Maandag 30/03/2020

Voor u uitgelegdCoronavirus

Coronavirus. Van symptomen tot incubatietijd. Dit zijn alle feiten op een rij

Wereldwijd zijn wetenschappers op zoek naar een vaccin om het coronavirus te bestrijden.Beeld AFP

Het coronavirus grijpt in ijltempo om zich heen, ook in België. Wat is dit virus precies, hoe dodelijk is het, wat zijn de symptomen en wat kunnen we doen om besmetting te vermijden? In dit artikel vindt u de belangrijkste feiten, het laatste nieuws kunt u volgen in onze liveblog.

Zo blijft u op de hoogte

Download nu de gratis app van De Morgen en krijg een bericht bij de belangrijkste updates.

Wat is een coronavirus?

Coronavirussen zijn gewone verkoudheidsvirussen. Alleen zijn er ook bijzondere vormen van. SARS en MERS zijn bijvoorbeeld allebei ziektes die door een coronavirus worden veroorzaakt. 

Aan dat rijtje kan nu ook Covid-19 worden toegevoegd. Dat is een tot voor kort onbekend coronavirus dat in China in december 2019 werd overgedragen van dier op mens. Daarna muteerde het virus en werd het overdraagbaar van mens tot mens. 

Waarom moeten we ons hier druk over maken?

Wat maakt Covid -19 anders dan pakweg een griep, waar je tenslotte óók ziek van wordt? In één woord: onvoorspelbaarheid. Er is zoveel onbekend over het virus dat indijken voorlopig de enige optie is. 

Hoe dodelijk de ziekte precies is, weten we niet zeker. Omdat er nog ernstig zieken in het ziekenhuis liggen, en omdat er allicht veel patiënten zijn met milde symptomen die niet in de statistieken zitten. De ‘taart’ van besmette patiënten is dan groter, het percentage sterfgevallen dus kleiner.

Een groot probleem is dat mensen nog geen weerstand hebben tegen dit nieuwe virus. Met andere woorden: iedereen kan besmet worden op zeer korte tijd. Sommige schattingen stellen dat de ziekte ongehinderd 40 tot zelfs 70 procent van de bevolking kan treffen. Daarvan zou een aantal procenten overlijden en 5 tot 8 procent in het ziekenhuis terechtkomen. Genoeg voor een massale sterfte en een ontregeld openbaar leven.

Moeten we ons zorgen maken in België?

Paniek is een slechte raadgever, maar je kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen om het risico op besmetting te verkleinen.

• Regelmatig handen wassen, niet alleen na toiletbezoek

• Mensen niet kussen of er te dicht bij komen

• Niet ziek gaan werken

• In je elleboog niezen of hoesten als je geen zakdoek hebt

Papieren zakdoekjes waarin je niest of hoest telkens weggooien.

• Behoor je tot een risicogroep (65-plussers, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongeren dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)? Wees dan extra voorzichtig.

Niet doen: grootouders inschakelen voor kinderopvang. Oudere mensen zijn een risicogroep (zie boven) en daar moet je dus extra voorzichtig mee zijn om besmetting te vermijden. Om die reden zijn trouwens bezoeken in rusthuizen en woonzorgcentra opgeschort.

Weten we echt hoeveel Belgen besmet zijn?

Neen. Want niet iedereen wordt getest. Er is prioriteit voor mensen die ziek zijn én een besmette regio bezochten, of die in contact kwamen met een officieel besmette persoon. Volgens viroloog Marc Van Ranst zou het kunnen dat het werkelijke aantal coronabesmettingen in ons land tien keer hoger ligt dan de officiële cijfers.

Wat zijn de symptomen van Covid-19?

Beeld ANP Graphics

Het begint zo’n twee dagen tot zelfs twee weken na de besmetting en het voelt als een griepje. Een diepe, hardnekkige hoest. Keelpijn. Koorts

Zeldzamer zijn hoofdpijn, diarree en het ophoesten van bloed en slijm. Gepaard met moeheid en lusteloosheis.

Ruim acht op de tien keer, blijkt uit de voorlopige cijfers, blijft het daarbij en ebt de ziekte vanzelf weer weg. Hoelang dat duurt, verschilt per persoon. Doorgaans een dag of vijf, gevolgd door nog wat dagen in bed.

Soms wordt het erger, vooral bij 60-plussers. Zij voelen steeds meer benauwdheid. Meer koorts. Longontsteking. Er kan ‘ARDS’ optreden, ‘acute respiratory distress syndrome’, een ernstige complicatie waarbij de longen zich vullen met vocht en ontstekingsafval.

Hoe raak je besmet met het coronavirus?

Er wordt aangenomen dat het virus overgedragen wordt via kleine druppeltjes die de lucht in gelanceerd worden als een besmet persoon hoest of niest. Die druppels kunnen tot één meter ver vliegen. Zo kunnen ze op een andere persoon terechtkomen en deze besmetten. Maar ze kunnen ook op een oppervlak vallen; als iemand hier dan mee in contact komt en vervolgens zijn of haar gezicht aanraakt, dan kan die persoon ook het virus oplopen.

Op karton kan het virus ongeveer een dag overleven. Maar op plastic en roestvrij staal kan het tot wel drie dagen overleven. Oppassen geblazen dus bij ziekenhuisinstrumenten, palen in de bus of tram of je plastic smartphonehoesje.

Wat is de incubatietijd van het virus?

“Dat hangt af van de symptomen”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “De incubatietijd, wanneer je nog geen symptomen hebt, duurt gemiddeld ongeveer 5,2 dagen. Dat kan wat korter zijn, of wat langer. Je kan dus bijna een week rondlopen met het virus zonder het zelf te beseffen. Je gaat dan niet hoesten of niezen, waardoor het virus in de keel blijft zitten.”

Belangrijk: je kan het virus dus ook doorgeven als je (nog) geen symptomen hebt.

Wat als je symptomen hebt?

Hol niet meteen naar de huisarts bij een grieperig gevoel, de kans is nog altijd veel groter dat je een griepje hebt. Blijf dan vooral thuis. 

Wie onlangs naar China, Iran, Noord-Italië, Frankrijk of Zuid-Korea reisde (of er een link mee heeft) en symptomen vertoont, contacteert best wél de huisarts. En dat liefst per telefoon. Zo hoef je niet in een wachtkamer te zitten en vermijd je eventuele verdere besmettingen.

Hoe dodelijk is het virus?

Volgens de jongste tellingen overlijdt zo’n 2 procent van de patiënten. Maar die getallen zijn nog voortdurend in beweging.

Met de huidige sterfte zou de nieuwe ziekte op één lijn komen met de Spaanse Griep van 1918, die dodelijk was in zo’n 1 tot 2 procent van de gevallen. Ter vergelijking: de ‘gewone’ seizoensgriep kost ongeveer 0,1 procent van de patiënten het leven, de longziekte SARS was dodelijk in 9,6 procent van de gevallen.

Hier ziet u de jongste cijfers over besmettingen en overlijdens:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234