Woensdag 27/01/2021

Economie

Couckenbak tussen KV Oostende en Coucke: kustploeg dreigt failliet te gaan

Oostende, 8 februari 2018. Verzekeringsmakelaar Peter Callant volgt Marc Coucke op als voorzitter en eigenaar van KV Oostende.Beeld Tim Dirven

Veel te dure spelerscontracten, een erg hoge huur voor de tribune... Het water staat voetbalploeg KV Oostende aan de lippen. Op de algemene vergadering vrijdag worden antwoorden verwacht omtrent de dramatische financiële situatie. Zakenman Marc Coucke is de belangrijkste schuldeiser. De stad Oostende wil een faillissement voorkomen.

Vrijdag moet duidelijk worden hoe erg de nood daadwerkelijk is. De voorbije dagen werd gegoocheld met de miljoenen die KV Oostende nodig zou hebben om te overleven op korte termijn. Alle betrokkenen houden de lippen stevig op elkaar, maar op de algemene vergadering moeten man en paard genoemd worden. Dat KV Oostende moeilijke tijden doormaakt is een publiek geheim. Niet enkel op sportief vlak overigens, maar voornamelijk de financiële kant is desastreus. 

Huidig voorzitter Frank Dierckens pompte bij de overname 3 miljoen euro in de ploeg. Maar de hoge kostenstructuur hangt als een wurgknoop rond de nek van de kustploeg. Dierckens hoopt dat te elfder ure een onderhandelde oplossing uit de bus komt. Aan de onderhandelingstafel kijken de stad Oostende, die er veel aan gelegen is om een faillissement te voorkomen, en de voormalige eigenaar en zakenman Marc Coucke elkaar in de ogen. Vraag luidt in hoeverre Coucke bereid is om mee te werken aan een oplossing van zijn voormalig ‘weireldploegske’.

Icarus

Toen Dierckens de club overnam en de kapitaalverhoging doorvoerde wist hij dat een verdere kostenbezuiniging zich opdrong. Zo moet KV Oostende elk jaar 1,2 miljoen euro huur betalen voor de tribune die gebouwd werd in het Coucke-tijdperk en werd de club opgezadeld met peperdure spelerscontracten. “Marc Coucke was de sugardaddy van KV Oostende”, zegt sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven). “Hij jutte de ploeg niet alleen sportief op, ook de kostenstructuur werd opgeblazen. Dat is het icaruseffect: de ploeg vloog hoog, maar nu verbranden ze hun vleugels en storten ze snel naar beneden.”

Op het einde van dit seizoen lopen enkele dure contracten af, dat zou alvast een deel van de kosten wat kunnen verlagen, maar voor Dejonghe is dat geen fundamentele oplossing. “Het is een vicieuze cirkel: KV Oostende heeft ofwel een nieuwe sugardaddy nodig die bereid is om jaar na jaar geld te pompen in de ploeg, ofwel houdt het op. Dit is zo voorspelbaar en helemaal niet uniek voor Oostende. Maar als je dat zegt word je aangevallen.” 

Vergiftigd geschenk

Of de stad Oostende zelf iets kan of wil betekenen is nog niet duidelijk. Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) stelt de hoge huur van de tribune in vraag. “De financiële situatie van de club is niet rooskleurig maar ik ga me als burgemeester niet moeien met geld. Wat wel belangrijk is, is dat KVO blijft voortbestaan. Als de ploeg niet meer in het stadion kan spelen, treedt artikel 12 van de erfpacht in voege. Dat wil zeggen dat het stadion en de nieuwe tribune eigendom worden van de stad Oostende zonder vergoeding voor degene die de tribune heeft gebouwd. Het is dus in ieders belang dat de financiële situatie van KVO haalbaar blijft.”

Het besef moet nog doordringen dat een lagere huur slechts een tijdelijke oplossing is. Op langere termijn is een serieuze kapitaalinjectie nodig om het voortbestaan van de ploeg te verzekeren. Vraag is wie staat te springen om als investeerder op te treden? Trudo Dejonghe zegt dat Oostende beter zijn handen van het dossier houdt. “Het is een vergiftigd geschenk. Ook al is het verleidelijk voor de pas aangetreden burgemeester. Maar er is nu eenmaal geen markt voor 24 eersteklasseploegen in België. Oostende heeft nu tussen de 4.000 en 4.500 toeschouwers en zit daarmee terug op zijn niveau van voor de overname van Marc Coucke. Dat is het normale niveau, alleen is de kostenstructuur nu te fors voor dat niveau.” 

Ofwel koopt een buitenlandse investeerder de ploeg, om hier haar spelers te stationeren en te verkopen, ofwel zakt de ploeg naar 1B of de amateursliga, voorspelt Dejonghe.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234