Zondag 04/12/2022

Correcte berichtgeving

Berichtgeving moet vooral correct zijn. De term 'allochtoon' is nooit correct gebruikt en is meestal een belediging voor het grootste gedeelte van de allochtonen. Vervallen in een ander uiterste is eveneens verwerpelijk. Het niet specifiëren van een groep is een verhullen van de realiteit dat het hier over moslims en vooral Marokkanen gaat. Ook dat is gekleurde berichtgeving.

Walter Cuylaerts, Buggenhout

Problemen blijven

Allochtoon is een lelijke term die aan vervanging toe is. Veel moslims die hier wonen hebben de Belgische nationaliteit en zijn Belgen, anderen hebben dubbele nationaliteit en zijn dan Belgische Turken of Turkse Belgen, iemand die van Turkse origine is en die in Gent woont is voor mij een Gentenaar, iemand van Marokkaanse origine die in Antwerpen woont is een Antwerpenaar.

Dat alles lost de problemen binnen de multiculturele samenleving niet op. Wederzijds begrip is het enige wat helpt.

Peter Peeters, via de website

Correcte taal

Hoe correcter de taal hoe exacter ten minste onze perceptie wordt.

Herman Willems, via de website

In stilte

U had dat ook stilzwijgend kunnen doen, nu lijkt het wel een politiek statement.

Michel Daelman, via de website

Symbolenkwestie

Het schrappen van de term allochtoon door De Morgen is een symbolenkwestie die ten gronde niets zal veranderen. Het probleem met allochtonen of hoe men ze ook wil benoemen, is niet het stigmatiserend effect van de term op zich.

Men zou zich ook de vraag kunnen stellen hoe het komt dat de term überhaupt een negatieve bijklank heeft. Doen allochtonen het in onze samenleving minder goed omdat ze worden gestigmatiseerd, of hebben ze deels schuld aan het feit dat de term een negatieve connotatie heeft? Doen ze zelf voldoende inspanningen om zich in de samenleving te integreren en kansen te grijpen door ervoor te zorgen dat ze geen taal-, leer- of opleidingsachterstand hebben? Nemen ze voldoende afstand van de radicale elementen binnen hun gemeenschap? Dragen ze onze burgerlijke waarden en verworvenheden een voldoende warm hart toe?

We moeten ons bewust zijn van het feit dat het een probleem is met gedeelde verantwoordelijkheid, maar zolang er minder Ali's op de schoolbanken zitten dan Peters, zolang zal Ahmet het op de arbeidsmarkt moeilijker hebben dan Jan, met alle gevolgen van dien. Aan deze ijzeren logica zal het schrappen van een term niets veranderen.

Sven De Spiegeleer, Oudenaarde

Eindelijk

Het heeft wel heel lang moeten duren voordat jullie tot die beslissing gekomen zijn. Eindelijk, zou ik zeggen.

Jon Misselyn, via de website

Newspeak

George Orwell had hier een mooi woord voor, in een nog mooier boek: newspeak... Gebruikers van Newspeak lijden aan de chronische aandoening om misstanden met de mantel der politieke correctheid te bedekken. In het laatste stadium van hun ziekte verandert deze in het fatale Stockholmsyndroom.

Mark Jansen, via de website

Stilstaan bij wij-zij

Beste redactieleden, ik wil jullie feliciteren met jullie statement om het woord 'allochtoon' niet meer te gebruiken. Niet omwille van het woord zelf, maar omdat het ons doet stilstaan bij het wij-zijdenken. Jammer genoeg zal om het welk woord 'fout' worden, zolang er neerbuigend, laatdunkend enz. over deze groep wordt gedacht. Eigenlijk is het min of meer te vergelijken met de verschuivingen die we kenden van 'mindervalide' naar 'andersvalide' naar 'mensen met een fysieke/ mentale beperking' en - in sommige kringen maar gelukkig niet doorgebroken in het algemene taalgebruik - 'mensen met een fysieke/mentale uitdaging'.

Zodra bij een term de negatieve connotatie gaat overheersen, gaat het gebruik ervan verder polariseren. En naarmate de polarisering toeneemt wordt het woord steeds meer ervaren als een stigmatisering door de leden van die groep. Ze krijgen - terecht - het gevoel als anders en als minder aanzien te worden. Bewijzen bij sollicitaties, politiecontroles en uitspraken door bepaalde politieke partijen te over.

Het veranderen van een woord is niet genoeg. Het vergt een anders denken - waarom gaan we bij misdrijven gepleegd door 'allochtonen' vereenzelvigen naar de volledige groep en proberen we bij misdrijven gepleegd door 'Vlamingen' ons zo snel mogelijk te distantiëren? Dan zijn het ineens psychopaten, neuroten... kortom, het gedrag was eigen aan het individu. Wel, elke gemeenschap telt zijn neuroten/ psychopaten en anderen die de trappers verliezen. Zij moeten telkens individueel voor hun verantwoordelijkheid worden gesteld, en niet de groep. Dus als er weer iets crimineels gebeurt, nodig dan zonder onderscheid de politie, psychiater of wie er dienstig kan zijn bij de duiding uit, maar niet de 'allochtoon' van dienst die ineens, door het gedrag van één persoon of een kleine groep, zijn gemeenschap moet komen verdedigen.

Het is nog een werk van lange adem, vrees ik, maar dank u voor de aanzet.

Veronique Martens, Sint-Amandsberg

Nuancering

Nuancering in het woordgebruik wanneer het over immigratie gaat is meer dan welkom. Het is te hopen dat de politiek en de hele maatschappij jullie hierin volgt.

Marc Anthonissen, via de website

Illegaal

Hopelijk wordt het gebruik van de term 'illegaal' als aanduiding van een persoon binnenkort ook geschrapt.

Christiane Vermoortel, via de website

Geen speld tussen te krijgen

Er zal hoongelach komen, men zal het afdoen als kinderlijke naïviteit of men zal het contraproductief bevinden. Zelfs mijn dochter vroeg zich ironisch af of men vanaf nu dan andere minder mooie containerbegrippen zal gebruiken om de gemeenschap van Maghrebijnse afkomst aan te duiden.

Toch valt er geen speld tussen het betoog van Wouter Verschelden te krijgen gisteren op de voorpagina van de krant. De uitgangspunten en argumenten kloppen als een bus en de conclusie kan inderdaad maar zijn dat men het gebruik van het oude begrip afvoert. Wat De Morgen nu doet lijkt een beetje op het heruitvinden van het wiel.

Ik kan me voorstellen dat het om een plotse en logische inval ging bij een van de journalisten of redacteuren van de krant, dat daarna even verbazing en verwardheid ontstond, maar dat wanneer een tel werd nagedacht over dit voorstel men daar niet anders kon dan concluderen dat de krant verder zo gemaakt diende te worden, zonder hantering van het afgevoerde en stigmatiserend concept voor mensen van Noord-Afrikaanse afkomst.

Op de poll in de krant waar gepeild wordt naar de mening over de beslissing van De Morgen, viel om halfnegen gisterenmorgen nog 75 procent mensen te tellen die antwoordden met 'geen goed idee'. Om kwart over acht 's avonds bleek dat percentage teruggevallen te zijn tot 62 procent. Om maar te zeggen dat wie voor het eerst het wiel zag nadat het was bedacht misschien ook eerst zijn wijsvinger tegen de slaap hield. Tot hij merkte dat het de logica zelve was om dit vooruitgang te noemen. Terwijl al wie zich bleef verzetten tegen dat wiel alleen maar langer bleef stilstaan.

Manu Vanhaverbeke, Borgerhout

Met de beste bedoelingen

Ik twijfel niet aan de beste bedoelingen van De Morgen, maar het is niet de eerste keer dat de groep mensen, voor wie we nu dus geen naam meer hebben, een ander etiket opgespeld krijgt. Gastarbeiders, vreemdelingen, buitenlanders, immigranten, migranten, allochtonen, etnisch-culturele minderheden: om de paar jaar stelt iemand vast dat de term waarmee deze groep mensen wordt aangeduid een negatieve connotatie heeft. En dat klopt ook, want de goegemeente dénkt er negatief over en elke neutrale term geraakt langzaam maar zeker bevuild door dit denken.

Het zou geweldig zijn als we gewoonweg geen woord meer nodig hadden voor de groep (kinderen van) immigranten met een zwakke sociaaleconomische status. Maar hoe kan ik dan nog aanklagen dat deze groep achtergesteld wordt, dat het onderwijs voor deze groep te kort schiet, dat werkgevers hen zelfs niet in overweging nemen, dat dancings hen weigeren binnen te laten. We moeten discriminatie bespreekbaar houden, zowel tegenover vrouwen, andersvaliden en holebi's als tegenover allochtonen. En daar hebben we woorden voor nodig die vooral bij politiek rechts al snel als een scheldwoord gaan klinken.

Om de paar jaar een nieuwe term hanteren kost enorm veel inspanning (denk maar aan alle cursussen en beleidsteksten die moeten worden herschreven) en lost de facto weinig op, vrees ik. Als Bart De Wever zegt dat de stad níét van iedereen is gebruikt hij het woord allochtoon trouwens niet eens, maar iedereen interpreteert het wel zo. Dat zegt dus veel over onze manier van denken.

Ik verkies het stampen van een geweten boven het schrappen van een term. Maar wel tof dat jullie er tenminste mee bezig zijn.

Ivo Delrue, via e-mail

Wijs

Tot mijn grote vreugde las ik zojuist dat De Morgen gaat stoppen met het gebruik van het woord 'allochtoon'. Wat een geweldig nieuws! Al jaren is het gebruik van dit woord, te pas en te onpas, mij een doorn in het oog en ben ik het spuugzat. Zijn we per saldo op een of andere manier niet allemaal allochtoon?! Het gebruik hiervan dient geen serieus doel.

Dit besluit getuigt van een zekere zelfregulering en niet te vergeten wijsheid. Het verbaast me niet dat dit besluit komt van mijn zuiderburen. Chapeau!

Hanneke Dinnissen, Nijmegen, Nederland

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234