Donderdag 29/10/2020

Cowboy Henk

Als het een beetje meezit hebben wij in Nederland binnen afzienbare tijd een paardenfokker als premier en een first lady van nog geen dertig. Niet dat onze eerste minister Mark Rutte een ranch is begonnen en verkering heeft gekregen met een van de leerlingen van de middelbare school waar hij nog elke week les geeft. Nee, het is Henk Bleker, bijgenaamd Cowboy Henk, nu nog staatssecretaris van Landbouw en Natuur, die aan de deur rammelt.

Henk Bleker is in België vooral bekend vanwege het feit dat hij weigert de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten. Bij ons is Henk (58) sinds kort vooral in het nieuws vanwege zijn liefdesrelatie met een 26-jarige journaliste van de kwaliteitskrant NRC Handelsblad. Die interviewde Henk en viel als een blok voor diens olijke lach, Groningse accent of de gepassioneerde verhalen over de ponyfokkerij: de geliefden hebben daarover nog geen gedetailleerde mededelingen gedaan.

Dat was me wat. Het land gonsde. Er verschenen foto's van de staatssecretaris en zijn geliefde op een Israëlisch strand; het soort foto dat je vroeger in de Engelse schandaalpers tegenkwam als een Conservatief parlementslid van middelbare leeftijd zich had vergrepen aan zijn jonge secretaresse, met ernaast een foto van zijn woedende ex-echtgenote in ochtendjas.

Wij zijn geen land van Berlusconi's en bungabungafeesten - en Henk is trouwens ook geen Silvio. Wij zijn niet gewend aan de combinatie van seks en politiek. Ruud Lubbers was een vrouwenman, maar bij Balkenende en Kok dacht je liever niet aan seks. Overigens is Henk Bleker een keurig gescheiden man. Zijn geliefde brak wel een relatie af, maar als Cowboy Henk zijn begerig oog op je laat vallen sta je nu eenmaal machteloos.

Eigenlijk had tot voor anderhalf jaar geleden nog nooit iemand van Henk Bleker gehoord. Hij was de onbekende vicevoorzitter van het CDA ten tijde van de rampzalige verkiezingsnederlaag van juni 2010. Toen de voorzitter daarom opstapte bleek zijn vervanger een Groningse hobbyboer die in de diverse media luchtig verklaarde dat hij even een paar klusjes kwam opknappen en daarna weer snel zou terugkeren naar de rust van het hoge noorden.

Hij moest niets hebben van het Haagse gedoe, zei hij. Toen wist je al: die zijn we voorlopig nog niet kwijt, die gaat zich als een oester vastzuigen aan de macht. Even later zat Henk in het kabinet en sindsdien is hij niet meer uit de krant en van het televisiescherm te branden.

Daarmee is Henk nog niet de minister-president die ons land internationaal op de kaart zal zetten met zijn aantrekkelijke jeugdige echtgenote, onze Hollandse Michelle Obama en de tweeling die Henks potentie nog eens onderstreept.

Deze week maakte Henk Bleker bekend dat hij bereid is het leiderschap van het CDA op zich te nemen. Bleker rommelde de partij samen met Maxime Verhagen het gedoogkabinet met de rabiaat rechtse PVV in, maar nu verklaarde hij in de socialistische SP een veelbelovende partner te zien. Henk voelt heel goed aan wanneer het tij keert.

Henk Bleker heeft geproefd van de macht, en van de erotiserende werking van macht, en dat smaakt naar meer.

Mocht hij de partij achter zich krijgen, dan resten nog twee hordes voor hij met zijn jonge minnares zijn intrek in het Catshuis kan nemen. Er moet een einde komen aan het kabinet-Rutte en daarna moet het CDA de verkiezingen winnen. De eerste horde is te doen, het CDA kan de stekker eruit trekken. De tweede ligt ingewikkelder, want de partij staat er beroerd voor in de peilingen en moet minstens twintig zetels stijgen.

Maar de liefde vermag veel, zo niet alles, en een verliefd man verzet bergen. Henk Bleker verscheen deze week op televisie. Hij leek op een bronstige pony in de lentewei. We zagen een alfamannetje, dat zich het liefst even op de borst had getrommeld. Me Henk, you Jane van NRC. We gaan nog rare dingen beleven met Henk Bleker: de passie is terug in de Hollandse politiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234