Donderdag 13/05/2021

Corsicanen lachen uitgestoken hand Jospin weg

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Een baanbrekend experiment waarbij het rebelse eiland Corsica beperkte wetgevende macht krijgt: dat is het voorstel dat premier Lionel Jospin maandagavond aan het Corsicaanse parlement deed. Maar nog voor dat zijn mening kon geven, lachten de nationalisten op het eiland het aanbod al weg. Het voorrecht om in Parijs goedgekeurde wetten aan de regionale noden aan te passen, gaat hun niet ver genoeg. Corsica blijft dan ook een blok aan Jospins been.

Ter herinnering: Corsica, in de toeristische brochures l'Ile de Beauté genoemd, is in werkelijkheid een kruitvat zoals Baskenland, met een eigen taal en geschiedenis. Al sinds de jaren zeventig heeft het eiland met nationalistisch geweld te kampen, geweld waarop Parijs reageerde door er zware jongens van de Franse antiterreurbrigade te stationeren. Maar dat beleid heeft de separatistische krachten op het eiland niet klein gekregen. Integendeel, vorig jaar kwamen uiteenlopende bewegingen als A Cunculta, Rinovu Nazionale en Corsica Viva na jaren van interne strubbelingen tot verzoening.

Tot die frontvorming heeft Lionel Jospin zelf bijgedragen. De blunders van zijn prefect op Corsica, Bernard Bonnet, waren dusdanig dat de hele Franse Corsica-politiek herzien moest worden. Bonnet had het bestaan zijn eigen, zo goed als paramilitaire, politie GPS een brandaanslag te laten plegen en de schuld daarvan in nationalistische schoenen te schuiven. Maar het plan mislukte toen de betrokken agenten zelf vuur vatten. Het gevolg: Jospin raakte flink in diskrediet en kreeg in het Franse parlement een motie van wantrouwen te verduren. Uiteindelijk restte de premier weinig anders dan de Corsicaanse nationalisten voor gesprekken op Matignon uit te nodigen. De separatistische terreurbeweging FNLC (Nationaal Bevrijdingsfront) kondigde eind vorig jaar een staakt-het-vuren af en in Parijs werd een dialoog aangevat.

Een balans daarvan presenteerde Jospin maandag onder de vorm van een concreet voorstel. Dat komt erop neer dat het Corsicaanse parlement, tot nu toe niet meer dan een raad met holle bevoegdheden, het recht krijgt Franse wetten zo te wijzigen dat ze beter op de realiteit van het opstandige eiland afgestemd zijn. Onder meer over ecologie, ruimtelijke ordening, economische ontwikkeling, cultuur en openbare werken kunnen de Corsicanen bredere inspraak krijgen. Ook is Parijs voorstander van de opheffing van de huidige departementen Haute en Basse Corse om er één departement van te maken. Ook zullen alle kleuters en leerlingen van de lagere school lessen Corsicaans krijgen.

Toch is dat naar Franse maatstaven gulle autonomievoorstel (Frankrijk is zowat de meest centraal geleide staat van Europa) de Corsicaanse nationalisten in het verkeerde keelgat geschoten. "Van nul en generlei waarde", reageerde Jean-Guy Talamoni, een van de leiders van de partij Corsica Nazione, gisteren in de krant Le Monde. "De voorstellen over de Corsicaanse taal zijn je reinste intellectueel knutselwerk." De nationalisten, die iets minder dan de helft van de zetels in het Corsicaanse parlement bezetten, vinden Jospins idee maar "een kleine stap" voorwaarts en beschuldigen de premier ervan de vlucht vooruit te nemen in plaats van de lopende gesprekken uit te diepen.

Ook Franse grondwetspecialisten en republikeinen zijn ontevreden: zij vrezen dat Jospins werkstuk de onverdeelbaarheid van de republiek op de helling zet en dat andere Franse regio's straks ook eigen bevoegdheden zullen eisen. Hoe de Corsicaanse assemblee officieel op het voorstel reageert, zal in de loop van vandaag moeten blijken.

Nationalisten noemen beperkte autonomie maar 'kleine stap'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234