Zondag 08/12/2019

Coucke: 'Gesjoemel? Degoutante aantijgingen'

De Amerikaanse farmareus Perrigo verwijt Omega Pharma gesjoemel. Een zware aantijging. Er is sprake van een claim van 250 miljoen euro. Perrigo, dat zelf ook is aangeklaagd, kiest voor de vlucht vooruit.

Farmabedrijf Omega Pharma heeft volgens zijn nieuwe eigenaar Perrigo jarenlang de boekhouding opgesmukt door onverkochte producten toch als verkocht in te boeken. Perrigo zwaait met een potentiële claim van 250 miljoen.

Perrigo neemt aanstoot aan de praktijk waarbij grote voorraden geneesmiddelen via groothandels werden verscheept en ingeboekt als omzet op de balans. Dat die voorraden konden worden teruggestuurd naar de fabrikant, maakt dat ze niet als effectief verkocht kunnen worden beschouwd. Perrigo stelt dat Omega Pharma via dergelijke contracten de belastbare winst van 2014, het jaar waarin de Amerikanen het bedrijf kochten, met 9,9 miljoen euro heeft opgeblazen.

Dat vertegenwoordigt in theorie een waarde van zowat 250 miljoen euro, aangezien men in de farmasector al vlug 25 keer de jaarwinst betaalt voor een bedrijf.

Niet ongewoon

Dat bedrag zou Perrigo nu via een claim willen recupereren bij de vorige eigenaars van Omega Pharma. Naast Marc Coucke is dat de private-equitygroep Waterland. Het Amerikaanse bedrijf stuurde fraudespeurders naar Omega Pharma om bewijzen te vinden. Marc Coucke, oprichter van Omega Pharma, reageert furieus. In een gisteravond verzonden persbericht noemt de aantijgingen "degoutant". "De steeds toenemende suggestieve, eenzijdige berichtgeving tart alle verbeelding." Coucke onderstreept dat "tientallen en tientallen adviseurs alle boeken van Omega Pharma vooraf intens hebben uitgeplozen".

De vraag luidt of Perrigo kan aantonen dat er sprake was van fraude bij Omega Pharma. Navraag leert dat een dergelijke praktijk in de sector heel gewoon is. "Ik ben al twintig jaar apotheker en ik heb het nooit anders geweten", zegt een bron. "Geneesmiddelen die de vervaldatum naderen of weinig roulatie kennen, worden zo teruggestuurd."

Als Omega Pharma niets buitensporigs heeft geboekt, is de claim moeilijk hard te maken. "Ik heb tot dusver geen enkele indicatie, laat staan bewijzen gezien van eventuele malversaties", zegt een betrokken bron. "Ik heb trouwens ook nog geen concrete aantijging gezien van de kant van Perrigo, alleen een kennisgeving dat ze mogelijk een claim gaan indienen. Allemaal heel vaag op dit moment, en vooral veel geruchten en gespin."

Dat de Amerikanen zich danig hebben verslikt in de overname is een vaststaand gegeven, zo bewijst de afwaardering van zowat 600 miljoen euro op de waarde van Omega Pharma.

Perrigo is al enige tijd bezig te bekijken hoe het verhaal kan halen bij Coucke. Ook Barbara De Saedeleer, de voormalige financieel directeur van Omega Pharma, wordt geviseerd. Op de algemene vergadering in mei kregen ze geen kwijting voor hun bestuursdaden na eind maart 2015. Daardoor kunnen ze bestuurlijk aansprakelijk worden gesteld. Of het allemaal zo'n vaart loopt, is evenwel niet zeker.

Bovendien hangt Perrigo zélf een claim boven het hoofd. Het bedrijf wilde vorig jaar niet weten van een overnamebod van Mylan. Perrigo hield zijn aandeelhouders voor dat het op eigen benen meer aandeelhouderswaarde kon genereren dan door zich te laten opslokken. Sindsdien is de beurskoers en bijgevolg de aandeelhouderswaarde alleen maar gedaald.

Een rist beleggers heeft zich nu gegroepeerd en een groepsvordering ingediend tegen het management.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234