Zaterdag 10/06/2023

NieuwsVaccinatiecampagne

Covax en Wereldbank slaan handen in elkaar om 250 miljoen mensen te vaccineren

null Beeld AP
Beeld AP

De Wereldbank en Covax, het initiatief van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat coronavaccins beschikbaar maakt in ontwikkelingslanden, hebben een financieringsmechanisme op poten gezet. Daardoor moet het mogelijk worden om tegen midden 2022 maar liefst 250 miljoen mensen in arme landen te vaccineren.

Belga

Het financieringsmechanisme laat de 92 armste landen, die lid zijn van Covax, toe om 430 miljoen dosissen van coronavaccins te kopen, bovenop het quotum dat volledig gefinancierd wordt door donorlanden. Dat zijn genoeg dosissen om 250 miljoen mensen te vaccineren tegen midden 2022. “De toegang tot vaccins vormt voor ontwikkelingslanden de grootste uitdaging om hun bevolking te beschermen tegen de gevolgen van Covid-19, vanuit gezondheids-, sociaal en economisch standpunt”, onderstreept David Malpass, hoofd van de Wereldbank.

De kansarme landen, die al een vaccinatieproject hebben dat goedgekeurd werd door de Wereldbank, zullen hun wens om bijkomende dosissen te kopen met Covax, het soort vaccin en het leveringsschema kunnen bevestigen. Eens de Wereldbank door het land op de hoogte is gesteld van zijn plan, kan de bank een garantie van betaling aan Covax verstrekken. Met die garantie “kan Covax met de producenten onderhandelen over grote volumes van coronavaccins tegen competitieve prijzen”, klinkt het in het persbericht.

Covax is een partnerschap tussen de WHO, de Vaccine Alliance (Gavi) en de Coalition for Innovations in Epidemic Preparedness (Cepi). Covax kon tot nu toe slechts zo’n 135 miljoen vaccindosissen leveren aan 136 landen: veel minder dan het vooropgestelde doel. Heel wat rijke landen trokken immers de beschikbare vaccins naar zich toe. Bovendien verbood productieland India de export van coronavaccins om de pandemie in eigen land te kunnen bestrijden.

Op het ogenblik heerst er ongelijkheid in de toegang tot coronavaccins tussen rijke en arme landen. Op 26 juli konden de 29 armste landen slechts 1,5 dosis per 100 inwoners registreren, terwijl de rijke landen over 95,4 doses voor honderd inwoners beschikken, stelt het Franse persagentschap AFP.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234