Donderdag 04/03/2021

MaatregelenOuderschap

Coronaverlof voor ouders: dit is wat we er nu al over weten

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld Getty Images
Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Getty Images

De combinatie werk-privéleven is niet makkelijk voor thuiswerkende ouders met (nog niet) schoolgaande kinderen. Het coronaverlof geeft ouders de mogelijkheid verlof op te nemen en zo voor hun kinderen te zorgen tijdens de quarantainemaatregelen. Dit is wat we nu al weten.

Voor wie is de maatregel van toepassing?

Het coronaverlof geldt voor werknemers met minstens één eigen kind, adoptiekind of pleegkind jonger dan 12 jaar of met minstens één eigen, adoptie- of pleegkind met een handicap ongeacht de leeftijd. Het coronaverlof geldt zowel voor ouders die telewerken als voor ouders die buitenshuis werken. De anciënniteitsvoorwaarde wordt beperkt tot één maand. Elke ouder die minstens een maand aan de slag is bij zijn of haar werkgever, kan bijgevolg het coronaverlof opvragen.

Geldt het verlof voor ambtenaren?

Ook statutairen bij de federale overheid en de autonome overheidsbedrijven en contractuelen bij alle overheden kunnen meteen gebruikmaken van deze maatregel. Voor statutairen bij de gemeenschappen, de gewesten en de lokale besturen is de maatregel ook van toepassing.

Wanneer kan ik het verlof aanvragen?

Ouders zullen het coronaverlof kunnen nemen tussen 1 mei en 30 juni 2020. Mogelijk komt er ook nog een verlenging van de maatregel na juni. Het corona-ouderschapsverlof kan op dit ogenblik nog niet aangevraagd worden omdat de wet nog niet gepubliceerd is in het Staatsblad. Die moet zich nog buigen over de teksten, en de officiële publicatie wordt pas halfweg mei verwacht. Maar je kan – na een akkoord met je werkgever – wel nu al starten met ingang van 1 mei, door bijvoorbeeld gewoon verlof te nemen of gewoon ouderschapsverlof aan te vragen. Je kan dat daarna omzetten naar corona-ouderschapsverlof.

Heb ik automatisch recht op dit verlof als ik aan de voorwaarden voldoe?

Neen, het is geen recht. Daarin verschilt deze vorm van corona-ouderschapsverlof van het klassieke ouderschapsverlof. Als u daarvoor aan de voorwaarden voldoet, kan de werkgever uw aanvraag niet zomaar weigeren. Voor de opname van dit corona-ouderschapsverlof is er wel een akkoord van de werkgever nodig. De regering voorziet wel in een flexibele aanvraagprocedure met korte antwoordtermijn voor de werkgever. Het coronaverlof kan volledig elektronisch aangevraagd worden. Een verplaatsing naar het postkantoor of de werkvloer is dus niet nodig. De werkgever heeft zes dagen tijd om te reageren op zo’n aanvraag. De werknemer moet de werkgever slechts drie dagen voor het opnemen van het verlof op de hoogte brengen. In onderling overleg kunnen kortere termijnen worden gehanteerd.

Onder welke vorm kan ik dat verlof opnemen?

Ouders kunnen vier vijfde of halftijds gaan werken als ze nu voltijds werken, of halftijds gaan werken als ze minstens 75 procent tewerkgesteld zijn. Er wordt een korte procedure voorzien en flexibele opnamemogelijkheden per week. Het verlof kan opgenomen worden in één keer tot het einde van de maatregel, of in één of meerdere weken of maanden, die al dan niet bij elkaar aansluiten. 

Kan de werkgever het coronaverlof opleggen aan werknemers?

Neen, de werkgever kan niet verplichten dit speciale ouderschapsverlof op te nemen. Het is aan de werknemer om de keuze te maken of deze dit verlof al dan niet opneemt.

Wat als je al ouderschapsverlof en/of tijdskrediet hebt lopen?

Ouderschapsverlof en tijdskrediet zijn aparte stelsels met elk hun eigen regels. Je kan je gewone ouderschapsverlof stopzetten in de maanden mei en juni, en daarna weer opnemen, zonder dat je je andere ouderschapsverlof verliest. Mogelijk zou dit ook van toepassing zijn voor het tijdskrediet. Dat zou je dan ook kunnen stopzetten, en het opsparen voor later. Het coronaverlof is gemiddeld genomen financieel interessanter. Het heeft ook geen impact op het saldo van andere thematische verloven.

Welke vergoeding hangt daar aan vast? 

De normale bedragen voor ouderschapsverlof worden voor het coronaverlof met 25 procent verhoogd, kondigde minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) het afgelopen weekend aan. Dit zou volgens berekeningen van de Gezinsbond voor een ouder in een tweeoudergezin en voor een halftijdse onderbreking: 532,24 euro bruto per maand bedragen. Voor een onderbreking van een vijfde wordt dat dan 180,56 euro bruto. Voor een alleenstaande ouder worden die bedragen respectievelijk 875 euro bruto en voor een onderbreking van een vijfde 350 euro bruto. De Gezinsbond wijst er wel terecht op dat de RVA slechts 17,15 procent bedrijfsvoorheffing inhoudt bij de uitkering voor deeltijds coronaverlof. Dit is zeker onvoldoende omdat deze uitkeringen samen met je andere inkomsten belast worden aan het marginale tarief, dat naargelang je netto belastbaar jaarinkomen kan oplopen tot 50 procent. Hou daar dus best rekening mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234