Dinsdag 15/10/2019

Cov

Terug naar de stal, terug naar de N-VA, de rechtse en Vlaamse opvolger van zijn eigen ex-partij, de Volksunie. Dat idee oppert Hugo Coveliers nu voorzichtigjes. Sinds hij uit de VLD werd gebonjourd, zoekt onafhankelijk senator Coveliers naar een partij die hem wil patroneren. En omdat hij in deze fase van zijn leven een rechts-conservatief discours hanteert vol raakpunten met het VB, werd hij al vaak aan het VB gekoppeld. Of aan het Liberaal Appèl, maar Coveliers weet dat hij politiek dood is als hij daarmee begint. En dat wil hij juist vermijden. Nu oppert Coveliers dus een nieuwe piste; de NV.A. Daar is iets voor te zeggen, en ook iets tegen.

Laten we met het negatieve beginnen. Toen Coveliers de VU verliet, had dat niet alleen met de zogezegd 'linkse' Anciaux-koers te maken. Hij verliet de VU voor de VLD omdat hij niet meer geloofde in een kleine, onafhankelijke communautaire partij. De N-VA is juist opgericht omdat die partij daar wel in geloofde - al zijn ze nu in kartel met CD&V.

Bovendien wéét de N-VA dat Coveliers, beleefd gezegd, niet het gemakkelijkste karakter is. Nu zit de N-VA vol met 'niet de gemakkelijkste karakters', maar die hebben één trek gemeen: ze maken onderling géén ruzie. Die discipline heerst er. Zou Coveliers dat wel kunnen?

Toch is er ook een positieve kant aan. Namelijk dat Hugo Coveliers niet bij het VB belandt, en bij Philip Dewinter. Die werkt aan een 'open lijst' voor Antwerpen, een vorm van 'Leefbaar Antwerpen'. Met Coveliers erbij heeft Dewinter twee voordelen. Eén: hij kan veel geloofwaardiger uitleggen dat het om een echte verruiming gaat, en 'Leefbaar Antwerpen' meer is dan alleen een tender achter een VB-locomotief (zij het dat hij met Hugo Coveliers niet 'inhoudelijk' kan verruimen, naar de niet-verzuurde Antwerpenaar. Coveliers is de verzuring par excellence, de 'Napoleon' van de Wetstraat - Napoleon, zoals in die zure bol waar je mond van samentrekt.)

Twee: elke verkiezing bewijst Coveliers dat hij een eigen publiek heeft. Geen verschrikkelijk groot, maar het bestaat. Rechts-conservatief volk dat op hem stemt, niet op Dewinter. Als hij in een 'open' project stapt met Dewinter zullen een aantal van die stemmen hem volgen. En is het dan niet zo dat iedere stem die Coveliers bij Dewinter weghoudt er één gewonnen is, zeker in Antwerpen? Staan we Dewinter, via Coveliers, toe om nog een beetje méér kiezers te verzamelen?

In die zin is het idee van de N-VA zo gek niet, ook al weten ze bij de N-VA dat Coveliers geen 'cadeau' is, op zijn stemmen na, zijn media-aanwezigheid. Maar misschien kan Coveliers bij de N-VA tonen dat hij méér in zijn mars heeft dan alleen maar om de week roepen dat het cordon sanitaire geen goed idee is. Misschien kan hij weer eens politieke ideeën uiten - rechtse, conservatieve, dat klopt, maar daarvoor dienen partijen als N-VA. Al zal Coveliers, om de N-VA-leiding daarvan te overtuigen, wel eerst zelf, nu ja, uit zijn pijp moeten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234