Donderdag 17/10/2019

Video

Coucke bevestigt vertrek Vanderbiest: "Dankbaar voor wat hij heeft verwezenlijkt"

Beeld PHOTO_NEWS

Het hing al langer in de lucht, maar nu is het zeker: Fred Vanderbiest is volgend seizoen geen trainer meer van KV Oostende. Oostende-voorzitter Marc Coucke bevestigde vanavond op een persconferentie wat vandaag al in Het Laatste Nieuws stond. De wegen van Vanderbiest en KVO gaan uit elkaar. "We zijn Frederik enorm dankbaar voor alles wat hij heeft verwezenlijkt voor deze club", aldus Coucke.

"Ik neem de verantwoordelijkheid voor deze trainerswissel volledig op mij", zegt Coucke. "We hebben mooie momenten beleefd, maar dit is voor beide partijen het beste. Fred is een monument hier in het Albertpark, maar dit tijdperk wordt afgesloten. We willen volgend jaar een nieuwe stap zetten. Niet dat we geen vertrouwen hebben in Fred, maar er is nood aan een nieuwe benadering en nieuwe ervaringen." Aan een andere functie voor Vanderbiest is niet gedacht. "Fred is trainer en moet trainer blijven."

KV Oostende wilde het nieuws zo snel mogelijk verspreiden om enerzijds geruchten de kop in te drukken en anderzijds om de toekomst voor te bereiden. In Belgische media worden Bob Peeters en Trond Sollied als mogelijke opvolgers genoemd. "Wij spreken met veel mensen, maar we gaan nog geen profiel naar voor schuiven", aldus Coucke. "En voor Vanderbiest mogen de clubs bellen, met hem halen ze een toptrainer in huis."

Mededeling
Vanderbiest was aanwezig op de persconferentie, maar koos ervoor om een mededeling te laten aflezen. "Het is een succesverhaal geweest met de promotie, twee keer play-off II en de halve finales van de Beker van België. Ik wens iedereen te bedanken." Vervolgens beantwoordde de trainer wel alle vragen. "Ik zit hier met gemengde gevoelens. Ik heb hier zelf kunnen groeien en heb ook jongens, zelfs uit derde klasse, laten doorgroeien. Er zitten nog steeds van die jongens hier, maar die zitten nu mogelijk tegen hun plafond of kunnen toch nog beter. De gemakkelijkste oplossing om dat te weten te komen, is een nieuwe trainer", aldus Vanderbiest. "Ik had het gevoel dat het werk nog niet af was, maar ik heb jarenlang het vertrouwen gekregen en daar is nooit aan getwijfeld. Het is misschien raar dat ik hier zit, maar ik zit hier omdat ik de voorzitter zo graag zie."

Waar de toekomst ligt voor Vanderbiest is nog niet duidelijk. "Ik sta voor alles open, maar wil zeker trainer blijven. Maar we gaan eerst beginnen met hier vrijdag de drie punten te pakken tegen Moeskroen", besloot Vanderbiest kordaat.

De 37-jarige Brusselaar stond 4,5 jaar aan het roer bij KVO en hielp de ploeg in 2013 aan de promotie naar eerste klasse. Ondanks een moeilijk seizoensbegin vorig jaar bleef hij het vertrouwen genieten van het Oostendse bestuur. Maar ook dit seizoen bleef de kustploeg met een tiende plaats ver onder de verwachtingen waardoor de positie van Vanderbiest onder vuur kwam te liggen. Vorige week deed voorzitter Marc Coucke nog alle moeite van de wereld om de geruchten in verband met een vertrek van zijn trainer de kop in te drukken.

De laatste 'knuffel' tussen Vanderbiest en Coucke? Beeld BELGA

Weg na analyse
"Ons bestuur is bezig met een analyse waarbij alle facetten worden bekeken. Dus op dit moment niets geloven van alle geruchten omtrent de trainer van ons weireldploegsje volgend seizoen. Momenteel staat het denken voorop, niet het handelen", klonk Coucke toen op Twitter en op de clubwebsite. Een week later is de beslissing dan toch gevallen. Intussen werd ook de spelersgroep ingelicht over het vertrek van hun coach.

Trond Sollied kwam al een keertje kijken naar KVO Beeld BELGA

Sollied
KV Oostende heeft al een lijstje klaar met potentiële kandidaten om Vanderbiest op te volgen. Daarop staan de namen van onder anderen Bob Peeters én Trond Sollied. De Noor zit al een tijdje zonder club na zijn ontslag bij het Turkse Elazigspor in oktober 2013, Peeters moest in januari van dit jaar vertrekken bij het Engelse Charlton. Zowel Peeters als Sollied werden de laatste weken al gespot tijdens een thuiswedstrijd van KV Oostende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234