Vrijdag 30/10/2020

‘Cowboy Henk balt het hele Belgische cultuurerfgoed samen’

In het Centrum Staf Versluys in Bredene loopt sinds vrijdag de tentoonstelling Cowboy Henk aan zee. Aanleiding is de dertigste verjaardag van de creatie van Kamagurka (scenarist) en Herr Seele (tekenaar).

Stripauteurs Kim, Conz en Fritz Van den Heuvel over surrealistische stripheld

“Puur objectief? Cowboy Henk is de beste stripheld ter wereld.” Aan het commentaar van geestelijke covader Herr Seele hadden we niet veel, dus vroegen we het maar aan drie bekende stripauteurs. Wat is de kracht van kersverse dertiger Cowboy Henk? En wie is die vreemde meneer met karakteristieke kuif en kin eigenlijk?

“Ik was vijftien jaar toen de eerste Cowboy Henk verscheen in Vooruit, de voorloper van De Morgen. Het was de ideale leeftijd om fan te worden. Hoe Kamagurka, met zijn scenario’s, en Herr Seele, met zijn tekeningen, hun voeten veegden aan alle regels van de strip en hoe ze de taboes doorbraken die toen nog welig tierden in Vlaanderen: ik vond dat fantastisch. Eén prentje staat in mijn geheugen gebeiteld: Cowboy Henk die een Indiaan probeert af te leiden met een Mondriaanschilderij. Dat is... bijna kunst. Cowboy Henk was in die tijd ook nog een echte cowboy en de strip bestond uit drie prentjes. Ze zouden moeten terugkeren naar die kernachtige vorm. Kama’s grappen kwamen beter tot hun recht.

Tekentechnisch heb ik Cowboy Henk nooit zo fantastisch gevonden. Aan de andere kant: mocht Herr Seele beter kunnen tekenen, had de strip wellicht nooit zo goed gewerkt. De onhandigheid die erin zit, draagt bij tot het ontregelende. Cowboy Henk is ook geen personage. Hij is een concept, een vehikel voor absurde situaties.”

“Cowboy Henk is op een heel vreemde manier heel grappig. De strip is heel serieus getekend. Er zit heel veel ambacht in. Tegelijk is Herr Seeles tekenstijl niet perfect - bewust of onbewust. En het is net de combinatie daarvan met de absurde humor van Kamagurka die het hem doet. Het is een formule, hoe vies dat woord ook klinkt, en na dertig jaar werkt die nog steeds. Je kan er moeilijk de vinger op leggen wie Cowboy Henk is. Hij is altijd iemand anders. Hij is een wit blad dat telkens op een andere manier wordt ingevuld. Eigenlijk is hij een vreemd soort niemand. En tegelijk is hij met zijn typische kin en kuif een icoon. Het maakt hem zoveel sterker dan Kuifje. Die is gewoon saai. Cowboy Henk is tegelijk wit blad en icoon. Of Kama en Herr Seele me geïnspireerd hebben? Ja, maar op een indirecte manier. In mijn werk zal je niks van Cowboy Henk herkennen. Maar het feit dat ze altijd en overal gewoon hun eigen ding doen, zonder zich ook maar iets aan te trekken van wat anderen daarvan vinden: dat is wel inspirerend.”

“Ik was twaalf of dertien toen ik samen met mijn neef Dirk Swartenbroeckx (dj Buscemi, ST) voor het eerst een Cowboy Henkalbum kocht. We werden omvergeblazen door het absurdisme. Herr Seeles tekenstijl heeft me ook meer beïnvloed dan ik zelf soms besef. Hij tekent Cowboy Henk helder, recht voor de raap. Daardoor begin je de strip te lezen nog voor je er erg in hebt. Je lokt de lezer als het ware in de val met je tekenstijl en serveert hem dan de meest experimentele humor. Dat probeer ik ook te doen met mijn stripheldin Esther Verkest. Ik vind het alvast de grootste kracht van Herr Seele.

“Knap ook hoe hij in de strip het hele Belgische cultuurerfgoed samenbalt. Je herkent er De Lustige Kapoentjes in van Marc Sleen, maar tegelijk zit ook de hele Belgische surrealistische traditie erin. Het personage zelf is in wezen geen personage. Het is een kapstok om allerlei grappen aan op te hangen. Hij heeft geen karakter, hij doet gewoon absurde dingen. Kakken in de douche, zonder enige aanleiding mensen vermoorden... Cowboy Henk kan alles worden. Vrijdag ging ik kijken naar de Cowboy Henk-tentoonstelling . Het trof me hoeveel plezier er eigenlijk in die strip zit. Ik kreeg meteen zin om daar ter plekke ook te beginnen tekenen.”

“Cowboy Henk aan zee: dertig jaar Cowboy Henk is meer dan een overzicht van drie decennia Cowboy Henk. De expo biedt ook een blik in het hoofd van Kamagurka en Herr Seele. Zo worden er dia’s uit de jeugd van Kama getoond en schilderijen van Herr Seele én zijn moeder. Daarnaast vind je er heel wat originelen in zwart-wit, een heuse eroticakamer en een levensgroot paard met uitvergrote drol. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 19 september. (ST)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234