Zondag 21/04/2019

Marc Coucke

Coucke krijgt vertrekpremie van 1,2 miljoen euro

Beeld Photo News

Perrigo betaalt Marc Coucke na zijn ontslag een vergoeding van 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit een document dat de farmareus heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond. Coucke zal ook sneller dan gepland zijn miljoenen aandelen te gelde kunnen maken. De Belgische zakenman verliest al zijn mandaten bij Perrigo en Omega Pharma.

Perrigo en (de vennootschappen van) Marc Coucke hebben een akkoord gesloten om het ontslag te regelen, zo blijkt. Perrigo zal Coucke naast de vergoeding van 1,2 miljoen euro ook nog tot 1,6 miljoen euro betalen voor bewezen diensten onder de consultancy-overeenkomst die Perrigo met Coucke was aangegaan, voor zover die nog niet betaald waren. Daarbij komt nog 25.000 euro voor onkosten.

Kunstwerken

Opvallend is dat Coucke ook een reeks kunstwerken recupereert. In het Omega-hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Nazareth hangen onder meer werken van Panamarenko en Kamagurka die eigendom waren van Coucke. Die mag hij binnen de maand door een derde partij laten weghalen "op eigen kosten", zo bepaalt het akkoord. De kunstwerken waren niet met middelen van Perrigo aangekocht.

Coucke kwam ook met zijn ex-werkgever overeen dat hij zijn Perrigo-aandelen, verworven bij de Omega-deal, vroeger mag verkopen dan voorzien. Coucke beschikt via zijn vennootschap Alychlo over bijna 5,4 miljoen aandelen, die momenteel samen nog meer dan een half miljard dollar waard zijn. Aanvankelijk mocht Coucke de helft van die aandelen vanaf maart 2017 verkopen en de rest pas in maart 2018. Nu is overeengekomen dat hij telkens een kwart kan verkopen in september 2016, december 2016, maart 2017 en december 2017.

Niet meteen aan de slag bij concurrent

Verder zijn er ook afspraken gemaakt over de toekomstige activiteiten van Coucke. Zoals niet ongebruikelijk is, mag Coucke niet meteen aan de slag gaan bij een concurrent van Perrigo. Die bepaling telt in Europa voor twee jaar, maar in België is de regeling iets soepeler. Coucke mag zich in ons land gedurende twee jaar niet bezighouden met de distributie van generische geneesmiddelen, maar moet maar een jaar wachten voor andere zaken. Ook kan hij zijn huidige activiteiten, onder meer bij Mithra en Fagron, behouden.

Perrigo heeft in ons land - via Coucke - ook belangrijke sponsordeals in het wielrennen en voetbal lopen. Wat daarmee zal gebeuren, staat niet in het akkoord dat werd aangemeld aan de beursregulator. Uit eerdere communicatie van Perrigo blijkt dat er in september vorig jaar een driejarige sponsordeal werd opgezet tussen Omega Pharma Belgium en voetbalclub KV Oostende, waarbij het farmabedrijf jaarlijks 250.000 euro betaalt voor reclame en promo-activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.