Maandag 23/11/2020

OverzichtCijfers en kaarten

Coronavirus in België in cijfers en kaart: hoe evolueert het aantal besmettingen in uw gemeente en provincie?

Beeld RV

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België daalt. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal gevallen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand omtrent Covid-19 in ons land op.

Het aantal besmettingen in uw gemeente

Hieronder op de kaart wordt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente grafisch voorgesteld: des te donkerder het rood, des te meer geregistreerde besmettingen in de laatste 14 dagen. Grijze gemeenten kennen al twee weken geen nieuwe besmettingen meer.

Zoek op onderstaande tabel specifiek naar uw eigen gemeente.

Het aantal besmettingen in uw provincie

De grafiek hieronder wordt dagelijks bijgewerkt en toont de evolutie van het zevendaagse gemiddelde van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen per provincie en in Brussel, per 100.000 inwoners.

Het gaat in de curves en op de kaart zoals altijd om gekende besmettingen. Hoewel er steeds meer wordt getest, gaat het nog altijd om een onderschatting en ligt het aantal reële besmettingen dus allicht hoger.

De regionale verschillen uiten zich in de positiviteitsratio: het aandeel positieve testen op het totaal. Hoe hoger dat getal, hoe sneller de epidemie zich verspreidt. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen.

De incidentie per provincie toont hoe elke provincie de epidemie op een verschillende manier doormaakt.

De druk op de ziekenhuizen in uw provincie

Op de grafiek hieronder tonen we de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Belangrijke kanttekening is dat niet elke provincie evenveel ziekenhuizen en ziekenhuisbedden telt.

Hoe staat ons land ervoor?

Deze curve toont het aantal nieuwe besmettingen per dag in ons land. De gegevens van de jongste vier dagen zijn telkens niet volledig: daarvan is de rapportage nog niet compleet.

Hoewel bovenstaande curve hoger schiet dan in maart, wil dat niet zeggen dat de situatie toen minder ernstig was. Vandaag worden veel meer gevallen opgespoord door het intensieve testbeleid.

De positiviteitsratio geeft weer hoeveel procent van het aantal afgenomen testen een positief resultaat oplevert. Hoe hoger dit getal, hoe heviger de epidemie woedt in ons land.

Het aantal ziekenhuisopnames geldt als de belangrijkste graadmeter om de uitbraak van het virus te meten. Hoe meer dagelijkse opnames, hoe zwaarder de epidemie toeslaat. Maar ook het aantal besmettingen per dag blijft belangrijk, om op korte termijn schommelingen te kunnen waarnemen.

Sinds enige tijd volgt Sciensano de epidemie op aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen, de nieuwe bevestigde ziekenhuisopnames, de ingenomen bedden op intensieve zorgen en de sterfgevallen. Dat laat toe om het weekendeffect uit te vlakken.

Deze grafiek toont hoeveel ziekenhuisbedden bezet zijn per dag.

Het aantal overlijdens per dag:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234