NieuwsAntisemitisme
Covidcrisis en oorlog in Oekraïne hebben antisemitisme in Europa aangewakkerd
De coronapandemie en de Russische invasie in Oekraïne hebben het antisemitisme in Europa verder aangewakkerd. Dat blijkt uit een rapport van het Grondrechtenbureau van de Europese Unie (FRA).
Tijdens de pandemie is het bestaande antisemitische discours nieuw leven ingeblazen, onderstreept het FRA. Het gaat daarbij om vormen van bagatellisering of ontkenning van de Holocaust, nieuwe antisemitische mythes en complottheorieën die Joden de schuld geven van de covidcrisis. Door de lockdowns is het aantal fysieke incidenten wel afgenomen, maar online was er een sterke toename van het antisemitisme.
Het Grondrechtenbureau benadrukt verder dat ook de Russische invasie in Oekraïne en de Kremlin-retoriek een invloed hebben op het aantal antisemitische incidenten. “Er waren insinuaties over het ‘nazileiderschap’ in Oekraïne en de vermeende genocide door Oekraïners”, klinkt het. Verder werden volgens het FRA ook de termen “nazi’ en “genocide” misbruikt, wat geleid heeft tot onder meer veel desinformatie.
Volgens het FRA blijft antisemitisme een ernstig probleem in onze samenleving, maar knelt het schoentje ook bij de registratie van het aantal incidenten. Elk EU-land verzamelt gegevens op een andere manier en sommige landen, zoals Portugal en Hongarije, hebben zelfs helemaal geen gegevens.
De Europese Raad verzoekt EU-lidstaten een nationale strategie op poten te zetten om alle vormen van antisemitisme te voorkomen en te bestrijden. In België is nog geen sprake van zo’n strategie, maar wordt wel gewerkt aan een nationaal actieplan tegen racisme. De Mensenrechtenraad van de VN tikte België vorig jaar wel al op de vingers dat de gegevens over racistische haatmisdrijven onvoldoende zijn opgesplitst.