaar een ramp. Hij heeft geen enkele goede center gegeven dit seizoen."

De Coninck: "Onder Sollied was het simpel. Na de match zei die: 'Wij hadden twaalf kansen en de andere één.' Het was 3-0 of 4-0, maar het was stereotiep met die lange bal. Ik heb het gezegd toen Sollied vertrok: 'Ze gaan er nog om blèten.' Mochten ze durven, ze geven het toe. Maar hij moest weg: het was niet mooi genoeg. En natuurlijk is het vertrek van Simons onderschat. En Verheyen, de kracht van de kleedkamer."

De rust is verdwenen bij Club Brugge.

De Coninck: "Sinds Marc Degryse daar gearriveerd is."

Joos: "Er is inderdaad een andere stijl gekomen. Ik schrok toen ik Dehaene tijdens de rust van de bekerreturn hoorde. 'Het gaat te traag, hé', zei hij. Ik dacht: wablief?! Amai, als dat nog sneller moest. Tja, ze zijn iets anders gewend op Club."

Kan Mathijssen dat rechttrekken?

Joos: "Hij zal ze zeker zelfbewustzijn teruggeven. Maar uiteindelijk is het voor het hele Belgische voetbal fantastisch dat Jacky daar nu zit."

Crasson: "Het was jammer voor Ferrera, want hij heeft kwaliteiten. Maar hij was een Brusselaar, en dat kan niet in Brugge. Als ze ergens met oogkleppen rondlopen, dan wel daar."

De Coninck: "Ze fluiten jou daar nog altijd uit, hé Bertrand. Hij mag daar zelfs niet meer langs de lijn staan."

Crasson: "(lacht)"

De Coninck: "Maar stel nu dat ze toch nog de beker winnen na zo'n dramatisch seizoen."

Joos: "Dan zal Mathijssen wel zo slim zijn om te laten doorsijpelen dat hij er voor iets tussen zit. En misschien is dat wel zo, we zullen het nooit weten."

De Coninck: "Janevski ontkent. Maar anderzijds: had Mathijssen geweten dat ze naar de finale gingen, dan had hij misschien al overgepakt. Hoe dan ook, ik vind Mathijssen een goeie trainer. En hij heeft ook iets gevonden om speciaal te zijn. Hij reageert altijd anders dan iedereen verwacht. Dat is pose, marketing."

Joos: "Ik blijf het straf vinden als hij zegt: 'We winnen van Racing Genk en Bailly gaat flateren.' Na een match is het ook steeds hetzelfde tijdens de persconferentie. De moderator die de boel daar leidt, zegt iets en Mathijssen reageert altijd zo: 'Non, je trouve que c'est pas vrai'."

Crasson: "Resultaten, dat moet je hebben als trainer. Ik vond Neumann indertijd een hele goeie bij Anderlecht. We amuseerden ons rot op training, maar twee matchen verliezen en het was gedaan. Alleen bij de nationale ploeg geldt die regel blijkbaar niet. (lacht)"

De Coninck: "Pas op hé Bertrand, we hebben nog kans om het EK te halen."

Crasson: "Op de Playstation dan?! (hilariteit)"

Joos: "Ik denk op de Playstation 3 al niet meer, dat zal wel al aangepast zijn."

Mathijssen is toch wel een droom om voor je camera te hebben?

De Coninck: "Natuurlijk. De strafste uitspraak van het seizoen komt van hem. Hij zegt: 'We hebben de beste ploeg van België.' En het beste van al: zijn voorzitter Bayat gelooft hem nog ook, en zegt dan: 'Mathijssen heeft slecht gewerkt.' (lacht)"

Straks moeten jullie het formulier voor de eerste stemronde voor de Gouden Schoen invullen. Zeg eens jullie top drie?

Crasson: "1. Hassan, 2. Bailly, 3. Sterchele. Twee Belgen, dat is goed, niet?"

Joos: "1. Hassan, 2. Defour, 3. en daar wil ik er vier voor noemen, we zien wel wie er uitvalt: Sterchele, Jovanovic, Stoica en Soetaers."

De Coninck: "1. Tchité, 2. Defour, 3. Hassan."

Is het Belgisch voetbal erop vooruitgegaan, of niet?

Joos: "Beter, dat weet ik niet, maar het is zeker mooier."

Crasson: "We halen een degelijk niveau. De buitenlanders schrikken als ze naar hier komen."

De Coninck: "Tja, ik heb toch een paar wedstrijden gezien dit seizoen waarvan ik dacht: aiaiai."

Welke clubs horen niet thuis in eerste?

Crasson: "Ik was verrast door Beveren: tactisch zo zwak, voor een eersteklasser is dat onbegrijpelijk."

Joos: "Lokeren heeft ook te weinig gebracht. Ik dacht in het begin ook Moeskroen, maar die hebben een paar goeie wedstrijden gespeeld. Bergen ook."

Crasson: "Bergen was mijn lievelingsploeg dit seizoen. Hun middenveld is technisch misschien het sterkste."

De Coninck: "Lierse is een probleem. Hoeveel spelers zijn daar nu gepasseerd de laatste twee seizoenen?"

Joos: "De supporters van Lierse verdienen een Oscar. Zo'n voetbal zien in de heenronde, en toch blijven komen. Amai."

Ze lijken veroordeeld.

Joos: "Het verschil met Beveren is niet meer zo groot. En zet Gervinho bij Lierse en ze eindigen elfde, denk ik."

De Coninck: "Akkoord, Beveren, maar anderzijds hebben ze Anderlecht wel van de mat gespeeld. En op Standard moeten ze eigenlijk ook winnen. Ze hebben wel maar 25 punten. En Lierse 23. Dat is echt wel heel weinig. Normaal gezien heb je er dertig nodig om erin te blijven."

Wat gaan we hebben aan Dender straks?

Joos: "De gedroomde stijgers waren Antwerp en KV Mechelen. Maar Dender is veruit de beste ploeg, dus ze verdienen het. En ze hebben een speler die nog bij Real Madrid heeft gezeten. Dat kunnen er niet veel zeggen, hé? (glimlacht)"

Er was dit seizoen ook veel kritiek op de refs. Waren ze nu zo slecht?

Crasson: "Ik was positief verrast door de lijnrechters. Die hebben het heel goed gedaan."

De Coninck: "Dat wilde ik ook zeggen. De lijnrechters hebben een extra opleiding gehad, en dat zag je ook."

Wat vonden jullie de beste match?

Crasson: "Club Brugge-Standard. Van 4-1 naar 4-4."

Joos: "Qua knotsgek: Germinal Beerschot-Charleroi. 1-1, waarbij Charleroi de match eindigde met acht. Dat was voer voor CNN."

De Coninck: "Juist. En Gent-Anderlecht, dat vond ik ook wel goed."

De actie van het jaar?

Joos: "De goal van Van Heerden tegen Standard."

Crasson: "Ja, dat denk ik ook."

Joos: "En de twee een-tweetjes van Sterchele en Cavens tegen Club Brugge."

Wat was jullie grootste verspreking dit seizoen?

Joos: "Daar moet ik niet lang over nadenken. Ik heb een hele helft lang Ba van Moeskroen voor Tomou aanzien in de wedstrijd tegen Genk. En die scoorde toen twee keer."

De Coninck: "Ik kan niets verzinnen. Ik zal bellen als het mij te binnen schiet."

Crasson: "Ik weet het wel: op Germinal Beerschot, meteen na de wedstrijd tegen Lierse, 2-3. Ik moest de vragen stellen en ik dacht dat het 3-3 was. Tja, als je elk weekend drie matchen doet, hou je het op den duur ook niet meer bij."

Tijd voor vakantie.

Resultaten, dat moet je hebben als trainer. Alleen bij de nationale ploeg geldt die regel blijkbaar niet

Wim De Coninck:

Pas op, Bertrand, we hebben nog

kans om het EK te halen

Bertrand Crasson:

Op de Playstation dan?!

Filip Joos:

Ik denk op de Playstation 3 al niet meer, dat zal wel al aangepast zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234