Donderdag 04/06/2020
Pierre-Yves Jeholet (MR), Maggie De Block (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V), Elio Di Rupo (PS) en Sophie Wilmès zetelen in het Nationale Veiligheidscomité.

Coronavirus

Coronavirus: ‘Nu beter alle festivals, symposia en sportwedstrijden afgelasten’

Pierre-Yves Jeholet (MR), Maggie De Block (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V), Elio Di Rupo (PS) en Sophie Wilmès zetelen in het Nationale Veiligheidscomité. Beeld ISOPIX

Annuleer evenementen van 1.000 personen of meer, zo raadt de overheid aan. Maar voldoet die ‘aanbeveling’ wel om het coronavirus te bedwingen? Verschillende deskundigen pleiten voor drastischer ingrijpen. ‘We zouden alles moeten inzetten om geen contact te hebben tussen jongeren en ouderen.’

Na stringente maatregelen in de rest van Europa grijpt het coronavirus ook in ons land in op het dagelijkse leven. Tot nu toe hield de federale regering het bij algemene hygiënische adviezen, maar nu schakelt ze op aanraden van deskundigen een versnelling hoger. Zo adviseert premier Sophie Wilmès (MR) om indoor­events van 1.000 mensen of meer te annuleren. Ook roept ze bedrijven op om hun personeel te laten telewerken. Scholen blijven voorlopig gewoon open. Wel krijgen ze het advies om schoolreizen en eetfestijnen niet te laten plaatsvinden en oudercontacten telefonisch te doen.

Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Alle maatregelen gelden tot eind maart. Het moet de verdere verspreiding van het virus tegengaan. Met 28 nieuwe diagnoses telt België nu 267 officiële besmettingen. “Wat we vooral willen vermijden, is dat je een steile piek krijgt in de curve van besmettingen”, zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschappelijk Comité voor het coronavirus. “Dat is heel belangrijk, want zo zorg je ervoor dat je zorgsysteem niet overbelast geraakt. Ziekenhuizen moeten kunnen blijven werken.”

Economische impact

Maar is die koerswijziging voldoende? Of moet er nog forser worden ingegrepen? Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) is alvast kritisch. “De huidige maatregel is koud en warm tegelijk blazen. Enerzijds wordt telewerk gestimuleerd, anderzijds laat men optredens en manifestaties toe. We zouden op dit moment alles moeten inzetten om geen contact te hebben tussen jongeren en ouderen, maar tegelijk ook om mensen zo weinig mogelijk samen te brengen om transmissie niet in de hand te werken.” Van Damme meent dat de overheid een stap verder moet gaan. Hij pleit ervoor om alle festivals, symposia en sportwedstrijden tijdelijk af te schaffen. “Nu is het moment om dat te doen.” 

Aanvankelijk zorgde de overheidscommunicatie gisteren voor veel onduidelijkheid bij concert- en evenementenorganisatoren. Zij wisten niet hoe zij het advies van de regering precies moesten interpreteren. In de loop van de dag werd duidelijk dat de provinciegouverneur in samenspraak met de betrokken burgemeester beslist of een bepaald evenement kan doorgaan. In Brussel kondigde minister-president Rudi Vervoort (PS) aan alle concerten met meer dan 1.000 aanwezigen te verbieden tot 31 maart. 

In Antwerpen wees burgemeester Bart De Wever (N-VA) erop dat hij alleen op basis van een duidelijke en objectieve richtlijn evenementen kon verbieden, niet op basis van een advies. “Als er zo’n richtlijn komt, zou er ook een schadefonds moeten komen om een economisch bloedbad in de sector en bij de vele onderaannemers te vermijden.” Wat de economische impact is van de maatregelen van de overheid, is vooralsnog onduidelijk. 

Zowel Van Damme als viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) roept politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Als dat niet gebeurt, moeten er in de toekomst nog drastischer maatregelen komen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en premier Wilmès geven aan dat het niet de bevoegdheid van de federale regering is om evenementen te verbieden. “Het is belangrijk dat ieder zijn bevoegdheden respecteert en zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234