Vrijdag 21/02/2020

Voetbal

Coucke installeert nieuwe Anderlecht-dynastie

Michael Verschueren en Marc Coucke eerder dit jaar in de tribunes tijdens de match Anderlecht-Moeskroen. Beeld Photo News

De beloofde hervormingen van Marc Coucke bij Anderlecht krijgen vorm. Michael Verschueren (48), de zoon van de iconische 'Mister Michel', moet de nieuwe sportieve lijn bepalen.

Een grondige doorlichting: die maakt Michael Verschueren, al jaren aandeelhouder en bestuurslid van RSCA, momenteel van het sportieve departement van Anderlecht. Dat doet hij onder meer door te praten met clubiconen om hun visie te kennen – Vincent Kompany en Pär Zetterberg passeerden al de revue.

Als die oefening eenmaal helemaal achter de rug ligt, is het de bedoeling dat Verschueren zelf aan het hoofd van de uitgetekende structuur komt te staan. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Michel (87), die van 1980 tot 2003 de sportieve baas bij de Belgische recordkampioen was.

In feite zal Verschueren, die veel vertrouwen van Coucke geniet omdat hij hem met de overname van Anderlecht hielp, een nieuwe rol in het organigram bekleden. Hij zal alle technische departementen aansturen. Een erg zwaar karwei. In de medische staf heerst er een vacuüm sinds de exit van Jochen De Coene. De scouting is eveneens een rommeltje zonder inspraak. Ook over het transferbeleid en de jeugdwerking zal Verschueren zeggenschap krijgen.

Dat Verschueren aan gewicht wint, hoeft op zich niet te verbazen. Na zijn eerste woelige maanden bij RSCA verklaarde Coucke al dat hij niet tot januari zou wachten om in te grijpen. Met deze zet komt hij alvast tegemoet aan een eis van de fans: zij wilden meer Anderlecht-DNA, iets wat Verschueren, die jarenlang in de schaduw van zijn vader op de club vertoefde, met overschot heeft. Bovendien kent hij ook de waarden en normen van de club.

Luc Devroe

Een andere troef van Verschueren zijn zijn managementkwaliteiten, die hem in staat moeten stellen de verschillende departementen te coördineren. Luc Devroe slaagde er de eerste maanden niet in om dat beleid op Neerpede te organiseren en te leiden.

Voor Devroe, die slechts één transferperiode aan de slag is bij paars-wit, is de koerswijziging een klap. Het spreekt voor zich dat hij met Verschueren boven zich niet langer (zo goed als) autonoom beslist over de aan- en verkooppolitiek. Devroe vertrok dan ook met het gezicht op onweer op vakantie.

Toch is Coucke niet van plan Devroe te laten vallen. Hij ziet in de voormalige sportief directeur van KV Oostende nog steeds een voetbalkenner – meer dan Verschueren dat is –, die een uitgebreid netwerk heeft. Het is dan ook de intentie van Anderlecht om Devroe aan boord te houden binnen de nieuwe krijtlijnen.

Mocht Devroe het zelf niet zien zitten om voortdurend aan Verschueren te rapporteren, dan zal RSCA op zoek gaan naar een vervanger. Volgens onze informatie houdt Coucke rekening met een njet van Devroe en begon hij al de markt te verkennen. Binnen het uitgezette profiel voor een potentiële opvolger vallen twee elementen op: het moet een onbesproken figuur zijn en hij moet bij voorkeur een verleden bij Anderlecht hebben.

Op korte termijn behoudt Verschueren zeker zijn rol bij de ECA (de federatie van Europese clubs), gisteren zat hij voor die organisatie in Zwitserland. Anderlecht stuurde een kort communiqué de wereld in: "We bekijken de opties om het sportieve luik te versterken."

"Michael is een echte netwerker", zegt een zakenrelatie. Het is een van de redenen waarom Verschueren zich de afgelopen jaren steeds in de gunst kon werken van de echte beleidsbepalers van het voetbal. "Hij is een meester in positie kiezen", zegt een getuige die zich rond de bestuurskringen van het Belgische voetbal beweegt. "Eerst werd hij de vertrouwensman van Alexandre Van Damme van AB Inbev, dé sterke man bij Anderlecht, vervolgens werd hij de vertrouwensman van Marc Coucke."

Verschueren heeft een masterdiploma econometrie, een mix van economie, wiskunde en statistiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234