Donderdag 22/04/2021

'Cosmopolitian Chicken' van Koen Vanmechelen De Brakke Grond, Amsterdam

undefined

Trouw, 8 maart

"Voor de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen is de kip meer dan een stuk pluimvee. Hij is het brein achter het meest kunstzinnig kippenproject ooit, en leeft daarom intensief mee met de pluimveehouders van wie de zieke dieren deze week massaal werden gedood. Want voor Vanmechelen is de kip niets minder dan een metafoor van de mens. (...) Maar Vanmechelen is het project niet gestart om tegen de bio-industrie te ageren. Al raakt zijn project wel aan talrijke maatschappelijke onderwerpen, zoals genetische manipulatie, klonen, globalisering, multiracialiteit, multiculturaliteit en, inderdaad, de bio-industrie."

'Abélard en Héloïse' van Ed Franck

NRC Handelsblad, 7 maart

"In zijn eigen land is de Belg Ed Franck een gevierd schrijver die al heel wat Vlaamse jeugdliteratuurprijzen in de wacht heeft gesleept; hier is zijn faam nauwelijks doorgedrongen. (...) Daarnaast spant hij zich in om klassieke werken voor kinderen toegankelijk te maken. (...) Vorig jaar voegde Ed Franck daar Abélard en Héloïse aan toe: een op basis van bronnenonderzoek tot stand gekomen meesterwerkje van slechts 124 bladzijden waarin hij abdis Héloïse op haar sterfbed laat terugkijken op haar onmogelijke en allesverterende liefdesrelatie met Abélard. Hij reconstrueert de tragedie in een aangrijpende monoloog die laat zien waartoe hij als verteller in staat is. Het is alsof haar adem over je heen strijkt bij het lezen, zo concreet, haast tastbaar weet hij de twee middeleeuwse geliefden neer te zetten. Hetzelfde geldt voor zijn bewerking van Shakespeares Romeo en Julia, door hem naverteld als roman. (...) Ed Franck heeft niet alleen oog voor de rijkdom aan beelden, hij beseft ook dat hij de lezer moet grijpen met het verhaal. (...) Wie zich door Ed Franck laat meevoeren zal al gauw zijn liefde voor Shakespeare delen."

Restyling Groeningemuseum Brugge

NRC Handelsblad, 6 maart

"Na een restyling door het Vlaamse architectenbureau 51N4E is het voorheen wat sombere Groeningemuseum in Brugge een heel prettig museum geworden. De mooiste collectie Vlaamse Primitieven ter wereld zoals Van Eyck, Memling, Van der Weyden en al die anderen krijgen eindelijk de ruimte en het licht die ze verdienen. De zalen hebben hun oorspronkelijke royale afmetingen teruggekregen, de wanden zijn witgeverfd en de vloeren zijn voorzien van witte mozaïektegels, soms met een knalrood rond tapijt in het midden."

'Meisje' van Dorothée van den Berghe

Het Parool, 5 maart

"De Vlaamse regisseur Dorothée van den Berghe houdt van onverbloemde intimiteit. Haar debuutfilm Meisje zit vol met scènes waarin de drie vrouwelijke personages kwetsbaar in beeld worden gebracht. (...) De lusten en de lasten van de andere twee vrouwen zijn minder goed uitgewerkt dan het zielenleven van Muriel, die door Charlotte Vanden Eynde goed wordt gespeeld als een intrigerend broos meisje, soms nurks of timide, dan weer onverwacht uitgelaten. Door de onevenwichtige verdeling van de film over de drie vrouwen maakt het scenario bij vlagen een nogal houterige indruk. Dat is jammer, omdat Meisje in opzet een intieme studie naar vrouwelijke lichamelijkheid is."

Ons land stuurt zijn zonen en dochters onverdroten de wijde wereld in. Soms worden ze in den vreemde overladen met lof, soms zijn pek en veren hun deel. In 's Lands Glorie brengen we verslag uit van hun artistieke wedervaren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234