Zaterdag 25/01/2020

Coucke

Coucke slaat alweer verrassende slag

► Marc Coucke en manager Patrick Lefevere van wielerploeg Etixx-QuickStep in 2015. Beeld Photo News

Marc Coucke slaat opnieuw iedereen met verstomming. Eerst slaagt hij erin Omega Pharma - voor een 'veel te hoog bedrag' - te verkopen aan het Amerikaanse Perrigo. Nu koopt hij sportvoedingsmerk Etixx terug uit de stal van zijn vorige bedrijf. En dat terwijl hij in de clinch ligt met Perrigo.

Marc Coucke is en blijft een rasondernemer. Sinds hij Omega Pharma voor een slordige 3,8 miljard euro aan het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo heeft verkocht, heeft hij al een flink deel geherinvesteerd in Belgische bedrijven. Pairi Daiza, KV Oostende en de avonturenparken in Durbuy springen daarbij het meest in het oog. Maar met de aankoop van Etixx verbaast Coucke vriend en vijand.

Net een van de merken die Coucke had gekocht toen hij Omega Pharma leidde, haalt hij opnieuw in huis. Etixx is gespecialiseerd in sportvoeding, maar maakte pas naam en faam onder de vleugels van Omega Pharma. Etixx groeide uit tot het uithangbord van alle sportsponsoring van het Oost-Vlaamse bedrijf. Etixx prijkte al snel op de truitjes van de wielerploeg van Patrick Lefevere en werd ook shirtsponsor bij KV Oostende en basketbalclub Castors Braine.

Maar zodra Perrigo de controle verwierf bij Omega Pharma, was het liedje van het sportvoedingsmerk uit. Merken die niet rendabel zijn, vlogen eruit. Etixx is een van de meest bekende voorbeelden. Vanaf 1 januari zal het merk niet langer tot de stal van Perrigo behoren.

Grotere deal met Perrigo?

Tot verbazing van velen wordt het merk nu overgenomen door Alychlo, de familiale investeringsmaatschappij van Marc Coucke. "Ik ben echt verheugd om opnieuw in Etixx Sports Nutrition te kunnen investeren", zegt de ondernemer. "De overname past perfect binnen de investeringsstrategie van Alychlo waarmee we telkens proberen te investeren in mensen." Coucke ziet een grootse toekomst voor het merk. "We gaan Etixx verder nationaal en internationaal uitrollen en promoten naar apothekers."

Om de organisatie daarrond op te zetten, zal Coucke een aantal mensen van Etixx mee overnemen, die nu met ontslag zijn bedreigd. Hoeveel mensen kunnen overstappen naar Alychlo, is niet duidelijk. "Vier tot vijf", valt in de wandelgangen te horen.

Toch doet de overname de wenkbrauwen fronsen. Want Perrigo en Coucke zijn niet bepaald in de beste verstandhouding uiteengegaan. Coucke, die aanvankelijk deel uitmaakte van de raad van bestuur van Perrigo en Omega Pharma na de overname bleef leiden, werd immers na minder dan een jaar al aan de kant geschoven en ontslagen. Voor het einde van het jaar zullen de Amerikanen ook een claim indienen tegen Coucke. Zij verwijten hem dat hij bestuurlijke fouten zou hebben gemaakt.

En dus rijst de vraag: maakt de overname van Etixx deel uit van een grotere deal tussen Perrigo en Coucke? Voor de winst moet Coucke Etixx alvast niet terugkopen. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van bijna 20 miljoen euro, terwijl de verkoop van sportvoeding en voedingssupplementen amper 10 miljoen euro opleverde. Over de overnameprijs is ook niets bekend. Maar de kans dat de Vlaamse zakenman veel miljoenen heeft neergeteld voor Etixx, lijkt zeer klein. Daarvoor is Coucke te uitgekookt.

Voka-topman Hans Maertens gelooft eerder dat de psychologie achter dit verhaal een rol speelt. "Rasondernemers, zoals Marc Coucke, die hun bedrijf verkopen, zijn daarom niet altijd gelukkig met de gang van zaken bij hun geesteskind. Dat zie je vaak bij ondernemers die hun bedrijf op jonge leeftijd verkopen. De verkoop mag dan misschien wel hun beste deal zijn, ze kunnen hun kind moeilijk verlaten. Zeker niet als het niet goed gaat met het bedrijf. Dat tast immers ook hun reputatie aan, en je kunt dan ook niet spreken van afscheid in schoonheid. En dus zal Coucke er alles aan doen om van Etixx een succesverhaal te maken."

Coucke is niet de eerste ondernemer die zijn bedrijf later weer terugkoopt. Steve Jobs is het bekendste voorbeeld. Maar ook andere Vlaamse ondernemers zien we jaren na de verkoop van hun bedrijf weer opduiken in dezelfde sector. Zoals Bart Van Malderen die zijn vroegere geesteskind Ontex nu beconcurreert met een eigen, nieuw bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234